Regl Geciktirici İlaçlar ve Yan Etkileri
Zihninizde canlandırın.
Uzun zamandır beklediğiniz bir plan var ve reglinizin o plana denk geleceğini fark ediyorsunuz. Aklınızdan bir düşünce geçiyor. “Reglimi sadece birkaç gün geciktirebilsem harika olmaz mıydı?” Bu bir fantezi de değil üstelik. Reglinizi (biraz) ertelemenin yolu var.
Kafalarda regl geciktirmek hakkında birçok soru var.
Regl döngüsü hayatın normal ve sağlıklı bir parçası olmasına rağmen bazı istisnai zamanlarda regl geciktirmek için farklı yollara başvuruluyor. Sorular basit: Medikal ilaçlar ya da bitkisel yöntemlerle geciktirmek mümkün mü? Yan etkileri nelerdir? Uygun tıbbi tavsiye ile süreci yönettiğinizde regl döngünüzü geciktirmek güvenli ve etkilidir. Üreme sağlığı uzmanlarına göre regl geciktirmek ve bunu nasıl güvenli bir şekilde yapabileceğinize dair bilmeniz gerekenler hemen aşağıda. Ancak, geciktirici ilaçlarla hormonal yükleme yaptığınız için kullanman önce her zaman doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Regl geciktirici ilaçlar nasıl çalışır?
Hap, tablet formunda bulabileceğiniz regl geciktirici ilaçlar, basitçe, progesteronu (menstrüel aktiviteyi kontrol eden ana hormonlardan biri) taklit eden sentetik hormonlar içerirler. Regl döngüsü sırasında vücuttaki progesteron (vücudu gebeliğe hazırlayan hormon) düzeyi düşerek rahim iç duvarında kalınlaşan astar dokusunun kanayarak dökülmesine sebep olur. Geciktirici ilaç kullanıldığında ise progesteron seviyeleri yüksek tutulur ve regl başlamaz. Böylece, epey akıllıca bir şekilde, vücudunuz hamile olduğunu düşünmek için kandırılır ki bebeği tutmak için kalınlaşmış iç duvar astarının dökülmesi engellenir. Ancak önemli bir dipnot: Bu ilaçlar hamileliği engellemez. Regl geciktirici kullanıyor ve hamile kalmak istemiyorsanız yine de korunmanız gerekmektedir.
Geciktiriciler ne zaman kullanılmalı?
Uzmanlar bu ilaçlara, beklenen adet gününden 3 gün önce başlanması gerektiğini söylüyorlar. İlacın iki hafta süreyle kullanılmasında bir sakınca bulunmadığını ve ilacın kullanıldığı süre boyunca reglin gecikeceğini, ilacı bıraktıktan iki ya da üç gün sonra progesteron seviyeleriniz düşünce ise reglin başlayacağını ekliyorlar. Başladığı günü yeni döngü başlangıcı olarak işaretleyebilirsiniz. Bunun yanında, özellikle medyada sıkça doğal adet geciktirici olarak sözleri edilen tarçın, maydanoz çayı, biberiye gibi doğal çözüm önerilerinin geçerliliğini desteklemek için yeterli bilimsel veri bulunmadığını belirtelim.
Regl geciktirici kullanmak alışkanlık haline getirilmemelidir.
Şimdi gelelim biraz bilim konuşalım. Bu ilaçları kullanmak alışkanlık haline getirilmemelidir. Vücudunuzdaki hormonların harmonisi, menstrüasyon döngüsünün düzenini şekillendiren en önemli unsurdur. Doktor tavsiyesi üzerine kullanılan ilaçların yan etkileri tespit edilmemiştir; ancak gelişigüzel kullanılan geciktirici ilaçların, yan etki bakımından riskli olduğu bilinmektedir. Kişinin rahim içi yapısı ve dokusu kontrol edildikten sonra doktor önerisiyle ve izniyle kullanılması daha doğrudur.
Yan Etkiler Nelerdir?
- Düzensiz vajinal akıntı
- Memelerde hassasiyet
- Şişlik
- Mide Bulantısı
- Regl döngüsünde değişiklik
- Ruh hali değişiklikleri
Regl geciktirici ilaçlar ne zaman etki göstermez?
İlaçlar, genellikle kullanıldığı her durumda etkisini gösterebilmektedir. Eğer ilaçlar, belirlenen zamandan geç kullanılmaya başlanmış ise bu durumda regl gecikmesi yaşanmayabilir. Özellikle vücut kitle endeksi yüksek bireylerde ilaç dozu yetersiz kalabilir ve uygulamanın başarısız olma ihtimali yükselebilir.
Uzmanlar, bu ilaçlarla birlikte alkol alımının bilimsel olarak bir yan etkisinin olmadığını ancak risk almamak adına ilacı kullandıktan sonraki birkaç saat içinde alkol tüketmemenin daha doğru olabileceğini söylüyorlar.
Regl Geciktirici İlaçları Kullanmaması Gereken Kişiler
Regl geciktiricilerin progesteron hormonu içerdiğini yukarıda belirtmiştik. Bu ilacın kullanımının uygun olmadığı hastalar ise şunlardır;
- Karaciğer tümörü hastaları
- Meme kanser hastaları
- Gebeliklerinde sarılık geçirmiş hastalar
- Ciddi damar hastalığı geçirmiş hastalar
- Gebeliği olan ya da gebelik olasılığı olan hastalar
- Bebek emziren kişiler
- Anormal vajinal kanaması olup jinekolog tarafından değerlendirilmemiş hastalar
- Anjina, kalp krizi ya da pıhtı sonucu felç geçiren hastalar
Reglinizi geciktirin ya da geciktirmeyin Kiklou regl külotları reglinizin her günü için ideal regl ürünleridir. Olağan külot görünümü ve konforunda olağanüstü işler beceren Kiklou regl külodu sızdırmaz, emici ve kokuya karşıdır, makinede yıkanabilir, tekrar tekrar kullanılır, çevre dostudur. 🌳 Kanadığı günlerin konforunun diğer herhangi bir gündekinden daha az olmasını kabullenmek istemeyen herkesin seçimi! Belki de regl külodu kullanmaya başladıktan sonra geciktirici kullanmaktan bile vazgeçebilirsiniz. 🤗