Regl Döngüsünün Fazları

Regl Döngüsünün Fazları
Regl döngüsü, yumurtalık ve rahmin başrolde olduğu fizyolojik bir durumdur. İlk regl döngüsü; rahmi olan her kişinin ilk regl kanamasıyla (menarş) başlar ve menopoz dönemine kadar devam eder.

Regl; genellikle ayın ilk günlerinde deneyimlendiği düşüncesiyle günümüzde aybaşı olarak da ifade edilir. Fakat her kişinin regl döngüsü farklı olduğu gibi başı-sonu ve arasında geçen süre de farklıdır.

Regl döngüsünden kastedilen reglin (kanamanın) ilk gününden, bir sonraki reglin ilk gününe kadar geçen süredir. Döngüye kanamadığımız günler de dahil edilir.

Ortalama bir regl döngüsü 28 gün sürer. 21-35 gün arasında değişiklik gösterebilir. 28 günün 2-8 günü kanamalı geçer ve regl dönemi olarak bilinir. Regl döngüsü; menstrüasyon (regl dönemi), foliküler faz, ovulasyon (yumurtlama), luteal faz olmak üzere 4 aşamadan oluşur.

Regl döngüsündeki aşamalar, vücuttaki hormonların yükselmesi ve düşmesi ile tetiklenir. Hipofiz bezi ve yumurtalıklar, regl döngüsü sırasında belirli zamanlarda üreme sistemindeki organların belirli şekillerde yanıt vermesine neden olan belirli hormonlar üretir ve salgılar. Regl döngüsü sırasında meydana gelen belirli olaylar şu şekilde açıklanabilir:

Menstrüasyon (Regl Dönemi):

Tipik olarak reglin birinci gününden beşinci gününe kadar süren bu aşama, eğer hamilelik meydana gelmediyse, rahmin kalınlaşmış olan iç tabakasının vajinadan dışarı atıldığı zamandır. Çoğu kişi 3 ila 5 gün boyunca kanar, fakat 2 günden 7-8 güne kadar süren bir süre de normal kabul edilir.
Kiklou Regl Külodu Şehre Dönüş Kampanyası 3 Alana +1 Bedava

Foliküler Faz:

Bu aşama tipik olarak 6 ila 14. günler arasında gerçekleşir. Regl döneminden hemen sonra başlar ve ovulasyona kadar devam edir. Bu süre zarfında östrojen hormonunun seviyesi yükselir ve bu da rahmin (endometrium) iç tabakasının büyümesine ve kalınlaşmasına neden olur. Ek olarak, başka bir hormon - folikül uyarıcı hormon - yumurtalıklardaki foliküllerin (yumurta hücresinin) büyümesine neden olur. 10 ila 14. günlerde, gelişen foliküllerden biri tamamen olgun bir ovum (yumurta) oluşturacaktır.

Ovulasyon (Yumurtlama):

Bu aşama, 28 günlük bir adet döngüsünün yaklaşık 14. gününde gerçekleşir. Olgunlaşmış olan yumurtanın dışarı atıldığı aşamadır. Başka bir hormon olan LH’deki  -lüteinize edici hormon- ani bir artış ile gerçekleşir. Yumurta rahme doğru fallop kanalına salınır. Bu olaya yumurtlama denir. Yumurtanın ömrü 24 saattir, bu süreçte bir spermle birleşmediği sürece yumurta ölür. 

Luteal Faz:

Yaklaşık 15. günden 28. güne kadar sürer. Yumurta, yumurtalıktan salındıktan sonra, fallop tüplerinden rahme doğru yol almaya başlar. Yumurtlama evresine kadar yükselmiş olan östrojen hormonu yavaş yavaş düşerken, rahim içinin kalınlaşmasını sağlayan progesteron hormonu yükselişe geçer. Progesteron hormonunun seviyesi, rahim duvarını hamilelik için hazırlamaya yardımcı olmak için yükselir. Yumurta bir sperm tarafından döllenir ve rahim duvarınıza yapışırsa hamile kalırsınız. Hamilelik oluşmazsa, östrojen ve progesteron seviyeleri düşer ve rahmin kalınlaşan duvarı da regl döneminde atılır. Bu da bir sonraki regl döngüsünün ilk günü olur, menstrüasyon tekrar başlar.

Regl döngüsünü takip etmek sağlığa dair ipuçları verir ve oldukça önemlidir.
Jinekolojik bir rahatsızlık ya da hamilelikle ilgili sorunlar yaşanıyorsa kolayca tespit edileceği gibi herhangi bir şüpheli durum olmasa da bedenin sağlıklı işleyip işlemediğine dair mesajlar verir.

Regl olmadan hemen önce bedende görülebilen ve normal karşılanan belirtiler için okumaya devam edebilirsin.
  • Huysuzluk
  • Uyku problemi
  • Yemek isteği
  • Alt karın ve sırtta kramplar
  • Şişkinlik
  • Memelerde hassasiyet
  • Akne
Normal karşılanmayan belirtiler ise şunlardır: 
  • 16 yaşına kadar ilk regli deneyimlememiş olmak
  • Reglin aniden durması
  • Normalden daha fazla kanamak
  • Regl döneminde şiddetli ağrı olması
  • Dönemler arasında kanama olması
  • Cinsel ilişki sonrası reglin gecikmesi
  • Doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonraki üç ay içinde regl olmamak 
  • Regl dönemi veya hamilelik olasılığı hakkında herhangi bir soru veya şüphe olması
Eğer bu maddelerden birini ya da birkaçını yaşıyorsan uzman hekime başvurmanı öneririz.
Yolda kendini ‘‘normal’’ bir günündeymişsin gibi konforlu ve huzurlu hissetmen için hep destekçiniz. Olağan görünümlü olağandışı adet külotlarımızı şimdi keşfet.

>>>Kiklou yıkanabilir regl külotlarını hemen incelemek için tıkla. 

Kaynakça
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10132-normal-menstruation
https://www.medicalpark.com.tr/adet-siklusu-nedir/hg-11#:~:text
https://yuvaluna.com/adet-dongusu-ile-ilgili-bilmeniz-gerekenler

You may also like this😉

Orgazm 101: Tabuları zevkle yıkıyoruz!
Cinsel hazzın doruğu olarak anılan orgazm; genellikle cinsel uyarılma ile oluşan, özellikle cinsel organlar ve çevresiyle birlikte vücudun farklı yerlerindeki kasların kasılması ile oluşan bir durumdur. Orgazm yollarını ve bedenimizdeki olasılıklarını yazının devamında okuyabilirsin.
Regl Ağrısına İyi Gelen 5 Bitki Çayı
Bitki çayları regl sancıları konusunda kadınların sıkça başvurduğu doğal çözümlerden biridir. Regl sancısını azaltan 5 bitki çayını öğrenmek için yazımızı oku!
Menoraji nedir?
Menoraji, regl dönemlerinde aşırı ve uzun süren regl kanamsıdır. Birçok kadın zaman zaman yoğun menstrüel kanamalar yaşasa da, menoraji tıbbi bir tanımı olan bir durumdur. Menoraji kavramını, sebeplerini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini senin için inceledik. Keyifli okumalar!