Vajinismus
Vajinismus biyolojik cinsiyeti kadın olan kişilerde karşılaşılan bir cinsel işlev bozukluğudur. Cinsel ilişki esnasında vajinanın otomatik bir refleksle kasılması durumudur. Temelinde cinsel ilişkiye karşı duyulan korku, utanç duygularını barındırır.
Bu sebeple, cinselliğin tabu olarak görüldüğü ülkelerde daha sık rastlanır ve ülkemiz de ne yazık ki bu ülkeler arasındadır :(
Bu yazımızda vajinismusu masaya yatırıyoruz.
Vajinismus nedir?
Vücudumuzda bize hareket yeteneği sağlayan sistemimiz kas sistemidir. Aynı şekilde vajinada da esnemeyi sağlayan kaslar mevcuttur. Bu kaslar cinsel ilişki esnasında kolaylıkla esneyerek penetrasyona yardımcı olurlar.
Vajinismus; gerek psikolojik gerekse fizyolojik sebeplerden ötürü vajinal kasların penetrasyon esnasında yeterince esnememesi, kasılması ve vajina girişinin engellenmesi durumudur.
2 ana vajinismus türü vardır.
Birincisi; vajinanın penis dahil her şeye kapalı olduğu ve her denemede ağrı/acı hissedildiği türdür. Uzun dönem vajinismus olarak adlandırılır.
İkincisi; önceleri ağrısız cinsel ilişki deneyimlenebiliyorken daha sonraları ilişkinin zor ve imkansız hale geldiği türdür. Edinilmiş vajinismus olarak adlandırılır.
Vajinismus belirtileri nelerdir?
Vajinismusun belirtileri istemsiz gelişir ve genellikle tedavi olmadan kontrol altına alınamaz.
Ağrılı cinsel ilişki genellikle vajinismusun ilk belirtisidir. Ağrı sadece penetrasyon esnasında olur ve penetrasyon bittiğinde genellikle ağrı da biter.
Diğer belirtileri şunlardır:
- Vajinada görülen şiddetli kasılmalar ve spazmlar
- Cinsel ilişkiye girmekten korkma
- Cinsel istek olmasına rağmen kendini kapatma
- Tampon, fitil gibi ilaçları kullanmaktan korkma
- Penisin vajinaya girerken zorlanması
- Penetrasyonun yapılamaması
- Vajinada kuruluk
- Jinekolog muayenesinden korkma
- Jinekolog muayenesinde cinsel ilişkideki gibi vajinal kasılmalar
Vajinismusun nedenleri nelerdir?
Vajinismus belirtileri istemsiz geliştiği gibi nedenleri de çoğunlukla istemsizdir. Uzmanlar vajinismusun nedenini tam olarak ortaya koyamasa da genellikle cinsellikten korkma ve utanma duygularıyla bağlantılı olduğu iddia edilir. Fakat bu duyguların sebep mi yoksa sonuç mu olduğu tam olarak bilinememektedir.
Vajinismusun nedenleri şunlar olabilir;
- Cinsel taciz ve istismara uğramış olmak
- Aile içi şiddete maruz kalmak
- Doğumda veya jinekolojik işlemlerde travmatik öyküler
- Partnerler arasında güvensizlik
- İlk cinsel ilişkinin aşırı ağrılı olacağı inancı
- Cinsel anlamda yetersizlik hissi
- Vajinal mantar enfeksiyonları
- Anksiyete
- Stres
Vajinismus tanısı nasıl konur?
Öncelikle eğer yukarıdaki belirtiler ve olası nedenler seni vajinismus olabileceğin yönünde şüpheye düşürüyorsa mutlaka bir uzman görüşü almanda fayda var. Doktor cinsel geçmişin hakkında sorular sorarak senin öykünü dinler.
Ağrıya neden olabilecek diğer sağlık durumları için pelvik muayene gerçekleştirir.
Eğer doktora gitmek konusunda endişe duyuyorsan, olası vajinismus durumlarına karşı doktorunun her zamankinden daha nazik davranacağına emin olabilirsin.
Vajinismus nasıl tedavi edilir?
Kendi kendine vajina çevresindeki kasları kontrol etmeyi öğrenebilirsin. Kegel egzersizleri tam sana göre. Kegel egzersizleri konusunda yardıma ihtiyaç duyuyorsan ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsin.
Kegel rutinlerine bir uzman desteği ekleyebilir mümkünse partnerinle birlikte tedavi görmeyi deneyebilirsin. Doktorunun uygun görmesi halinde cinsel terapi seanslarına başlayarak korkularının üzerine çalışmak sana iyi gelecek.
>>>Kiklou yıkanabilir regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.