Regl Seksi

Regl Seksi

Her insanın cinsellikle ilgili tercihleri birbirinden farklı. Bu çeşitlilik, renklilik yaratıyor. Bazıları romantik bir akşam yemeğinin ardından mum ışığının loşluğunda koltukta nazik bir sevişme seansı tercih ederken, diğerleri heyecan verici maceralara yelken açmayı tercih edebilir. Peki ya regl dönemi? Bireylerin sekse dair çok net çizgilerinin olduğu bu dönemi ve tercihleri ele alalım. Regl seksini tartışırken önce fizyolojik gerçeklerden başlayalım.

Adetliyken seks yapılır mı?

Yapılabilir. Bilim insanlarına göre regl seksi güvenlidir. Adetliyken seks yapmakta bir sakınca yoktur ve regl, seks yapmaya engel değildir. Tabii ki etraf kirlenmesin diye önlemler alarak (ama kirlenmek de güzeldir:) ve uygun korunma yöntemlerini kullanarak.

Regl olanlarda cinsel istekte ve libidoda farklılıklar gözlenebilir (hep dediğimiz gibi: Her beden biriciktir!); ama birçok kadının âdet döneminde istekli olduğu, hatta bazen libidosunun bile tavan yaptığı biliniyor. Özetle regl döneminde cinsel istekte artış da azalma da normal durumlardır ve partnerlerin kişinin o anki gerçekliğine saygı duyması gerekir.

Adetliyken ilişkiye girmenin faydaları var mıdır? Regl seksinden neler bekleyebiliriz?

Evet, vardır!

Regl kanaması doğal kayganlaştırıcı görevi görür. Böylece seks her zamankinden daha zevkli bile olabilir.

Orgazm olmak regl kramplarını giderebilir ya da azaltabilir. Orgazmda yaşanan rahim kasılmaları ardından gevşeyen kaslar ağrıların azalmasına katkıda bulunabilir.

Orgazmlar vücuttaki çeşit çeşit gerginliği atmak için de muhteşemler. Uyku yardımcısı, stres azaltıcı etkileri vardır. Serotonin, dopamin, endorfin gibi iyi hissettiren kimyasallarını artırabilirler. Regl döneminde de stresi yönetmek için etkili bir yöntem olarak kullanılabilir, genel esenliğimize katkı sağlayabilir.

Regl iken sevişmek partnerinizle aranızdaki bağı güçlendirebilir. Özellikle regl dönemi gibi hassas bir dönemde yaşanan fiziksel yakınlık sizi yakınlaştırabilir.

Her aksiyon, regl iken seks yapma tabusunu yıkmaya yardımcı olur :) 

Regl Seksi Tabusu

Maalesef regl seksi tabusu sadece cinselliğe dair çarpık inanışları değil, regle bakışımızı da şekillendiriyor.

Regl döneminde cinsel isteğinde artış olan kişiler bu tabu ve yanlış bilgiler sebebiyle utanca itilebilir, partnerleri tarafından reddedilebilir ve regl etrafında şekillenen bu olumsuz deneyim regl tabusuna katkı sağlayabilir. Cinsellik, kadınların tamamen normal ve doğal olan regl döneminde kendilerini kötü hissetmelerine veya utanç duymalarına yol açacak bir şey değildir.

Partnerle İletişim

Sağlıklı, saygılı ve keyifli cinsel deneyimler için açık iletişimin ne kadar elzem olduğunu biliyoruz. Regl seksi özelinde iletişim çok daha kritik bir öneme sahip oluyor. Partnerler bu dönemde empati göstermeli ve iletişimi güçlendirmeli. Regl olduğumuzda cinselliğe dair hislerimizi partnerlerimizle paylaşmalıyız. Adetliyken ilişkiye girmeye dair düşünce ve isteklerinizi ilişkiden önce paylaşın.

Siz regl olurken sevişmek isteseniz dahi partneriniz bunu tercih etmeyebilir (ki bu tercihlerin de regl tabusuyla derin ve karmaşık bağları olabilir). Bu durumda da duygularınızı açıkça paylaşmak, anlayış ve saygı temelinde sağlıklı bir iletişim çok önemlidir. Ortak kararınızdan sevişmek çıkmıyorsa bu dönemi başka yakınlaşma yolları keşfederek değerlendirebilirsiniz.

Seksin illa penetrasyon içermesi gerekmez. Klitoris ile haşır neşir olabilir, solo pratik yapabilir ya da penetrasyon içermeyen seks türlerini keşfedebilirsiniz. Erotik bir masaj ya da oyun, seks oyuncakları da regl döneminde cinselliğin bir parçası olabilirler.

Korunma neden önemli?

Prezervatig gibi korunma yöntemlerini kullanmak, sizi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olur. Korunmadığınızda adet döneminde ilişkiye girdiğinizde cinsel yolla bulaşan enfeksiyon kapmanız olasıdır; partnerinize de daha kolay bulaştırabilirsiniz. Eğer taşıyıcıysanız hepatit gibi virüsler adet kanında mevcut olacaktır.

Hamilelik ve cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonu kapma olasılığınızı azaltmak için her seferinde partnerinize lateks prezervatif kullanmasını söyleyin.

Sözün Kısası

İsterseniz, regl iken sevişebilirsiniz. Partneriniz regl seksini tercih etmiyorsa; onunla bu konuda samimi bir sohbet etmelisiniz. Nedenleri arasında “regl”i rahatsız edici bulmak var ise lütfen kendisine bunun ne kadar doğal bir süreç olduğunu hatırlatın. Sınırlara saygı duyun; fakat regl olurken artan cinsel isteğinizden utanmayın ya da bu dönemde sevişmenin yanlış olduğu fikrine kapılmayın. Gerekli güvenlik önlemlerini alın, seksin sadece penetrasyon olmadığını bilin ve yakınlaşmanın farklı biçimlerini test edin. 

BONUS: Regl iken seviştiğimde hamile kalır mıyım?

Evet kalabilirsin. Gerçi aslında olasılıklar epey düşük; ama imkânsız değil.

Regl dönemi sırası veya hemen sonrası da dahil olmak üzere menstrüel döngün boyunca herhangi bir zamanda korunmadan seks yaparsan hamilelik şansı vardır.

Döngü boyunca doğum kontrolü / korunma olmadan seks yapabileceğiniz ve hamile kalma riski taşımayacağın "güvenli" bir zaman yok. Ancak adet döngüsünde hamile kalma olasılığının en yüksek (daha yüksek) olduğu dönemler var. Mesela yumurtlama zamanı (yumurtalıklardan yumurta salınması). Yumurtlama (ovulasyon) bir sonraki adetin başlamasında 12 ila 14 gün önce gerçekleşir. Bu aralık hamile kalma olasılığının en yüksek olduğu zaman. Hamile kalma süreci hakkında bir diğer kritik bilgi şu: Sperm 7 güne kadar vücutta hayatta kalabilir. Yani yumurtlamadan önce seks yaptıysan, sonraki 7 gün içinde yumurtlarsan o yumurta bu hayatta kalan spermler tarafından döllenebilir.

Regl olurken ister seviş, ister sevişme - Kiklou regl külotları daima seninle :) Konfor, koruma ve çevreci yaklaşım bir arada!

Kaynak
https://periodaisle.com/blogs/all/the-historical-stigma-of-period-sex-and-why-you-should-ignore-it
https://www.health.com/condition/menstruation/period-sex  
https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/can-i-get-pregnant-just-after-my-period-has-finished

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!