Regl ve Uyku İlişkisi

Regl ve Uyku İlişkisi

Kramplardan meme hassasiyetlerine, iştah artışından düşük ruh haline regl dönemi; ayın belirli günleri kanamalı geçen bir süreçten çok daha fazlası. Özellikle regl ile bağlantılı uyku problemleri oldukça sık rastlanan bir durum.

Bu yazımızda hem kanadığımız günler boyunca yaşadığımız uyku sorunlarına hem de regl döngüsünün uykumuza olan etkilerini derledik. İyi okumalar!

PMS yani regl döneminden yaklaşık 1 hafta kadar önce başlayan ve regl ön gösterim tadında olan bu dönemde uyku sorunları oldukça fazla yaşanabiliyor. Yapılan araştırmalara göre her 10 kişiden 7’si regl dönemlerinden 3-6 gün öncesinde uyku düzeninde değişiklikler meydana geldiğini ifade ediyor.

(PMS’yi tüm detaylarıyla ele aldığımız yazımızı ayrıca incelemek istersen buraya tıklayabilirsin.Kaynakça kısmına da link bıraktık.)

Eğer standart bir uyku düzenin varsa ve sadece reglin yaklaşırken veya regl döneminde uyku düzeninin bozulduğunu fark ediyorsan, sorumlusu regl döngün olabilir. US National Sleep Foundation tarafından yapılan araştırmaya göre, insanların %30'u regl dönemlerinde uyku bozukluğu yaşıyor. PMS döneminde ise uykusuzluk yaşama olasılığı 2 kat artıyor. Premenstrüel Disforik Bozukluk (PDB) yani regl dönemi yaklaşırken fiziksel ve ruhsal olarak yüksek kaygı hisseden kişilerde uykusuzluk oranları %80’lere çıkabiliyor.

Elbette uyku düzenindeki değişikliklerin sadece regl dönemi ile ilişkisi yok. Stres, aşırı kahve tüketimi gibi etmenler de sevdaya dahil.

Ortalama 28 günlük regl döngüsü boyunca hormonlar düşer ve yükselir. Regl olmadan 1 hafta önce vücuttaki progesteron seviyesi yükselir, regl ile birlikte düşüşe geçer. Regl bitiminde ise yeniden yükselişe geçer. Regl günleri boyunca uykusuzluğun sebebi, vücuttaki progesteron seviyesindeki bu düşüştür. Elbette ki; uykuyu etkileyebilecek tek hormon progesteron değildir.

Regl döneminde vücut sıcaklığı bir dereceye kadar yükselir. Sıcaklıktaki bu artış, uyku düzenini etkileyebilir. Bunun sebebi; östrojen seviyelerindeki değişimlerdir. Beynin vücut sıcaklığını düzenleyen kısmı östrojen seviyelerinden etkilenir. Östrojen seviyeleri düşükse sıcak basmaları, gece terlemeleri yaşanabilir. Bu durum uyku kalitesini bozabilir.


Regl ve uyku arasındaki ilişkiyi düzeltmek için neler yapabilirsin?

Kulağa çok hoş gelmese de yatmadan önce soğuk bir duş alabilir ya da minik bir pencere aralayarak oda sıcaklığını düşürebilirsin.

Kafeinli ve alkollü içecekleri her zamankinden daha az tercih edebilirsin.

Tuz ve şeker tüketimini azaltabilir, kalsiyum içeren besinlere ağırlık verebilirsin.

Kendini aktif tutabilir, gün ışığından faydalanmak için bol bol yürüyüş yapabilirsin.


Regl günlüğü tutarak uyku sorunları yaşayabileceğini öngördüğün günleri planlayabilirsin. Uykusuz geçecek günler öncesi daha fazla uyuyarak gelecek günlerine yatırım yapabilir, kendini her zamankinden daha fazla dinlendirebilirsin.

Eğer tek başına çözmekte zorlanıyorsan, bir uzmana danışarak hormon seviyelerini kontrol ettirebilir, destekleyici takviyeleri günlük rutinlerine dahil edebilirsin.

Unutma!
Ruh hali değişimleri ve kramplar, PMS'nin en yaygın semptomlarından bazıları. Bununla birlikte, regl döngüsü boyunca yaşanan hormonal değişiklikler kanamalı günler dışında çok az sorun oluştururken, regl sırasında neredeyse hiç uyuyamamana sebep olabilir.

Kiklou gezegeninde yaşayan tüm kadınlara mışıl mışıl uykular, konforlu popolar.

>>>Kiklou yıkanabilir regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.


Kaynakça

https://www.forbes.com/sites/alicebroster/2020/08/31/why-is-your-period-keeping-you-up-at-night
https://www.sleephealthfoundation.org.au/pdfs/Menstrual-Cycle-and-Sleep.pdf
https://kiklou.com/blogs/blog/premenstruel-sendrom-pms-belirtileri

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!