Regl neden gecikir?

Regl neden gecikir?

Hayatımıza ekstra stres eklemek için regl gecikmesine kafayı takmak gibisi yok. İlk akla gelen ‘’Acaba hamile miyim/misin?’’ düşüncesi olsa da, sakin olalım. Aslında doğum kontrolden strese, altında yatan çoook sebep var!

İlk deneyimlenen reglden menopoza kadar üremeye yönelik her ay tekrarlanan hormonal değişiklikler ve regl kanaması ile tanımlanan, özellikle genital olmak üzere tüm sistemi etkileyen periyodik değişiklikler bizim regl döngümüzü oluşturuyor.

Regl döngüsü reglin ilk günüyle başlıyor, ortalama 28 gün sürüyor ve ilk regl günüyle döngü yeniden başlıyor. Bu sürenin 21 günden daha az ya da 35 günden fazla olması durumu ise regl düzensizliği olarak tanımlanıyor.

‘‘Normal’’ bir regli oluşturan 4 faktörden -hipotalamus, hipofiz, yumurtalık ve rahim-  herhangi birinde gerçekleşen bir sorun karşımıza regl gecikmesi olarak çıkabiliyor. Gecikme yıl içinde 2 ve 3 kez gerçekleşiyorsa endişeye mahal yok fakat bu sayıları aşıyorsa bir problem olarak görmeye başlayabilir, altında yatan muhtelif sebeplere derinlemesine dalabiliriz.

Buyurun buradan!

1. Stres

Uzun süreli stres dönemleri regl döngüsünü etkileyerek uzatabilir, kısaltabilir hatta regl gecikmesine sebep olabilir.
Yapılan araştırmalara göre bazı bireyler stres altındayken regl günlerini daha ağrılı ve kramplı geçiriyor. Strese neden olan durumlardan kaçınmak, düzenli egzersiz yapmak ve yeterince uyumak kişinin stresi ortadan kaldırmasına ve düzenli bir regl döngüsüne yardımcı olabilir. Eğer kronik bir stres yaşıyorsak, etkili başa çıkma mekanizmalarının belirlenebilmesi için bir doktor veya danışman desteği çözüm olabilir.

2. Kilo Kaybı

Ciddi oranda kilo vermek, yoğun egzersiz yapmak kişinin reglini geciktirebilir. Düşük kilolu ya da düşük yağ oranına sahip olmak üreme hormonu seviyelerini değiştirerek, yumurtlamanın olmadığı seviyelere çekebilir. Kilo verdikten sonra regl dönemi birkaç ay atlayan bir kişi; vücudunun ihtiyaç duyduğu vitamin mineral ve besin maddelerini dengelemek için doktor ve diyetisyene başvurabilir.

3. Obezite 

Kilo kaybı reglin gecikmesine sebep olduğu gibi kilo artışı da regl döngüsünü etkileyebilir. Obezite ve regl gecikmesi kişinin polikistik over sendromu (PCOS) gibi tıbbi bir durumu olduğuna işaret edebilir. Doğru teşhis için doktor en güvenilir yol. Doktor; altta yatan sebepleri araştırırken; yumurtalıkları muayene eder, kan testleri ve ultrason önerebilir. 

4. Doğum Kontrol 

Özellikle hormonal olan bazı doğum kontrol metotları regli düzensizleştirebilir.

Hormonal doğum kontrol ilaçları, yumurtanın gelişimini engelleyen östrojen ve progesteron hormonları salgılatır. Belirli dönemlerde bu ilaçları kullanıp bırakmak regl gecikmesine sebep olabilir.

Bu durum; haplar, aşılar, implantlar ve halkalar dahil olmak üzere tüm hormonal doğum kontrol biçimleri için geçerlidir. Çoğu durumda, etkileri geçicidir. Regl yaklaşık 6 ay sonra düzene girer ancak doğum kontrol yöntemleriyle ilgili endişeleri olanlar bir uzmanla konuşabilir.

5. Hormonal Durumlar

Prolaktin, tiroid gibi bazı hormonlar regl düzensizliğinin bir başka sebebi olabilir. Regl gecikmesinden hormonal bir dengesizlik sorumluysa kan testi ile kolayca tespit edilebilir. Bazı hormonal dengesizlikler aile içinde yaygın görülen ve genetik aktarılan sorunlardır. Bu durumda uzmanlar ilaç tedavisinin regl döngüsünün normale dönmesine yardımcı olduğunu belirtiyorlar.

6. Polikistik Over Sendromu (PCOS)

PCOS; doğurganlık çağındaki kadınlarda en sık rastlanan hormonal bozukluklardan biri. Semptomlar her kişide farklılık gösterse de; PCOS’u olanlar anormal hormon seviyelerine sahip olma eğilimindedirler ve bu durum yumurtalıklarda küçük kistlerin gelişmesine sebep olabilir. Yüzde aşırı sivilcelenme, vücutta kıllanma, erkek tipi kelleşme ve obezite ile ilgili kendinizde gözle görülür değişimler fark ediyorsanız ve buna bir de regl düzensizliği eklendiyse PCOS’tan şüphelebilirsiniz.

PCOS’u daha detaylı ele aldığımız blog yazımız için tık tık!

7. Hamilelik

İlk akla gelen ihtimali sonlara bıraksak da regl gecikmelerinin olası bir nedeni olarak hamilelik dışlanmamalı. Kişiler doğum kontrol yöntemlerinden doğru şekilde faydalansa bile regl gecikebilir, hamile kalabilir. Eğer aktif bir cinsel hayatı varsa gebelik testi yapabilir ama %100 etkili olan hiçbir doğum kontrol yöntemi olmadığını da belirtelim.

8. Perimonopoz

Ortalama menopoz başlangıcı; kişinin en az 12 ay regl olmadığı 52 yaş civarıdır. Pek çok kişide menopozdan 10-15 yıl önce semptomlar başlar ve bu durum perimenopoz yani menopoza giriş süreci olarak bilinir. Bu süreçte dalgalanmaya başlayan östrojen seviyeleri kişinin regl döngüsünü değiştirebilir, bu da düzensiz regl olmaya ya da reglin gecikmesine sebep olabilir.

Özetle; reglinizin neden geciktiği kafanızda çokça soru işaretine sebep oluyorsa bu 8 maddeyi gözden geçirip hızlıca harekete geçebilirsiniz. Bunun için size yardımcı olacak FemTech araçlarının olduğunu, telefonunuza indireceğiniz bir uygulama ileregl döngünüzü günü gününe takip edebileceğinizi unutmayın.

Kafanızın rahat etmesi için bedensel farkındalığınız ve doktorlarınıza, bedeninizin rahat etmesi için Kiklou regl külotlarına güvenebilirsiniz.

Kiklou Yıkanabilir Regl Külodu Markası ikonları
Kaynakça:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318317#When-to-see-your-doctor

https://health.clevelandclinic.org/why-is-my-period-late/
https://www.tuasaude.com/en/late-period/


Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!