Regl ve Oruç

Regl ve Oruç

Yediğimiz besinler ve reglimiz arasında birbirini tamamlayan bir ilişki vardır. Beslenme şeklimiz üreme sistemimizi ve organlarımızı farklı şekillerde etkileyebiliyor. Vajina sağlığı ve besin ilişkisini daha önce ele almıştık.

Tüketilen gıdaların kalitesi, eliminasyon diyetlerinin yanında beslenme saatleri ve vücudun maruz kaldığı açlık da kişinin regl düzenini ve semptomlarına etki edebiliyor.

Oruç, birçok din ve kültürde yaygın olarak görülen antik bir uygulama. İslam dinine göre oruç, Ramazan ayı boyunca kişinin gün doğumundan gün batımına kadar geçen sürede bilinçli olarak bir amaç uğruna yiyecek, içecek ve farklı zevklerden uzak durması ile tutulur. Hıristiyanlıkta Büyük Perhiz’de Paskalya’ya kadar 40 gün boyunca tek öğün yemek orucu tutulur. Yahudilikte ise Yom Kippur’u görürüz:25 saat süren, yeme ve içmenin yasak olduğu bir oruçtur.

İnançların koşulu olan dini oruçların yanı sıra sağlıklı yaşam için son yıllarda giderek popülerleşen ve etkileri çokça konuşulan aralıklı oruç ve etkilerinden bahsetmek istiyoruz.

Aralıklı oruç (intermittent fasting) nedir?

Aralıklı oruç belirli bir zaman dilimi boyunca yemek yenilen, yemek yenilmeyen süre boyunca su, çay ve şekersiz kahve gibi içeceklerin serbest olduğu, başka deyişle yemek yenmeyen süre içinde hiç kalori alımı yapmamayı ifade eden beslenme modelidir.

Aralıklı oruç ne işe yarar? Aralıklı orucun faydaları ve zararları nelerdir?

Aralıklı oruç uygulaması temelde kilo yönetimini ve metabolizma rahatsızlıklarını azaltmayı hedefler. Vücutta meydana genel inflamasyonu azaltır. Büyüme hormonunun artması ve insülin direncinin azalmasıyla depolanmış yağ yakılır ve kilo verilir. Yeni ve daha sağlıklı hücreler elde edinmek için vücudun hasarlı hücreleri temizleme süreci yani otofaji başlar, gereksiz artık parçalar vücuttan atılır. Uzun ömürlülük ve hastalıklara karşı direnç sağlayan genlerin değişmesine sebep olur.

Aralıklı oruç tipleri nedir?

Beslenme düzeni söz konusu olduğunda her beden biricik olduğu için herkese uyacak tek bir yaklaşım yoktur. Bu aralıklı oruç için de geçerli. Biz burada uygulanan birkaç popüler yaklaşımı listeleyelim.

16/8 Metodu:

16/8 olarak geçen aralıklı açlık metodudur. 16 saat boyunca aç kalmayı ve günün kalan 8 saatinde yemek yemeyi önerir. Örneğin sabah kahvaltısı atlanarak günün ilk öğünü 12:00’da yendiğinde akşam yemeği en geç 20:00’da yeniyor ve ardından yemek yenmeyen 16 saat başlıyor.

One Meal a Day (OMAD) Metodu:

Haftada bir veya iki kez 24 saat oruç tutulan metot. Günde tek öğün beslenme metodunda eğer akşam 20:00’da yemek yediyseniz bir sonraki akşama kadar hiçbir şey yemiyorsunuz.

5:2 Diyeti:

Bu sistemde haftanın beş günü normal besleniyorsunuz; ama iki oruç gününde kalori alımını 500-600 kalori ile sınırlıyorsunuz. Böylece daha az kalori alıp kalori açığı yaratarak kilo verebiliyorsunuz. Tabii az kalori aldığınız günlerin acısını çıkarmak için diğer günler çılgınlar gibi yemiyorsanız. 🙂

Su Orucu:

Su orucu sadece su içilerek tutulan oruç tipidir. Su orucu 24-72 saat süresince yapılabilir. Daha uzun süreli su orucu bir uzman gözetimi olmadan önerilmemektedir.

Su orucu kilo kaybı sağlar, kronik hastalık riskini azaltır ve otofaji başlatarak hücrelerin eski kısımlarının parçalanarak yenilenmesine olanak verir. Ancak çeşitli risklerle ilişkilendirildiği için herkese uygun değildir. Su orucu yapan kişilerin motivasyonları kilo kaybı, detoks, sağlık faydaları, ruhsal ya da dini veya medikal bir prosedüre hazırlanmak olabilir. Su orucunu bitirdikten sonra normal beslenme sürecine geçerken büyük bir öğün yemek yerine smoothie, çorba gibi daha ufak porsiyonlu yemekler önerilmektedir.

Regl ve Oruç

Gelelim aralıklı oruç ve regl ilişkisine. Erkeklerin hormonal döngüsü günlük iken kadınların menstrüel döngüsünün aylık olması sebebiyle kadınlar aralıklı oruçtan benzer şekilde etkilenmeyebiliyorlar. Bu konuda yapılan çalışmalar net bir sonuca varabilmek için şu an yetersiz; ancak aralıklı orucun kadınlarda hormonlar sebebiyle farklı etkiler yaratabildiğini ya da işe yaramadığını gösteren çalışmalar var.

Daha iyi anlayabilmek için döngümüze daha detaylı bakabiliriz. Yumurtlama öncesindeki haftada metabolizma en yavaş halindeyken, luteal fazda en hızlı haline erişiyor. Kadınlarda vücudun ihtiyacı haftalık olarak değişkenlik gösterebiliyor.

Reglden bir hafta önce vücut strese karşı en savunmasız halinde oluyor. Östrojen bu dönemde yüksek bir düşüş yaşıyor ve bu da kortizol duyarlılığına yol açıyor (stres hormonumuz). Bu yüzden reglden hemen önce ruh halinizde ve enerji seviyenizde değişiklikler yaşayabilirsiniz. Bazı uzmanlar bu süreçte aralıklı oruç yapmanın beden için zorlayıcı olabileceğini söylüyor. Vücudun strese daha duyarlı olduğu bu dönemde yüksek yoğunluklu egzersizler ve aralıklı oruç dahil bedende stres yaratabilecek aktivitelerden uzak durmak öneriliyor.

Oruç konusunda birçok farklı yaklaşım var. Nihayetinde her vücut tipi biricik ve bedenlerin oruçlara verdikleri tepkiler de doğal olarak farklı oluyor. Regl iken oruç tutmak ve oruçtan istenilen etkiyi görmek tartışmaya ve denemeye açık bir konu. Adet olduğunuzda oruç tutmayı düşünüyorsanız, vücudunuzu dinlemeyi ve kendine dikkat etmeyi unutmayın. Her zaman olduğu gibi, diyetinizde veya yaşam tarzınızda önemli değişiklikler yapmadan önce doktorunuza danışmanız önemli.

>>>Kiklou yıkanabilir regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.

Kaynak
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941357/
https://www.mindbodygreen.com/articles/the-one-time-a-month-this-doc-says-not-to-intermittent-fast
https://clinicalnutritionespen.com/article/S1751-4991(09)00075-4/fulltext#back-bib3
https://www.health.harvard.edu/heart-health/not-so-fast-pros-and-cons-of-the-newest-diet-trend
https://www.insider.com/guides/health/diet-nutrition/intermittent-fasting-for-women
https://www.healthline.com/nutrition/water-fasting#dangers
https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev-nutr-071816-064634
https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-intermittent-fasting
https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-for-women#effects-on-women