Memelerimiz neden tüyleniyor?

Memelerimiz neden tüyleniyor?

Duşta, ayna karşısında kendini incelerken meme uçlarında tüylenmeler fark etmiş olabilirsin.

Meme tüylenmeleri çok sık görülen bir durum olsa da tüy miktarı, rengi, uzunluğu fark etmeksizin, varlıklarıyla pek çok insanı rahatsız edebiliyor.

Bugün biraz bu konuyu konuşalım istedik, altında yatan muhtemel sebepleri senin için inceledik.

Hormonal değişimler ve dalgalanmalar

Hormonal değişiklikler meme ucunda tüylenme ve renk değişimi olmak üzere birçok farklı belirtiye neden olabilir.

Özellikle hamilelik ve menopoz dönemlerinde daha sık görülse de 20'li ve 30'lu yaşlarda da hormonal değişiklikler meydana gelebilir ve bu da meme ucundaki tüylerin görünümünün değişmesine veya ilk kez fark edilir hale gelmesine neden olabilir.

Erkeklik hormonlarının aşırı üretimi

Hormonal dengesizlikler meme uçlarındaki tüylenmelerin bir diğer nedeni olabilir. Testosteron da dahil olmak üzere erkeklik hormonlarının aşırı üretimi vücutta kıl artışının yanı sıra erkek tipi kelleşmeye ve reglin durmasına sebep olabilir.

Polikistik Over Sendromu (PCOS)

PCOS hormonal dengesizlikler nedeniyle oluşur ve yumurtalıkların çalışmasını etkiler. Meme ucu gibi beklenmedik bölgelerde görülen aşırı tüylenmeler PCOS belirtileri arasındadır.
PCOS meselesini detaylı incelemek istersen daha önce burada masaya yatırmıştık. 

İlaç Tedavileri

Belirli ilaçların yan etkileri olağandışı tüylenmelere neden olabilir. Testosteron ve diğer bazı immünoterapi ilaçları tüylü meme uçlarına neden olabilir.

Cushing Sendromu

Cushing sendromu hormonal dengesizliğin neden olduğu bir başka durum. Cushing sendromundan muzdarip birinin vücudunda aşırı kortizon vardır. Bu durumdaki bir kişi tüylenmenin yanı sıra pek çok belirti gösterir; vücutta kıl artışı, regl döngüsünde anormallikler, kollar ve bacaklar ince kalırken göğüs ve karında yağ birikmesi, yüzde kızarıklıklar ve kabarmalar, düşük libido, doğurganlıkla ilgili sorunlar, ani ruh hali değişimleri, depresyon, yüksek kan şekeri seviyesi…

Oldukça nadir rastlanır ve genellikle vücudun aşırı hormon üretmesinden ziyade astım, romatoid artrit gibi bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan glukokortikosteroid ilaçlarla ilgilidir.

Gelelim estetik çözümlere.

Eğer dış görünüşte rahatsız hissettirmeye başladıysa deneyebileceğin birkaç yöntem var.

En pratiği; küçük bir tırnak makasıyla deriye zarar vermeyecek şekilde tüyleri kesmek. Cımbız, beyazlatıcı krem, tıraş makinesi ve ağda yöntemlerini de deneyebilirsin ama olası enfeksiyon, deri tahrişi risklerini göz önünde bulundurmanı tavsiye ederiz.

Lazer epilasyon ve hormon tedavisi en etkili popüler yöntemler arasında. Bu konuda uzman biriyle görüşmek en doğru sonucu almana yardımcı olacaktır.

Eğer olduğun halinle mutluysan, devam :) Beden kılları ve tüyleri normaldir. Nasıl görmek ve görünmek istersen, karar tamamen senin. Meme ucu tüylenmeleri oldukça yaygın olduğunu söylemiştik. Genellikle doktora gitmeye gerek olmayabilir. Ancak bu duruma ek başka olağandışı belirtiler eşlik ediyorsa randevu almak kesinlikle iyi bir fikir.

Memelerimize iyi bakalım. Tüylü-tüysüz, büyük-küçük, simetrik-asimetrik, açık renkli-koyu renkli her halleriyle muhteşem bizce. 

Tabii popoları da kıskandırmayalım. Kiklou yıkanabilir regl külotları hem sizi hem de poponuzu çok rahat eder. Hemen şimdi keşfedin!

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!