Regl Ağrısına İyi Gelen 7 Şey

Regl Ağrısına İyi Gelen 7 Şey

Su, Su, Su

Vücudumuzun %60’ının su olması suyun insan için ne kadar elzem olduğunu gösteriyor. Baş ağrısından halsizliğe kadar onca durumun şifası olabilen su, regl ağrısı için de epey faydalı. Araştırma bulguları, su içmenin kanama süresini, ağrı kesici kullanımını ve adet dönemindeki ağrı şiddetini azaltmada etkili olabileceğini gösteriyor.

Regl iken günde en az 8 ile 10 bardak su içmek şişkinlik ve kramplarla başa çıkmanıza yardımcıdır. Normalde içtiğinizden daha fazla su tüketmek, şişkinliği hafifletmeye yardımcı olabilir.

Daha fazla sıvı tüketmenin kolay ve leziz yollarını bulabilirsiniz. Mesela meyve dilimleri (ya da salatalık, limon vb.) eklediğiniz bir sürahi su hazırlamak ya da papatya, zencefil çayı içmek vücudun gerekli sıvıyı almasını mümkün kılacak yaratıcı "hack"ler :)

Bol su içmek sadece reglinize değil genel sağlığınıza da çok iyi gelecek.

Adet Ağrısına İyi Gelen Besinler

Regl döngüsünde canınız yağlı, şekerli ya da tuzlu yiyecekler çekebilir ama bu yiyecekler sizi üzebilir :( Börekleri, poğaçaları ve patates cipsini atlayın. Bedeninizin regl olurken ihtiyaç duyduğu türden besinler ağrılarınızı ve sancılarınızı hafifletmeye yardımcı olacaklar.

Kiraz, yaban mersini, kabak, domates ve dolmalık biber gibi iltihap önleyici yiyecekleri önceliklendirebilirsiniz. Tabii mevsiminde tüketmeye özen göstererek.

Omega 3 yağ asitleri yüksek olan soğuk su balıkları da sağlıklı tercihlerdir. Omega-3'ler iltihabı azaltmaya yaradıklarından ağrı kesmeye de yardımcıdırlar. Soğuk su balıklarından somon balığı ayrıca D ve B6 vitamini kaynağıdır. D vitamini kalsiyum emilimine yardımcıdır. Kalsiyum da ağrı yönetimi için önemli bir mineraldir. Kalsiyum açısından zengin fasulye, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler yemeniz önerilir. 

Papatya Çayı

Papatya çayı, prostaglandinlerin yani ağrıya neden olan hormonların üretimini azaltmada etkilidir. Regl sırasında krampları azaltmaya yardımcı olduğu gibi, gergin ve yorucu bir haftanın yükünü almak için de yardımcıdır.

Sıcak Kompres

Sıcak kompres, kan damarlarını genişleterek kan dolaşımını arttırır. Sıcak su torbasını ya da buharda ısıttığınız bir havluyu karnınıza koyarsanız basit bir yöntemle ağrılarınız ve sancılarınız hafifleyecektir.

Hareket, Egzersiz ve Dans?

Sıcak su torbanız kasığınızın üstünde, bir kupa papatya çayınızı yudumlarken yandan da iltihap karşıtı meyvelerden yapılma meyve salatanızı yiyorsunuz. En sevdiğiniz dizinin bölümlerini tekrar tekrar izliyor ve kanıyorsunuz. Şahane! Ama şimdi biraz hareket zaman :)

Egzersiz yapmak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacağı gibi endorfini de (mutluluk hormonu) serbest bırakır ve (tabii ki!) regl ağrınıza iyi gelir. Biraz yürüyüş, yoga, yüzme hem vücudunuza hem de ruhunuza fayda sağlar.

Masaj

Masajın kerameti de aslında kan akışını hızlandırmasından kaynaklanır. 5 dakikalık bir alt karın masajına zaman ayırın ve nasıl hissettiğinize bakın. Masaj yaparken lavanta, adaçayı ve mercanköşk yağı gibi uçucu yağlar kullanmak ağrı kesici etkisini arttırabilir. Sadece uçucu yağları güvenli bir şekilde kullandığınızdan emin olun. Saf uçucu yağları kokusuz bir kreme veya losyona karıştırarak seyrelterek kullanırsanız cildinize verebileceğiniz olası zararların önüne geçmiş olursunuz.

Kiklou Regl Külodu

Regliniz çok sancılı geçiyorsa kanamayı yönetmek için tampon ya da kap gibi çözümler acı verici olabilir. Kiklou regl destek külodu tampon ya da kap gibi invaziv olmadığı, ped gibi rahatsızlık vermediği ve hantal olmadığı için oldukça konforludur.

>>>Kiklou regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.

Son Not

Ağrılarınız çok fazlaysa, gündelik hayatınıza ara vermenizi gerektiriyorsa hissettiklerinizi dikkate alın ve doktorunuza danışın. 

Kaynakça
Red Moon Gang / Tara Costello / Prestel
https://www.everydayhealth.com/treatment/womens-health/ways-to-relieve-period-cramps/
https://www.freedrinkingwater.com/water_health/menstrual-cramps-drinking-water-health.htm
https://www.medicalpark.com.tr/adet-sancisi/hg-2117
https://www.florence.com.tr/adet-sancisi



 


Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!