Regl krampları normal midir?
Regl Ağrıları Normal Midir?
Regl ağrıları hiç kuşkusuz reglin en keyif kaçıran durumlarından biri. Krampların şiddeti 1-2 gün süren hafif batmalardan, günlük aktiviteleri engelleyen dayanılmaz ağrılara kadar değişkenlik gösterse de kafalarda soru işaretlerine yol açtığı baki.
Regl ağrılarına dair merak ettiğin tüm soruların cevaplarını öğrenmek için okumaya devam et!
Regl ağrıları kendini nasıl belli eder?
Ağrılar ilk olarak alt karın bölgesinde zonklayıcı bir ağrı ya da batma gibi hissedilir. Bölgede baskı ya da sinsi bir ağrı hakimdir ve bu ağrılar alt sırt ve iç uyluklara yayılabilir. Genellikle reglden 1-2 gün önce başlar ve reglin başlamasından yaklaşık 24 saat sonra zirveye ulaşır. Ortalama 2-3 gün sürebilir.
Regl ağrılarına eşlik eden diğer belirtiler neler olabilir?
- Mide bulantısı
- Tükenmişlik hissi
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Yumuşak dışkılama
Regl Ağrıları Neden Olur?
Regl döneminde rahimdeki kanamanın atılması için rahim (uterus) düzenli bir şekilde kasılır. Rahim bu kasılmalar esnasında prostaglandin adı verilen kimyasallar ortaya çıkarır. Hissedilen ağrılar doğrudan bu kimyasallarla ilişkilidir. Prostaglandin seviyesi arttıkça ağrılar da artar.
Bazı insanlar herhangi bir sebep olmaksızın regl dönemlerini daha ağrılı geçirme eğilimindedir ve bu durum normaldir.
Diğerleri için şiddetli regl ağrıları farklı tıbbi durumların belirtisi olabilir.
Şiddetli regl ağrılarına yol açan diğer sebepler:
- Endometriozis (Çikolata Kisti): Rahim içini kaplayan dokunun rahim dışına çıkarak başka bir bölgede büyümesi durumudur. Bu durum regl günleri dışında gerçekleşen kanamalara, cinsel ilişki esnasında ağrılara sebep olabileceği gibi, regl ağrılarına da yol açabilir.
- Polikistik Over Sendromu (PCOS): PCOS her 10 kişiden yaklaşık 1’ini etkileyen yaygın bir hormonal bozukluktur. Yükselen androjen seviyeleri regl düzensizliğine sebep olur ve regl ağrılarını tetikleyebilir.
PCOS’u tüm detaylarıyla ele aldığımız yazımızı da okuyabilirsin.
- Fibroidler (Miyomlar): Rahim içinde veya dışında gelişen kanserli olmayan fakat sert ve büyük olabilen tümörlerdir. Şiddetli ağrı ve ağrıya yol açabildiği gibi belirtisiz gelişen miyomlar da vardır.
- Pelvik İnflamatuar Hastalık (PID): Vajinanın bir tür bakteriyel enfeksiyonudur. Genellikle cinsel yolla bulaşır. Hastalık rahim, yumurtalıklar ve vajinanın zarar görmesine sebep olabilir. Bu durum ağrılara ve kramplara sebep olabilir.
- Servikal Darlık: Rahim ağzı açıklığının adet akışını engelleyecek kadar dar olması durumudur. Bu açıklık rahim içindeki baskıyı artırarak ağrılara zemin hazırlayabilir.
- Adenomiyozis: Rahimin iç yüzeyini örten ve her ay regl kanaması ile atılan rahim iç tabakası veya zarının, rahimin kas tabakası içinde yer alması durumu adenomyozis olarak tanımlanır. Rahimin kas tabakasındaki bu hücreler tıpkı regl kanamasına benzer kanama özellikleri gösterebilir. Kanamaların yanı sıra ağrılar ve kramplar yaygın belirtileri arasındadır.
Regl ağrıları kimlerde daha sık görülür?
- 30 yaş altındaki regl olan bireylerde
- Regl dönemlerini ağır kanamalı geçirenlerde
- Kanamaları düzensiz olanlarda
- Biyolojik ailesinde regl krampları/ağrısı öyküsü olanlarda
- Sigara içenlerde
- 11 yaşından daha erken yaşta regl olanlarda
Regl ağrılarını neler keser?
