Besinler ve Vajina Sağlığı

Besinler ve Vajina Sağlığı

Vajinayı sağlıklı tutmanın pek çok yolu vardır; korunarak seks yapmak, yılda 1 kez jinekolojik kontroller yaptırmak, düzenli egzersiz yapmak, herhangi bir enfeksiyon karşısında zaman kaybetmeden tedavi olmak…


İlk akla gelenler hemen herkesin sıralayabileceği bilgiler olmasına rağmen sağlıklı beslenmenin vajina sağlığını iyileştirebileceğinin ne kadar bilincindeyiz?
Vajina sağlığının besinlerlerle olan ilişkisi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsan okumaya devam et!


Probiyotikler, prebiyotikler, fermente edilmiş yiyecekler… Bazı içecekler ve yiyecekler vajinal sağlığı ve florayı iyileştirebilecek bileşenler içerir.


Vajina kendini sağlıklı tutmak için doğal salgıları, bağışıklık savunmalarını ve yararlı bakterileri kullanır. Sağlıklı beslenme ve dengeli bir diyet programı enfeksiyonları önleyebilir ve vajina sağlığına katkıda bulunur.

Doğru besinler pH seviyelerini dengeler.

Vajina; pH’ı 4.5 civarında olan orta derecede asidik bir ortamdır. Bu asitlik, sağlıklı bakterilerin üremesine yardımcı olur ve zararlı mikropların gelişmesini engeller.

Probiyotikler gibi bazı iyi bakteriler vajinadaki asit seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir.

Probiyotiklerden Lactobscillus türü bakteriler; sağlıklı bir vajinada bulunan en baskın ‘’iyi’’ bakteri türüdür. Vajinadaki mikrofloranın düzenlemeleri, vajinanın asit seviyesini iyileştirilmeleri, zararlı mikropların vajinal dokulara yapışmasını durdurulmaları, en büyük artıları.


Probiyotik takviyeleri günümüzde çokça mevcut. Bazı beslenme uzmanları bu takviyeleri yoğurt, kefir, kimchi, turşu, kombucha gibi fermente edilmiş içecek ve yiyeceklerle birlikte almanızı öneriyor.
Prebiyotikler; yararlı bakteri popülasyonlarının artmasını destekleyerek vajinal pH’ı stabilize etmeye yardımcı olabilirler. Pırasa, soğan, sarımsak, kuşkonmaz, tam buğday ürünleri, yulaf, soya fasulyesi, muz probiyotikler açısından zengindir. Bununla beraber prebiyotiklerin huzursuz bağırsak sendromunu (IBS) tetikleyebileceğini de unutmamak gerekir.

Kızılcık idrar yolu enfeksiyonlarını önler.

İdrar yolu enfeksiyonları; bakterilerin üretranın, mesanenin ya da böbreklerin bölümlerine girmesiyle ortaya çıkar. İdrar yaparken yanma, ağrı, kötü kokulu veya bulanık idrar gibi semptomlara sebep olur.
Çok fazla sıvı tüketmek idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir.

Kızılcık, bakterileri öldüren antibakteriyel bileşenler açısından zengindir.
Meyve suyu ya da tablet formunda tüketmek idrar yolu enfeksiyon oranlarını düşürebilir. Şekersiz olmasına ve koruyucu madde içermemesine dikkat edin.

Bazı besinler mantar enfeksiyonlarını azaltabilir.

Vajinit veya vajinal iltihabın en yaygın sebebi mantar enfeksiyonlarıdır. Herhangi bir besin maddesinin bu enfeksiyonları azaltabileceğine dair bilimsel bir kanıt olmasa da rafine şeker, koruyucu maddeler, alerjenlerden uzak durmak faydalı olabilir.
Uzmanlar; çay ağacı yağı, hindistan cevizi yağı ve sarımsak dahil olmak üzere mantar enfeksiyonu için önleyici, antioksidan özelliklere sahip doğal ilaçların olası faydalarını araştırıyor.

Doğurganlığı artıran besinler de vardır.

Hamile kalmaya çalışanlar için tatlı patates oldukça faydalı olabilir. İçeriğindeki beta karoten ve A vitamini rahim duvarlarını güçlendirmeye ve korumaya yardımcı olur.
Tatlı patates ayrıca seks hormonlarının üretimine de katkı sağlar ve PCOS’u olanlar da tercih edebilir.


Cinsel deneyimler elma ile yoğunlaştırılabilir.

Araştırmalar günde 1 adet elma tüketenlerin daha iyi bir cinsel hayatı olduğunu iddia ediyor. Elmada bulunan fitoöstrojen phloridzin’in vajinal kuruluğu giderdiği, uyarılma ve orgazm kabiliyetini desteklediği düşünülüyor.

Kiklou regl külotları, özel katmanlı ve hava geçiren yapısı ile regl dönemlerinde güvenli, rahat ve konforlu bir regl deneyimi sağlar. 

>>>Kiklou yıkanabilir regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.


Kaynakça:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327507
https://www.healthline.com/health/womens-health/food-for-vagina


Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!