Vajinal Kuruluk

Vajinal Kuruluk

Genel bakış:

Vajinal kuruluk genellikle cinsel ilişki esnasında karşılaşılan, ilişki deneyimini sekteye uğratan bir durumdur. Fakat farklı yaş aralıklarından pek çok biyolojik kadının hayatının bir döneminde vajinal kuruluk yaşaması oldukça yaygındır.

Vajinal kuruluğun olası nedenleri nelerdir?

Vajinal kuruluğun iki ana nedeni bulunur. Bunlardan ilki vajinadaki salgı bezlerini etkileyen başta östrojen ve progesteron hormonlarındaki değişimdir. İkincisi ise hormonlarda değişim yaşanmamasına rağmen salgı bezlerinin yeterince salgı üretememesidir.

Vajinal kuruluk her yaşta ve dönemde yaygın olarak görülüyor olsa da menopoz döneminde bu durum artabilir. Menopoz döneminde azalan östrojen seviyesi ile birlikte vulva ve vajinanın dokusu incelir, esnekliğini zamanla kaybeder. Eğer menopoza giriyorsan vajinal kuruluk yaşıyor olabilirsin. Menopoz ile birlikte oluşan vajinal kuruluk genellikle doğal bir süreçtir.

Sağlığınla alakalı farklı gündemlerin olabilir. Diğer sağlık durumları ve sağlık sorunları için okumaya devam et.

Vajinal kuruluğa neden olabilecek sağlık durumları

Emzirme ve doğum
Doğum kontrol hapı kullanımı
Kemoterapi ve hormon tedavisi dahil kanser tedavileri
Diyabet
Endometriosis ve miyom tedavisinde kullanılan anti-östrojen ilaçlar
Bazı antidepresanlar ve antihistaminikler
Yumurtalıkların çıkarılması
Sjögren sendromu (Vücutta kuruluğa neden olan bir otoimmün bozukluk)

Vücudunda her şey yolundayken oluşan vajinal kuruluğun kullandığın parfümlü, sabunlu intim ürünleriyle ilgili veya cinsel ilişki öncesinde yeterince uyarılmamandan kaynaklı olabilir.

Cinsel deneyimlerde yaşanan vajinal kurulukla nasıl başa çıkılır?

Vajinal kuruluk, belirtilerini genellikle cinsel ilişki esnasında gösterir. Vajina yeterince kayganlaşmadan yaşanan cinsel birlikteliklerde sürtünme kaynaklı ağrılar, kanamalar, yanmalar, sık idrara çıkma durumları ve idrar yolu enfeksiyonları olabilir. Bu sonuçlar beraberinde cinsel isteksizliğe yol açabilir.

Eğer; vajinal kuruluk sebebiyle partnerine karşı cinsel isteksizlik duyuyorsan ve kendini kötü hissetmeye başladıysan orada bir dur! Rahatlamak için kendine zaman tanı ve çözüme odaklan.

Cinsel birliktelik öncesi uyarıldığından ve vajinanın ıslandığından emin ol.
Kendinle ve partnerinle daha açık iletişim kur.
Ön sevişmeye daha fazla zaman ayır.
Kayganlaştırıcı krem ve jellerden ya da seks oyuncaklarından yardım al.
Vulva ve vajina hijyeninde parfümlü sabunlar, spreyler kullanmamaya özen göster.

Dikkat! Üzüm çekirdeği, zeytin, ayçiçeği, hindistan cevizi gibi bitkisel yağlar vajinanın kayganlaşması için kullanılması önerilebilir. Doğal yağların ilişkiden önce sadece harici kayganlaştırıcı olarak kullanılmasına dikkat edilmelidir.

Kayganlaştırıcı kullanacaksınız, yağ bazlı kayganlaştırıcıların prezervatiflere zarar verebileceğini belirtelim. Vajinanın pH’ına uygun, tercihen su bazlı kayganlaştırıcılar prezervatif ile kullanım için önerimizdir.

Eğer denediklerin işe yaramıyorsa, vajinal kuruluğun devam ediyorsa ve günlük hayatını olumsuz yönde etkilemeye başladıysa, vajinada olağandışı durumlar -akıntılar, kanamalar, yanmalar, ağrılar- fark etmeye başladıysan en kısa sürede bir uzmana danışmalısın. Vajinal kuruluğun sebebi araştırılırken şikayetinin öyküsü dinlendikten sonra fiziksel muayeneye, tahlillere, testlere ihtiyaç duyulabilir.

Özetle; vajinal kuruluktan utanmak, sıkılmak yok. Konuşmak, paylaşmak, sonra da çözüme odaklanmak var.

Vajinal ve mental konforunun hep yerinde olmasını dileriz. Biz Kiklou olarak birlikte daha konforlu hissetmek için varız, buradayız.

>>>Kiklou yıkanabilir regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.

Kaynakça
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21027-vaginal-dryness
https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/17699/vajinal-kuruluk-nedir

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!