Regl ve Hamilelik

Regl ve Hamilelik

Hamilelik kimi zaman beklenen bir mucize, kimi zamansa korkulu bir rüya. Konu gebelik olunca ele alınacak detaylar derya deniz; ama basit başlıyoruz, en çok sorulan sorulara cevap veriyoruz.

Hamilelik, kadının yumurtalarından birinin erkekten bir sperm hücresiyle birleşmesi,  döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesi ve embriyonun gelişerek fetus haline gelmesi sürecidir. Genellikle bu süreç kadının adet döngüsüyle ilişkilidir ve yumurtlamadan (döngünün ortalama 14. gününde gerçekleşir) sonra döllenen yumurta rahim duvarına tutunarak gebelik başlar. Hamilelik genellikle 9 ay (40 hafta) sürer ve süreç boyunca anne adayı bebeğin büyümesi ve gelişmesi için gerekli koşulları sağlamak için bedensel ve duygusal değişiklikler yaşar.


Reglden kaç gün sonra hamile kalınır?

Adet döngüsü adetin başlangıcından itibaren sayılarak hesaplanır ve genellikle 28 ila 32 gün arasında değişir. Hamile kalma ihtimali genellikle adet döngüsünün ortasına doğru yani yumurtlama döneminde daha yüksektir. Yumurtlama, genellikle adet döngüsünün ortasında doğru gerçekleşir. Regl döngüsünün 28 gün sürdüğünü ve düzenli olduğunu varsayarsak yumurtlama yaklaşık 14. gün civarında gerçekleşir. 30 günlük bir döngüde ise yumurtlamanın 16. güne denk gelebileceği hesaplanır. Yumurtlama zamanı kabaca sonraki reglin ilk gününden 14 gün geriye sayarak hesaplanır (ama bu yöntem düzenli regl olan kişilerde daha etkili çalışır). Her bedenin biricik farklı olduğunu ve bedene göre adet döngüsünün farklılık gösterebileceğini unutmayalım.

Gebelik nasıl gerçekleşir?

Bir kadının hamile kalabilmesi için ovülasyon (yumurtlama) döneminde cinsel ilişki yaşaması gerekmektedir. Düzenli regl gören bir kadında yumurtlama regl döngüsünün ortasında gerçekleşir ve bu dönemde yumurtalıklardan bir yumurta serbest bırakılır. Yumurtlama döneminde cinsel ilişki yaşanırsa ve sperm yumurtayla buluşursa, döllenme gerçekleşebilir ve hamilelik başlayabilir.

Ancak kişiye göre regl döngüsü farklılık gösterebilir. Bazen yumurtlama dönemi düzensiz olabilir ya da sağlık sorunları bu süreci etkileyebilir, o sebeple hamile kalmak isteyen çiftlerin doktorlarıyla görüşmeleri ve gerektiğinde destek almalarının önemini hatırlatalım.

Regl iken hamile kalınır mı?

Regl döneminde hamile kalma olasılığı oldukça düşüktür ancak imkansız değildir. Genellikle regl döneminde yumurtlama gerçekleşmez, bu nedenle yumurta döllenemez. Ancak bazı bedenlerde adet döngüsü düzensiz olabilir ve yumurtlama dönemi daha erken başlayabilir. Ek olarak sperm, kadın vücudunda birkaç gün canlı kalabilir. Böylece regl döneminin bitimine yakın cinsel ilişki yaşanması durumunda yumurtlama gerçekleşirse bedende canlı kalan sperm yumurtayı dölleyebilir ve hamile kalınabilir. Özetle regl olan biri ihtimali düşük olsa da hamile kalabilir.


Hamileyken regl olunur mu?

Hamileyken normal bir regl dönemi yaşanmaz. Regl olduğunda rahimdeki doku, östrojen ve progesteron hormonlarının azalması nedeniyle atılır. Hamile olduğunda yüksek progesteron seviyesi kalınlaşmış rahim astarını korumak için çok önemlidir. Bu astar, döllenmiş yumurtanın yerleştiği ve bebeğin geliştiği yerdir. Bu nedenle hamilelikte regli oluşturan rahim astarının dökülmesini önlenir ve adet kanaması gerçekleşmez.

Ancak bazen hamilelik başlangıcında hafif regl kanamaları yaşanabilir. Bu kanama, döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesi sırasında ortaya çıkan yerleşme (implantasyon) kanaması olarak adlandırılır. Yerleşme kanaması tipik regl kanamasından farklı, daha hafif olabilir ve kısa sürebilir. Hamilelik döneminde herhangi bir kanama durumunda doktorunla iletişime geçmek önemli, çünkü bazı durumlarda kanama farklı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Bu noktada Regl Kanaması Renkleri hakkında yazdığımız yazı sana yardımcı olabilir!

Hamile değilken adet gecikmesinin olası sebeplerini Regl Neden gecikir? yazımızda ele almıştık. İncelemek istersen bekleriz. 🙂

Gebelikte karşılaşabileceğin yerleşme kanaması ve geriye kalan tüm regl dönemlerin için regl külotlarımızla konfor sunmak için buradayız!  🥰


You may also like this😉

D Vitamini ve Regl İlişkisi
D vitamini eksikliği regl düzensizliği yapar mı? D vitamini ne işe yarar? D vitamini seviyesi nasıl artar?
Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!