Regl Kanaması Renkleri ve Anlamları

Regl Kanaması Renkleri ve Anlamları

Hepimiz ortalama 28 günlük bir döngü içinde kanıyoruz. Yaklaşık 4-5 gün süren kanama (regl, âdet) serüveninin her gününde kanama renklerimiz değişebiliyor. Bazı değişimler normal sürecin parçası, bazı değişimler ise bir hastalık belirtisi olabilir. Kanarken görmemizin muhtemel olduğu bu renk kartelasına birlikte bakalım! 

Renklerin içinde kaybolmadan önce belirtelim, bu yazımızda altı ana renk üzerinden ilerliyoruz. Her beden biricik olduğundan kendi bedenindeki kanamaları bu altı ana renge en yakın olanları ile eşleştirebilirsin.

Pembe Adet Kanı

Regl döneminin başında veya sonunda görülen pembe kan, genellikle sadece rahim ağzı sıvısıyla seyreltilmiş kandır. Genellikle hafif bir akıntı şeklinde görülür. Bazen pembe adet kanı vücuttaki düşük östrojen seviyelerinin bir işaretidir. 

Turuncu Adet Kanı

Regl döneminin ortalarında veya sonlarına doğru turuncu renkli kan gözlemlenebilir. Turuncu renkli adet kanı, reglin sona erdiğinin bir işareti olabilir. Turuncu adet kanı veya akıntı, bazen bakteriyel vajinoz veya trikomoniyaz gibi bir enfeksiyonu gösterebilir. Regl kanaması sırasında yoğun turuncu akıntısı olan kişiler vajinal kaşıntı, rahatsızlık ve kötü kokulu akıntı gibi diğer belirtileri kontrol etmelidir. Turuncu regl kanı veya akıntısı her zaman bir enfeksiyona işaret etmese de mutlaka değerlendirme için bir doktora veya jinekoloğa görünmek gerekir.

Kırmızı Regl Kanı

Canlı ve parlak bir kırmızı renk, en yaygın olarak bilinen regl rengidir. Bu renk, reglin aktif olduğunu gösterir. Bu dönemde vücuttan atılan taze kanın bir işaretidir. Kırmızı renkli adet kanı, regl döneminin tam ortalarında yoğunluk kazanır ve bu süreçteki kan akışının en yoğun olduğu zamandır.

Kahverengi Adet Kanı

Kahverengi renkli adet kanı, reglin sona ermesine yakın görülebilir. Bu, vücuttan atılan eski kanın bir işaretidir. Ayrıca, hormonal değişiklikler veya vücuttaki düzensizlikler sonucu da olabilir. Kahverengi kan, regl dönemi boyunca karşılaşılan doğal bir varyasyondur. Fakat reglin ilk günlerinde görünmesi veya görünme uzunluğu kontrol edilmeli, ağrı kaşıntı gibi belirtiler kahverengi kanamaya eşlik ediyorsa bir doktora mutlaka gidilmelidir.

Gri Regl Kanı

Gri renkli kan, nadir görülen bir durumdur ve doktora danışılması gerekebilir. Bu renk, kanın oksijen seviyelerinin düşük olduğundan, bir enfeksiyonun göstergesi veya bakteriyel vajinozis gibi enfeksiyon belirtilerinden olabilir. Özellikle gri akıntı kaşıntı, kötü koku, ateş ve ağrı ile birlikte yaşanıyorsa mutlaka bir jinekoloğa görünmelisin.

Siyah Regl Kanı

Siyah regl kanı görmek endişe verici olabilir, ancak kahverengi kan gibi bu da genellikle vücudunuzda çok uzun süre kalmış eski kandır. Bu durum büyük olasılıkla regl döneminizin başında veya sonunda akıntının az olduğu günlerde görülür.

Siyah kan bazen kişinin vajinasında eski bir tampon, prezervatif veya regl kabı gibi bir şeylerin sıkıştığına da işaret edebilir. Vajinal tıkanıklığın diğer belirtileri şunları içerebilir; kötü kokulu akıntı, ateş, idrar yapma zorluğu, vajina içinde veya çevresinde kaşıntı veya şişlik. Bu durumda, bir sağlık uzmanının müdahalesi önemlidir.

Regl döngüsü sırasında ve hemen sonrasında kanlı akıntılar görülmesi normaldir. Düzenli jinekolojik muayene birçok hastalığın erken teşhisinde ve tedavisinin uygulanmasında oldukça önemli bir yere sahip. Bu nedenle kontrollerini aksatmamanı ve vajina, vulva sağlığını önemsemeni tavsiye ederiz.

Vajina ve vulva sağlığın için nefes alabilen kumaşa ve sıvıyı hapseden özel katmanlara sahip, yüksek konforlu Kiklou regl külotlarını hemen incele. 

Kaynakça

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324848
https://www.healthline.com/health/period-blood

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!