- Bol su tüketmek
- Sıcak su torbası ve ısı yamaları kullanmak
- Ilık duş seansları düzenlemek
- Uçucu yağlarla karnına masaj yapmak
- Uzman kontrolünde ağrı kesici desteği almak
- Hafif tempolu egzersizler yapmak
- Yaşamdaki stresi azaltmak
- Vitamin takviyelerine yönelmek
- Kafein ve tuzlu yemeklerden uzak durmak
- Uyku düzenini gözden geçirmek
- Regl ağrılarını hafifleten bitki çayları içmek
Regl ağrısı için iyi gelen pozisyonlar
Regl sancısına iyi gelen pozisyonlar ağrının şiddetine ve hissedildiği yere göre değişebilir. Adet sancısı çoğunluklarla kasıklarda ve alt belde hissedilir. Aşağıdaki pozisyonlar regl ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir:
Fetal yatış pozisyonu
Anne karnındaki bebek pozisyonunu andıran bu pozda dizlerinizi göğsünüze doğru çekerek büküp ve kollarınızla bacaklarınıza sarılırsınız. Bu pozisyon rahmin kasılmasını azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.
Sırt üstü yatış pozisyonu:
Bu pozisyonda dizlerin altına bir yastık vb. Yerleştirip yükselti oluşturarak karın bölgenize bir sıcak su torbası koyabilirsiniz. Sıcak su torbası kasları gevşeterek ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır.
Yogada yapılan bazı pozlar da regl sancılarına iyi gelmekte ve bel ağrılarına çözüm olmaktadır.Bu yoga pozlarını 5-10 derin nefes boyunca yapabilirsiniz.
Çocuk pozu:
Bu poz için ellerinin ve ayaklarının üzerinde 4 ayak masa pozisyonuna gel. Dizlerinin arasını genişletirken ayak parmaklarını birleştir. Kollarınla ileri doğru uzanıp kalçanın ağırlığını ayaklarına doğru bırak. Destek için vücudunla yer arasına yastık koyabilirsin. Çocuk pozu belini ve omurganı esnetir. Kan dolaşımını arttırır ve rahatlama sağlar.
Köprü pozu:
Bu poz için mata uzak. Dizlerini bük, ayaklarının arası kalça genişliğinde olsun. Ellerin vücudunun iki yanında yer olsun. Kalçalarını yukarı doğru kaldır. Kalçayı yere doğru indirirken önce omurların tek tek yere gelmesin dikkat et. Önce sırtın, sonra belin, en son kalçan yere gelecek şekilde hareketi sonlandır. Bu poz omurilik mobilteni arttırır, alt karın bölgesini uyandırır ve duruşu iyileştirir.
İnek-Kedi Sırtı Pozu:
Bu poz için ellerinin ve ayaklarının üzerinde 4 ayak masa pozisyonuna gel. Ellerin omuz mesafesi, ayakların arası kalça mesafesi genişliğinde olsun. Nefes alarak beline bir kavis getir ve başınla yukarı doğru bak. Nefesi verirken sırtını bir kedi gibi kabart ve karnını içeri çek. Bu poz omurga mobiliteni arttırır, bel ağrılarını azaltır, pelvik bölgedeki stabiliteyi arttırır.
Sırt Üstü Omurga Dönüşü Pozu:
Sırtı üstü uzanın. Dizlerini bükerek karnınıza doğru çekin. Kollarınızı omuz hizasında iki yana doğru açın. Bacakları önce vücudun sol tarafına doğru indirin. Birkaç derin nefes alıp verin. Aynı hareketi sağ tarafta tekrarlayın. Bu poz omurga esnekliğini artırır, karın organlarının işlevini destekler, sindirimi iyileştirir ve bel kaslarını esnetir.
Regl kramplarına ve ağrılarına iyi gelen alternatif önerilerden bahsettiğimiz yazımızı detaylı inceleyebilirsin.
Son söz;
Eğer regl krampların ağrılı ve birkaç günden uzun sürüyorsa doktor randevusu almak en doğru adım olacaktır.
Randevu gününe kadar ağrılarını rahatlatmak için alternatif çözümleri uygulayabilir, regl konforunu artırmak için Kiklou regl külodunu rutininin bir parçası haline getirebilirsin.
Kaynakça;
https://www.medicalnewstoday.com/articles/sleeping-positions-for-menstrual-cramps
https://www.healthline.com/health/positions-to-help-period-cramps#best-positions