Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik Over Sendromu, insan dişisinin sağlığını oldukça etkileyen durumlardan biri. Tanı olarak tam Türkçesi ‘Yumurtalıklarda görülen birçok kist’ gibi çevrilse de Polikistik Over’lı kişiler illa semptom göstermek zorunda değil, hatta birçoğu bu durumun farkında olmadan hayatını geçirebiliyor.  Kaç kişinin PCOS'u (ya da PKOS) olduğunu tam olarak söylemek zor; ama ulaşabildiğimiz istatistiklere göre üreme çağındaki (menarştan menopoza kadar olan süreçte) ortalama 10 kişiden birinde görülen PCOS, kişinin adet düzenini, doğurganlığını, kalbini, damarlarını ve fiziksel görüntüsünü etkileyen hormonal bir bozukluk.

Polikistik Over Sendromunun Sebepleri

Polikistik over sendromunun nedeni kesin olarak bilinmiyor; fakat genetik, hormonlar ve yaşam tarzı gibi etkenlerin rol oynadığından bahsediliyor. Ne yediğiniz ve fiziksel olarak ne kadar aktif olduğunuz da durumu etkileyebiliyor. 

Hormonal dengesizliklerin PCOS’a neden olabileceği belirtiliyor, ve bu bağlamda insülin ve androjen hormonlarından bahsediliyor. İnsülin kandaki şeker seviyesini düzenleyen ve pankreas tarafından üretilen hormondur. Hücreler, insülin hareketine direnç (insülin rezistansı) kazanırsa kan şekeri yükselebiliyor ve vücut daha fazla insülin üretiyor. Fazla insülin de androjen üretimini arttırarak yumurtlama güçlüğüne neden olabiliyor. İnsülin direnci ise kilo alma eğilimini arttırıp kilo verme zorluğuna sebep olarak PKOS durumunu çıkmaza sokabiliyor. Çünkü fazla yağlanma, insülin metabolizmasını bozarak vücudun daha fazla insülin üretmesine neden oluyor. Tam bir kısır döngü! Androjen fazlalığı aynı zamanda hirsutism (aşırı kıllanma) ve sivilcelenmeye neden oluyor :( 

Polikistik Over Sendromu Belirtileri

Polikistik over sendromunun, gösterdiği semptomlar kişiden kişiye farklılık gösterdiği için tespiti zor bir rahatsızlık; ama en belirgin ve bilinen bulguları şu şekilde:

▪️Aralıklı ve düzensiz regl döngüsü veya çok hafif regl 
▪️Büyük ya da çok kist içeren yumurtalıklar
▪️Göğüs, karın ve sırt gibi bölgelerde kıllanma (Hirsutizm)
▪️Özellikle bel çevresinde yağlanma ve kilo artışı
▪️Akneli ya da yağlı cilt
▪️Erkeklerde görüldüğü gibi kellik ve seyrekleşen saçlar
▪️Kısırlık ya da hamile kalmakta güçlük

Polikistik Over Sendromu Tedavisi Nedir?

Polikistik Over Sendromu için herkese uyan kesin bir tedavi şu an yok. Tedavi yöntimi kişiden kişiye gözlenen semptomlara göre farklılık göstermekte. Araştırmalara göre PKOS kalp hastalığı riskini ve tip 2 diyabet riskini artırabilir. O yüzden tedavisi önemli. Yukarıdaki semptomlardan en az 2 ya da 3 tanesini kendinizde gözlemliyorsanız bir endokrinolog ya da jinekolog ile görüşmeniz tavsiyemizdir.

Kaynakça
Polycystic Ovary Syndrome (PCOS)
https://ezheah.saglik.gov.tr/TR,396652/polikistik-over-sendromu.html
https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!