Regl iken spor yapılır mı?
Gündemimizde regl dönemiyle ilgili en çok merak edilen konulardan biri var.
‘‘Regl iken spor yapmanın sakıncaları var mı?’’
‘‘Spor yaparken reglim kesilir mi?’’
Sorular uzar gider ama biz hiç uzatmadan söyleyelim. Regl döneminde rahatlıkla spor yapılabilir.
Sporun muhteşem etkileri
Kimimiz tam şu an içinden ‘‘Yataktan çıkamıyoruz ki, ne sporu Kiklou?!’’ diyebilir amaa… Sporun regl ağrılarına hafifletici bir etkisinin olduğunu söylesek?
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; spor yaparken salgıladığımız endorfin hormonu krampları, bel ve baş ağrılarını önemli bir ölçüde hafifletiyor.
Hafif ağırlıklar kullanarak vücudu zorlamadan yapılan egzersizler rahim kasılmalarını azaltıyor. O sebeple aslında sadece regl günlerinde değil, 2 regl arasında da hayatımıza sporu katarak o günlere yatırım yapabiliriz.
Günlük rutininde spor olanlar an itibariyle rahat olabilir, yeni başlayacak olanlar kendilerini yatağa hapsetmekten artık kurtarabilir :)
Tabii ki kendimizle iletişim kurmayı, bedenimizi dinlemeyi, ihtiyaçlarımızı gözetmeyi unutmadan…
Şimdi biraz bunları konuşalım.
Döngüne spor katmadan önce bedenini tanı.
Öncelikle spor yaparken regl döngümüzü tanımamız şart. Regl döngüsü menstrüel faz, foliküler faz, ovülasyon, luteal faz olmak üzere 4 fazdan oluşur.
İlk faz olan foliküler faz, regl kanamasının başladığı günden yumurtlamaya kadar (reglin ortalama 14. günü) devam eder. Luteal faz ise yumurtlamadan itibaren regl kanamasının başlayacağı güne kadar olan süreci kapsar.
Düzenli egzersizlerin fayda sağlayabilmesinin yolu ise spor aktivitelerini regl döngüsüne göre planlamaktan geçer.
Uzmanlara göre; regl döngüsünün ikinci haftasında, alışkın olduğunuz yoğun egzersizler yapılabilir. Regl kanamasının özellikle ilk 3 gününde dinlenmekte fayda var.
Hangi fazda hangi egzersizi yapmalı?
- Yumurtlama (ovülasyon) sırasında vücutta testosteron yükselir ve enerji seviyesi nedeniyle yüksek yoğunluklu antrenman ve kardiyo egzersizi için en doğru zamanlardır.
- Geç foliküler ve orta luteal faz östrojen daha yüksektir. Ruh halinin de yükseldiği bu dönem, spora daha fazla motive olabileceğiniz bir zaman dilimidir. Kasları harekete geçirme yeteneği artar. Östrojenin kas hasarına karşı koruyuculuğu olduğu için bu dönemde spor sonrası ağrılar da daha az yaşanır.
- Luteal fazda östrojen ve progestreron birlikte yükselir. Bazal vücut sıcaklığı artar. Bu nedenle, koşu, kros, kürek gibi uzun süreli ve hafif tempolu spor tercih edenlerin sıcak bir ortamda biraz daha fazla mücadele etmesi gerekebilir. 3. haftadan sonra ise yoğun antrenmanların yerini yoga ve pilates gibi onarıcı egzersizler almalı. Kuvvet antrenmanları ve zorlayıcı egzersizler yerine orta tempolu uzun yürüyüşler ve düşük yoğunluklu egzersizler için uygun en uygun zamanlar.
Regl kanamasının başladığı günleri daha ağrısız geçirmek için hafif yoga pozları, regl söktürücü kurbağa oturuşu pozu gibi bedeni harekete geçirecek pozlar idealdir. Düzenli yoga yapanların ise ters duruşlardan kaçınması gerektiğini söylememize gerek yok, sanıyoruz :)
Hafif tempolu yürüyüşler bizce herkeste her zaman fayda sağlıyor.
Ağrılarınızı hafifletirken sporun etkilerine; sızıntısız, özgür, konforlu bir regl deneyimi için Kiklou regl küloduna güvenebilirsiniz.