Vajinal Probiyotikler

Vajinal Probiyotikler

Vajinada yoğurt mayalanır mı?

Vajinasından yoğurt mayalayan Cecilia Westbrook’u duydunuz mu? 6 yıl önce doktora öğrencisiyken Westbrook vajinasını kullanarak yoğurt mayalıyor. Yaptığı yoğurdun tadını ekşi, keskin ve acı olarak tanımlayan Westbrook’un amacı elbette kendine sabah kahvaltısında granolasına baz olarak kullanabileceği bir yoğurt değil. Temel hedefi kendi mikroorganizmalarını kullanarak vajinal florasına fayda sağlayabilecek bir ortam yaratmak.

Vajinal mikrobiyomda (vajinal florası) neler olup bitiyor?

Benzerlikleri olsa da tüm vajinalar nev-i şahsına münhasır. Vajinal floranız hormonlar, bakteriler (iyiler ve kötüler) ve asidik oranıyla (pH4.5) doğal bir denge halindedir. İlaçlar, değişken hormonlar, zayıf bağışıklık sistemi, cinsel partner değişkenliği buradaki denge bozulduğunda yaşayan iyi bakteriler (çoğunluğu lactobacillus olmak üzere) kötü bakteriler tarafından ele geçiriliyorlar. Bu durum da bakteriyel vajinozis, mantar ve idrar yolu enfeksiyonlarına sebebiyet verebiliyor.

Vajinanın probiyotiğe ihtiyacı var mı?

Vajinal probiyotikler vajina ekosisteminde yer alan iyi bakterileri çoğaltıp dengeyi korumak amacıyla devreye giriyor. Peki bağırsaklar gibi vajinalarınızın da gerçekten probiyotiğe ihtiyacı var mı? Cevabı hala tartışmaya açık.

Yapılan birkaç araştırma vajinal probiyotiklerin yararlı olabileceğini gösterse de bilim insanları bu takviyelerin güvenilir ve faydalı olduğuna dair yeterli bulguya sahip değil. Harvard Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları, Doğum, Jinekoloji ve Üreme Biyolojisi Yrd. Doç. Dr. Caroline Mitchell diyor ki "Bu ilaçların vajina sağlığına fayda sağladığına dair neredeyse hiç kanıt yok. Çalışmalar çoğunlukla kötü yapılıyor ve randomize kontrollü klinik çalışmalar olsa bile zorlu raporlama standartlarına uymuyor.". Tabii ki bu durum ilaç firmalarının ürünü satıp pazarlamasına engel değil.

Yine de denemek isterseniz doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin diye uyarımızı yapalım.

Kiklou regl külodu vajinal florayı bozar mı?

Asla! Kiklou regl külodu sağlıklı bir menstrüel ürün alternatifidir. Kullan-at pedlerde bulunan klor ağartması, parfüm ya da diyoksin gibi zararlı kimyasal maddeler regl külotlarımızda bulunmaz. Vajinal florayı bozabilecek ve iyi bakterilerin yok olmasına sebep olabilecek ağır ve kimyasal antibakteriyel uygulamalar içermez. Bakteriyo-statik etkisi ileri tekstil teknolojisi sayesinde sağlanır.

Üretim sürecinde insan ve çevre sağlığına zararlı hiçbir kimyasal kullanılmaz. Külotlarımızın iç katmanında ve bazı emicilik seviyelerinde ağ kısmında kullandığımız, cilde temas eden %100 organik pamuğumuz GOTS (Global Organic Textile Standard - Küresel Organik Tekstil Standardı) sertifikalıdır. Tüm teknik kumaşlarımız uluslararası akredite sahibi EKOTEKS laboratuvarlarında testlere tabii tutulmuş hiçbir kumaşımızda insan ve çevre sağlığına zararlı maddeler bulunmadığı belgelenmiştir.

Kaynakça

https://www.vice.com/en/article/mgbx9q/how-to-make-breakfast-with-your-vagina
https://www.healthline.com/health/vaginal-health/probiotic-vaginal-health#conditions
https://www.health.harvard.edu/blog/should-you-use-probiotics-for-your-vagina-2019122718592

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!