Vajinal Akıntı Rehberi

Vajinal Akıntı Rehberi

Vajinal akıntılar hemen her biyolojik kadında görülen normal bir durumdur. Cinsel ilişki sırasında vajinada kayganlık sağlar, egzersiz esnasında sürtünmeye karşı vulva dudaklarının tahrişini önler. Kısacası vajinayı korumada işlevi büyük; fakat vajinal akıntının yapısı da bir o kadar kritik.

Henüz tanımlayamadığın vajinal akıntı belirtilerine sahipsen ya da akıntılar hakkında detaylı bir inceleme arıyorsan bu yazı sana rehber niteliğinde olacak. Okumaya devam et!

Vajinal Akıntı Nedir?

Vajina, ortalama bir sıcaklıkta ve nem seviyesinde olması gereken bir organ. Bunu sağlayan vajinal flora birtakım yararlı organizmalara ihtiyaç duyar; fakat dışarıya açık her organ gibi vajina da bakteri, mikroorganizma taşımaya meyillidir. Bakteri ve mikroorganizmalara maruz kalan vajinanın florası bozulur ve istenmeyen vajinal akıntılar başlar.

Sağlıklı vajinal akıntı normaldir, olağandır, vajinanın doğası gereği kendini korumak amacıyla salgıladığı sıvılardır.

Olağan vajinal akıntılar; kokusuz, renksiz ve saydamdırlar.

Olağan dışı vajinal akıntılar; kötü kokuludur. Farklı renklerde görülür. Vajinada kaşıntıya ve şişmeye neden olur. Köpüksüdür.

Vajinal Akıntı Renkleri ve Anlamları

Vajinal akıntılar yapısıyla gözle görülür şekilde kendini belli eder. Herhangi bir anormallik hissediyorsan rengini, kokusunu, yapısını tanımlayarak başlayabilirsin.

 

Beyaz Renkli Akıntılar

Beyaz renkli vajinal akıntı özellikle reglin başında ve sonunda olması normal karşılanır. Akıntı ile birlikte kaşıntı, peynir kıvamlı yoğun bir akıntı varsa anormaldir.

Berrak ve Akışkan Akıntılar

Doğası gereği olan normal akıntılardır. Döngünün herhangi bir aralığında görülebilir, özellikle egzersiz sonrası artış gösterme eğilimindedir.

Berrak ve Sümüksü Vajinal Akıntılar

Yumurtlama döneminde karşımıza çıkar, olağan akıntılardır.

Kahverengi ve Kanlı Akıntılar

Regl döngüsü sırasında ve hemen sonrasında kanlı akıntılar görülmesi normaldir. Regl sırasında bu akıntılar kahverengi görülebilir. Ayrıca iki regl arasında da kanlı akıntılar görülebilir. Lekelenme şeklinde tanımlanan bu akıntılar da normal akıntılar arasındadır.

Burası önemli! İki regl arasında karşılaşılan lekelenmeler belirli durumlarda takip edilmelidir. Bu dönemde yaşanan korunmasız cinsel ilişki durumlarında lekelenmeler, hamilelik belirtisi olabilir, hamileliğin erken dönemlerinde ise düşük belirtisi olabilir.


Sarı ve Yeşil Akıntılar

Yoğun kıvamlı, köpüksü ve oldukça kötü kokulu vajinal akıntılardır. Şiddetli kaşıntıyı beraberinde getirebilir. Korunmasız cinsel ilişki kaynaklı trikomoniyaz bakteriyel enfeksiyonun bir belirtisi olabilir. Bu durumda partnerli tedavi gerekebilir.

Akıntıların ve lekelenmelerin seviyesi ne olursa olsun yıllık pelvik jinekolojik muayene ve Pap Smear testi önerimizdir!

Olağan dışı vajinal akıntıların sebepleri nelerdir?

Anormal vajinal akıntılar genellikle enfeksiyon kaynaklıdır. Enfeksiyonlar akıntının kokusunu, rengini ve kıvamını etkileyebilir. Vajinal floranın bozulmasının sebebi aşağıdaki faktörlerden kaynaklanabilir;

  • Antibiyotik ve steroid kullanımı
  • Bakteriyel vajinoz
  • Vajina içinde ve çevresinde tahriş
  • Doğum kontrol hapları
  • Şeker hastalığı
  • Vajinal temizlik ürünleri kullanımı
  • Deterjanlar, kremler
  • Maya enfeksiyonları
  • Klamidya veya bel soğukluğu
  • Pelvik enfeksiyon hastalıkları
  • Trikomoniyaz enfeksiyonu
  • Sentetik iç çamaşırların kullanımı
  • Stres

Olağan dışı vajinal akıntılar nasıl teşhis edilir?

Söz konusu vajinal şikayetler olduğunda yapılan en büyük hatalardan biri; geçiştirmektir! Vajinal akıntıların kendiliğinden normale dönmesini beklemek, normale dönmesi için alternatif çözümler denemek beraberinde daha büyük sorunlara yol açabilir. İşi uzmanına bırakmak her şeyden önemlidir. Güvenilir bir jinekolog, akıntının başladığı zamandan regl döngüsüne, yakınılan şikayetlerden akıntının yapısına, çok partnerlilikten kullanılan hijyen ürünlerine kadar kapsamlı bir şikayet öyküsü alır.

Gerekli durumlarda akıntı örneği, daha fazla inceleme için rahim ağzından alınan Pap Smear testi yapabilir.

Vajinal enfeksiyonların önüne geçmek için…

Mümkünse her gün iç çamaşırını değiştir.
Dar giysiler yerine pamuklu ve içinde kendini rahat hissettiğin ürünlere yönel.
Vulva temizliğinde kokulu sabunlardan, parfümlerden uzak dur.
Cinsel ilişki yaşarken korun, hijyene önem ver.
Partnerinin de senin kadar temizliğine özen gösterdiğinden emin ol. 

Vajinal enfeksiyonların tedavi yöntemleri nelerdir?

Olağan dışı vajinal akıntıların tedavisinde, akıntıya neden olan faktörler belirleyicidir.

  • Bakteriyel vajinoz tedavisinde, ağızdan ve vajinal yolla alınan antibiyotik içeren haplar veya kremler kullanılır.

  • Genellikle cinsel ilişki yoluyla bulaşan trikomoniyaz enfeksiyonlarında antibiyotik tedavisi uygulanır.

  • Yanma ve kaşıntı şikayetleri olan maya enfeksiyonlarında vajinaya krem ve jel formunda yerleştirilen mantar önleyici ilaçlar önerilir.


Akıntı deneyimlediğin günlerde de Kiklou regl külodunu kullanabilirsin!
Yüksek standartlarla ürettiğimiz tüm ürünlerimizde konforunu ve sağlığını ön planda tutarak regl deneyimini iyileştirmeyi amaçlıyoruz.

>>>Kiklou yıkanabilir regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.

Kaynakça:
https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/vajinal-akinti-nedir-vajinal-akinti-tedavi-yontemleri
https://www.healthline.com/health/vaginal-discharge

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!