Regl Pıhtısı Nedir? Regl Döneminde Pıhtılaşma Neden Olur?

Regl Pıhtısı Nedir? Regl Döneminde Pıhtılaşma Neden Olur?

Regl kanı denince genelde ilk akla gelen şey sıvı formda bir kan olsa da regl kanamasının %36’sı kan iken geri kalan %64 ise mukus, rahim dokusu ve pıhtılardan oluşur. 

Regl Döneminde Kan Pıhtısı Normal Midir? 

Regl kanamasında kan pıhtıları olması özellikle yoğun günlerde normal bir durumdur. Kadınların pıhtılı adet kanaması görmeleri oldukça yaygındır ve bu genellikle vücudun normalidir. Normal bir kan pıhtısı koyu kırmızı damarlarına benzer. Yoğun günlerde karşılaşılan bu pıhtılar jöleye benzer kütlelerdir. Pıhtıların boyutu değişebilir; ama normal sayılan büyüklük genellikle bozuk para büyüklüğündedir. 

Reglken Görülen Kan Pıhtılarının Sebepleri Nelerdir?

Regl, hormonların vücudun endometrium olarak da bilinen rahim tabakasını atmaya yönlendirdiği zaman başlar. Rahmin kalınlaşmış iç tabakası ayrıldıkça, kılcal damarlar patlar ve aylık regl kanamasını oluşturur. 

Fazla kan kaybını önlemek için vücut kan pıhtıları oluşturarak tepki verir. Bunu trombosit adı verilen kan hücreleriyle yapar. Bu hücreler yırtılan damarları tıkamak için bir araya toplanırlar. Fibrin olarak bilinen proteinler sert bir lifli bileşik üreterek pıhtıyı stabilize etmeye ve güçlendirmeye yardımcı olur.

Hangi Durumda Doktoruna Başvurmalısın? 

Regl döneminde pıhtılaşma yaygın ve normal olmakla beraber büyük kan pıhtıları veya aşırı miktarda kan pıhtısı görmek daha dikkatli ve kapsamlı bir değerlendirmeyi gerektirebilir. Adet döneminde büyük kan pıhtısı gelmesi veya aşırı kanama bir sağlık sorununun işareti olabilir. Aşırı kanama ile ilgili daha detaylı bilgi almak istersen Menoraji yazımıza göz atabilirsin. 

Aşağıdaki semptomlardan birini ya da birkaçını deneyimliyorsan mutlaka bir doktorla görüşmeni tavsiye ederiz.

  • Kan pıhtıları bir bozuk paradan daha büyük boyutlarda ise,
  • Aşırı miktarda pıhtı ve kanama varsa,
  • Regl kanaması çok yoğunsa ve kullandığın menstrüel ürünü 2 saat olmadan değiştirmek zorunda kalıyorsan,
  • Reglin 7 günden uzun sürüyorsa,
  • Mide bulantısı, kusma ve aşırı şiddetli karın ağrısı yaşıyorsan.

Kiklou regl külotlarıyla reglinin yoğun günlerini de konforlu geçirebilirsin. Farklı emicilik seviyesindeki külotlarımızı tercih ederken kanama yoğunluğuna dikkat etmeni ve değiştirme sıklığını bedenine göre  ayarlamanı tavsiye ederiz.

Kaynakça

https://www.acog.org/womens-health/faqs/heavy-menstrual-bleeding
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322707
https://www.verywellhealth.com/why-are-there-blood-clots-in-my-period-2721935

You may also like this😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

We have prepared a detailed article for you in which we provide answers to questions such as what vaginal touch means, in what situations it is performed, and other information about bottom examination!