Vulva & Vajina Sağlığı Hakkında Öneriler

Vulva & Vajina Sağlığı Hakkında Öneriler

Vulva ve vajina birbiriyle içli dışlı olan ve bir o kadar da birbirleriyle karıştırılan iki isim. Vulva ve vajina sağlığını koruyabilmek için yapabileceklerine yazımızda yer verdik. Onlara geçmeden önce vulva ve vajinanın ayrımını öğrenmenin, vücudunun neresinde konumlandıklarını bilmenin bedenini tanıyabilmen için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İşte vulva ve vajina tanımları!

Vulva:
Dış genital organların bulunduğu alandır. Etrafı dış dudaklar ile kaplanmış olan vulva iç dudaklar, klitoris, vajinal giriş ve idrar deliğini (üretrayı) içinde bulundurarak anüse kadar olan alanı kapsar.

Vajina:
Vajina, rahim ağzından dış genital organlarının bulunduğu vulvaya uzanan kanalın adıdır. Vücudun iç kısmındadır. Vajina esnek kaslı bir yapıya sahiptir. Regl döneminde oluşan kanama bu kanal sayesinde dışarı atılır. Aynı zamanda penisin girdiği bu kanaldan bırakılan spermler yumurtaları dölleyebilir. Doğum sürecinde de bebeğin doğumu yine vajinanın içinden geçerek gerçekleşir.

Vajina rahimden başlayan ve vücuttan dışarı açılan bir organ olduğu için oldukça hassas bir floraya sahip. Vulva, iç ve dış dudaklar sayesinde vajinayı dış tehditlere karşı koruyabilir bu nedenle vulvanın temizliği büyük önem taşır.

Vulva ve vajina temizliğinde dikkat etmen gerekenler aşağıda.

Vulva nasıl temizlenmeli?

Hassas bir yapıya sahip olan vulvanı yıkarken temiz ve ılık su kullanabilirsin. Aşırı soğuk veya sıcak su hassas olan bölgeyi tahriş edebilir.
Sadece su temizlik için yeterli olacaktır; fakat sabun ve duş jeli gibi ürünler kullanmak istersen içeriklerini incelemeni ve vajina girişine temas etmemesi için dikkatli olmanı öneririz.
Yıkama işlemini; dış ve iç dudakları birbirinden ayırarak, kıvrımların etrafını ellerini kullanarak veya temiz bir bez ile hassas bir şekilde yapabilirsin. 
Unutma her vulva kendine hastır, kıvrımlarını senden başka kimse daha iyi bilemez.

Özellikle tuvaletten sonra vulvanı mutlaka önden arkaya (anüse) doğru temizlemelisin. Dışkılama sonrasında anüs etrafını temizlemeye özen göstererek yine önden arkaya doğru temizleme pratiğini kullanabilirsin. Böylece anüsten gelen bakteriler vajinaya zarar veremez. 

Vajina nasıl temizlenmeli?

Bu tuzak bir soru. Vajina; kendi florasına sahip, içinde salgı bezleri bulunan bir organ. Vajinanın kendine has florasını bozmamak için rutin olarak vajinanın içine su tutmak, vajinal duş gibi temizleme işlemleri önerilmiyor. Bu tür temizleme işlemlerini yapmadan önce mutlaka bir jinekoloğa danışmanı öneririz.

Yıkama ve temizleme işlemine gerek duymayan vajinanın sağlığını nasıl koruyacağın hakkında kafanda soru işaretleri varsa hiç durma ve okumaya devam et. 

Giyim alışkanlıklarında dikkat etmen gerekenler

  • Öncelikle kullandığın külotların vücuduna değen kısımlarının pamuklu olmasına dikkat etmelisin.
  • Çok sıkı, hava almayan, vulvanı ve vajinanı tahriş edebilecek modellerden uzak durabilirsin.
  • Kullandığın çamaşır deterjanının iyice durulandığına ve külotlarında deterjan kalıntısı kalmadığına emin olmalısın.
  • Vajina sağlığın için vulvanı kuru tutmak, nemli/ıslak bırakmamak önemli. 
  • Spor sonrasında vulva ve çevresini terden temizleyip kuruttuktan sonra temiz bir çamaşır giyebilir, yüzme sonrasında ıslak mayonu değiştirebilirsin.

Regl dönemlerinde dikkat etmen gerekenler

  • Kokulu veya parfümlü menstrüel ürünlerden uzaklaş.
  • Kullandığın menstrüel ürünlerin değişim/yenileme zamanlarına dikkat et.
  • Regl döneminde de vulva temizliği rutinini atlamamaya özen göster.

Ortak kullanılan tuvaletleri kullanım önerileri

  • Klozet kapağının etrafını peçete veya tek kullanımlık kağıtlar ile kaplayarak işe başlayabilirsin.
  • Tuvaletin içindeki kirli olabilecek suyun sıçramaması için klozete oturmadan önce sifonu çekebilir veya suyun üzerini tuvalet kağıdı ile kaplayabilirsin. 

Cinsel ilişkilerde dikkat etmen gerekenler

  • Kayganlaştırıcı kullanmak istersen; kokusuz ve parfümsüz olanları tercih edebilir, içeriklerini inceleyebilirsin.
  • Penetrasyonun dahil olduğu birlikteliklerde vajinanın yeterince ıslandığından emin olmalısın. 
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmak için mutlaka prezervatif kullanılmalı.
  • Vajinal seksten sonra idrarını yapmak vajinal girişi enfeksiyonlara karşı koruyabilir. Sonrasında vulvanı ılık su ile temizleyebilir, kalıntılardan arınabilirsin.

Vajina sağlığı ve su tüketimi

Su tüketimi genel vücut sağlığın için çok önemli olmakla birlikte vajina sağlığı için de önemli yere sahip. Çünkü vücut susuz kaldığında zincirleme bir şekilde vücutta kuruluk gözlemlenirken nemli bir yapıya sahip vajinanın florasında da kurumalar ve bozulmalar meydana gelebilir, çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Vajinadaki salgı bezlerinin doğru çalışabilmesi için vücudun günlük su ihtiyacı mutlaka giderilmelidir. Düzenli ve yeterli su tüketimi vajina sağlığını olumlu etkileyerek oluşabilecek kaşıntı ve kurumayı engelleyebilir, maya enfeksiyonunu önleyebilir.

Vajina ve vulva sağlığını korumanın en önemli yollarından biri de düzenli jinekolojik muayene olmaktır. Özellikle,

  • İlişki sırasında ağrı,
  • Vajinada bir kitle veya çıkıntı,
  • Vajinal akıntının renginde, kokusunda veya miktarında değişiklik,
  • Vajinal kızarıklık veya kaşıntı,
  • Adet dönemleri arasında, cinsel ilişkiden sonra veya menopozdan sonra vajinal kanama yaşıyorsan acil olarak jineolog randevunu oluşturmanı tavsiye ederiz.

Vulva kıllarının vajina ve vulva sağlığındaki yerini öğrenmek için blog yazımıza bakabilirsin.
Bedenine iyi bakmanın yolu onu tanımaktan geçiyor. Vajinana regl döneminde iyi bakmak istersen Kiklou regl külotlarıyla hemen tanış!

>>>Kiklou yıkanabilir regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.

Kaynak
https://health.clevelandclinic.org/how-to-keep-your-vagina-happy-healthy/
https://www.insider.com/guides/health/reproductive-health/vaginal-hygiene
https://www.stonybrookmedicine.edu/southbayobgyn/news/hydration
https://www.jinekoloji.net/genital-bolge-temizligi-nasil