Sürdürülebilir Yıkama Alışkanlıkları - Part 2

Sürdürülebilir Yıkama Alışkanlıkları - Part 2

Daha sürdürülebilir bir hayat için yıkama alışkanlıklarımızı sorguluyoruz.

Alternatif çamaşır yıkama çözümlerinden, su ve enerji tasarrufuna, geleceğimizi bugünden başlayarak nasıl koruyabileceğimizi kısa maddeler halinde sizinle paylaşmaya devam ediyoruz.

Giysilerini kendinle birlikte yıka!

Giysileri elde yıkamak zahmetli bir iş gibi görünse de bu işlemi günlük rutinlere dahil ederek kolaylaştırmak mümkün. Örneğin; duşa girerken yıkanacak giysilerinden birkaç parça yanına alabilir, zemine bir sabun atabilir ve makine tamburu yerine ayaklarını kullanabilirsin. Hayatının bir parçası haline getirdiğinde sandığın kadar zor olmadığını göreceksin.

Enerji verimliliği için A sınıfı makineleri önceliklendir!

Evde en çok enerji harcayan makinelerden biri çamaşır makineleri. Üstelik, doğru seçilmediği takdirde yük başına iki kat daha fazla su harcıyor. Enerji tasarrufu sağlayan makinelere yönelmek ilk adım; fakat yapabileceğimiz daha pek çok şey var.
Yağ lekeli çamaşırlar hariç diğer çamaşırlarını düşük sıcaklıkta yıkayabilirsin. Soğuk su ile iyi sonuç veren deterjanlara geçebilirsin. Soğuk suyla durulama yapmak da en az sıcak su durulaması kadar giysilerini tertemiz yapar.
Makineyi mümkün olduğunca tam kapasite çalıştır ve kapasiteyi aşmamasına özen göster. Tüm bunlar enerji ve su tasarrufu sağlayabilmek için.

Asarak kurut!

Çamaşır kurutma makineleri tam anlamıyla çevre düşmanı cihazlar. Yılda ortalama yarım ton karbondioksit salınımına sebep olan bu makineleri kullanmamak küresel ısınmaya karşı da alınabilecek en büyük önlemlerden biri. Vazgeçemiyorsan azaltabilirsin. Nasıl?
Makineye benzer yapıda giysileri birlikte atabilirsin. İki makinelik çamaşır kurutacaksan, biri bittikten sonra diğerini hemen atabilirsin. Bu sayede makinenin yeniden ısınırken harcayacağı enerjiden tasarruf edebilirsin.
Tam kapasite çalıştırmayı, filtreleri sık sık kontrol etmeyi ve güzel havalarda giysilerini asarak kurutmayı unutma.

Bırak kırışık kalsın!

Giysileri ütülemek zaman dışında enerji de tüketir ve kumaşı bozabilir.
En iyisi giysileri makineden çıktığı gibi asıp, yerçekimiyle kırışıklıkların açılmasını sağlamak ya da yeni giysiler satın alırken daha az kırışacak kumaş seçeneklerini göz önünde bulundurmak.

Çamaşırhaneler vardır!

Çamaşırhane kullanma alışkanlığı kültürümüzle çok uyuşmasa da sürdürülebilir bir hayat için alışkanlıklarımızı değiştirmeye değer. Hemen çevrendeki çamaşırhaneleri keşfe çıkarak ilk adımı atabilir, çevre dostu deterjan kullananları favori esnafın ilan edebilirsin, çünkü bunu hak ediyorlar.

Kuru temizlemeyi unut!

Geleneksel kuru temizleme çevreye ve insan sağlığına tahmin ettiğimizden daha fazla zarar veriyor.  Kuru temizleme esnasında kullanılan 'PERC' isimli kimyasalın vücudumuzun önemli organları ve sinir sistemimiz üzerinde zararlı etkileri var.
Alternatif çözüm arayanlara, o da var! Kuru temizleme gerektirmeyen giysiler tercih et, bunu yaparken giysilerin etiketleri doğruyu bulmana yardım edecek.

Kiklou regl külotları hiçbir zararlı kimyasal içermez. İnsan ve çevre dostudur. Elde ve çamaşır makinesinde düşük sıcaklıkta yıkanır. Askıda kolaylıkla kurutulur, rahatlıkla giyilir.

>>>Kiklou yıkanabilir regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.


Kaynakça:
https://www.treehugger.com/how-to-go-green-laundry-4858690


Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!