Menoraji Nedir? Sebepleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Menoraji Nedir? Sebepleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Menoraji, kadınların adet döneminde aşırı ve uzun süren adet kanamasıdır. Birçok kadın zaman zaman yoğun menstrüel kanamalar yaşasa da, menoraji tıbbi bir tanımı olan ve yaşam kalitesini düşürebilen bir durumdur. Menoraji yani ağır menstrüel kanama, regl olunan günler içindeki yoğun kanamayı veya düzensiz regl olma durumlarını kapsasa da bunlardan daha farklı bir durumdur. Bedenini anlaman için menoraji kavramını, sebeplerini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini senin için aşağıda inceledik. Keyifli okumalar 🙂

Menorajinin sebepleri nelerdir?

Menorajinin birçok sebebi olabilir ve birçok rahatsızlık menoraji oluşumunu tetikleyebilir. İşte menorajinin sebepleri:

Hormonal Dengesizlik (Desequilibriyum)

Östrojen ve progesteron arasındaki dengesizlik, endometriyumun (rahim duvarının iç yüzeyi) aşırı kalınlaşmasına sebep olabilir. Bu kalınlaşma, rahim duvarının beklenen regl dönemi dışında atılmasına veya  menstrüasyon sırasında aşırı kanamaya yol açabilir. Östrojen ve progesteron gibi hormonların dengesizliklerine sebep olabilecek durumlar arasında ise obezite, insülin direnci, tiroid sorunları ve PKOS olarak da adlandırılan polikistik over sendromu yer alır.

Rahim Miyomları (Uterin Fibroidler) 

Rahimdeki iyi huylu tümörler genellikle regl olmaya başlandıktan sonra gelişirler. İyi huyludurlar, kanser olarak adlandırılmazlar ve tedavi edilebilirler. Rahimde gelişen miyomlar, aşırı ve uzun süreli regl kanamasına neden olabilir.

Polipler 

Rahim içi tabakasının aşırı büyümesiyle rahim içinde gelişen polipler, ağır veya uzun süren kanama sorunlarına yol açabilir.

Adenomiyozis 

Bu durum, endometriyum hücrelerinin rahim duvarına nüfuz etmesiyle karakterizedir ve dişi üreme sisteminin patolojik bir durumudur. Regl dönemlerinde aşırı kanamaya neden olabilir.

Pelvik İnflamatuvar Hastalık (PİH/PID)

Pelvik İnflamatuvar Hastalık cinsel yolla bulaşan, dişi üreme organlarında görülen bir enfeksiyon türüdür. Hastalık nedeniyle rahim, yumurtalıklar, fallop tüpleri veya dişi üreme sisteminin diğer kısımları zarar görebilir. Ayrıca şiddetli ağrıya neden olabilir ve gebe kalmayı zorlaştırabilir. Regl dönemlerinde aşırı kanama sorunlarına yol açabilir.

Kanama Bozuklukları 

Von Willebrand hastalığı gibi kanın düzgün şekilde pıhtılaşmadığı bazı kanama bozuklukları, aşırı menstrüel kanamaya neden olabilir.

Kanser

Rahim veya rahim ağzı kanseri anormal rahim kanamasına, beklenmedik veya ağır adet kanamasına neden olabilir. Bu kanserler menopozdan önce veya sonra ortaya çıkabilir. 

Diğer Sebepler

Özellikle östrojen ve progestin içeren hormonal bazı ilaçlar ile kan pıhtılaşmasını önleyen bazı ilaçlar, rahim içi araçlar ve spiraller (IUD) gibi doğum kontrol yöntemleri de aşırı kanamaya yol açabilir. 

Regl kanının renkleri de sağlığınla ilgili ipuçları veriyor olabilir.

Menoraji nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir?

Menoraji'nin belirtileri şunlardır:
  • Adet kanamasının bir tampon veya pedi iki saatten daha kısa sürede doldurması.
  • Menstrüel dönem boyunca sürekli olarak çift tampon veya ped kullanma ihtiyacı.
  • Adet kanamasının 7 günden daha uzun sürmesi.
  • Adet sırasında 2,5 cm çapından büyük kan pıhtılarının olması.
  • Anemi belirtileri gösterme: yorgunluk, enerji eksikliği, soluk cilt.
  • Günlük aktiviteleri normalde yapmaktan alıkoyan adet sancıları ve kramp.

Menoraji Tedavi Yöntem ve Seçenekleri

Menoraji tedavisinde kullanılan yöntemler:

Hormonal Tedavi: Doğum kontrol hapları, progesteron tedavisi veya hormon salgılayan rahim içi araçlar gibi hormonal yöntemler.

Cerrahi Tedaviler: Endometrial ablasyon (rahim astarının kaldırılması), miyomektomi (fibroidlerin çıkarılması) veya histerektomi (rahimin tamamen çıkarılması) gibi cerrahi seçenekler.

Medikal Tedavi: Non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID), traneksamik asit gibi kanamayı azaltan ilaçlar.

Rahim İçi Araçlar (IUD): Hormon salgılayan IUD'ler, kanamayı azaltabilir.

Menorajinin Psikolojik Etkileri

Menoraji, bir kadının yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Yoğun kanama, sosyal etkinliklere, iş hayatına veya günlük aktivitelere katılmayı zorlaştırabilir. Ayrıca, menoraji olan kadınlarda anksiyete, depresyon ve özsaygı eksikliği gibi psikolojik sorunlar da görülebilir. Bu durum, kadının genel yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir ve psikolojik destek veya terapi gereksinimini artırabilir. Tıbbi tedavi ile birlikte bu süreçte psikolojik destek almak hayatı senin için daha kolaylaştırabilir. 

Menoraji gibi yoğun menstrüel kanama oluşturan hastalıklarla mücadele ediyorsan bu tür kanamalar için özel olarak tasarlanan menstrüel ürünleri tercih edebilirsin. Ya da normal kanamalarını yönetmek için kullandığın menstrüel ürünleri daha sık değiştirerek kullanmaya devam edebilirsin. Eğer menorajiye sahip bir bireysen kat kat tek kullanımlık ped kullanmak yerine regl külodu kullanmak regl konforunu yükseltebilir, fakat değiştirme sıklığını tamamen kendi kanamana ve bedenine göre ayarlamanı tavsiye ederiz.

>>Konforlu regle hemen geçmek için regl külotlarımızı buraya tıklayarak inceleyebilirsin.

Kaynakça: 
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menorrhagia/diagnosis-treatment/
https://www.nhs.uk/conditions/heavy-periods/
https://www.tjod.org/wp-content/uploads/
https://medicinehospital.com.tr/pelvik-inflamatuar-hastalik-pid.

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!