Regl döneminde denize girilir mi?
Yılın her zamanı yüzmenin keyfi şahane; ama özellikle yaz mevsiminde sıcak kumlardan serin sulara atlamayı hepimiz bütün sene sabırsızlıkla bekliyoruz. Deniz, göl, okyanus ya da havuz hiç fark etmiyor, serin sulara kendimizi atmak için adeta gün sayıyoruz. Bu yazımızda özellikle regl döneminde yüzülür mü, yüzerken vajinanın içine su girer mi ve dikkat etmemiz gerekenler neler, teker teker ele aldık.
Regl dönemi dışında yüzerken ne olur?
“Adetliyken denize girilir mi?” gibi sorulara başlamadan önce biraz vücudumuzu tanımamız gerekir. Adet kanının aktığı vajinal giriş, ve idrar deliği (üretra) vulva denilen bölgededir. Peki vulva nasıl bir yapıya sahiptir? Etrafı dış dudaklar ile kaplanmış, iç dudaklar, klitoris, vajinal giriş ve idrar deliğini (üretrayı) içinde bulundurarak anüse kadar olan alana vulva denir. İç ve dış dudaklar esneme hareketi yapılmadığı sürece genellikle hem idrar deliğini hem de vajinal girişi kapatır.
Regl döneminde veya diğer günlerde yüzdüğünde genellikle vajinanın içine su girmesi vulvanın anatomik yapısı sayesinde biraz güçtür. Uzmanlar denizde yüzüldüğünde enfeksiyon riskinin arttığını belirten bir bulgu olmadığını söylüyor. Yine de yüzme hareketlerine bağlı olarak az miktarda su vajinana kaçabilir veya idrar kanalı girişiyle temas edebilir. Bu yüzden özellikle havuz gibi yapay su alanlarında yüzerken suyun temizliğini araştırmanı öneririz.
Regl döneminde yüzülür mü?
Regl dönemleri hakkında çeşitli sebeplerle ortaya çıkan mitlerden biri de regl döneminde yüzülmemesi gerektiği. İstersen reglinin son gününde denize gir istersen ortasında istersen başında; söylenenlerin aksine adet dönemindeyken denize girmenin hiçbir zararı bulunmaz. Aksine; hareket etmek, yüzmek, sana kendini regl olurken daha iyi hissettirebilir.
Yüzdüğünde su basıncı yerçekimine karşı çalışarak regl kanamanın akışını geçici olarak durdurabilir; ama gülersen, öksürür ya da hapşırırsan, basınç değişebilir ve az miktarda kanama vajinadan dışarı çıkabilir. Bu durumlarda regl mayo altı çıkan kanamayla ilgilenirken sen de gönül rahatlığıyla kulaç atabilirsin.
“Regl iken havuza girilir mi?” sorusunun cevabı ise kanamadığın günlerde havuza girişinden daha farklı değildir. Havuz işletmesinin güvenilirliğinden, havuzun gerekli bakımlarının yapıldığından emin olduğun sürece serin suların tadını çıkarabilirsin!
Regl iken nasıl yüzebilirsin ve kanamayı nasıl yönetebilirsin? Deniz ya da Havuzda Kullanabileceğin Menstrüel Ürünler
Yüzerken regl kanamanı yönetmenin birkaç yolu var. Bunları; tampon, regl kabı, regl mayosu/mayo altı kullanımı olarak sıralayabiliriz. Yüzerken ped kullanmak ise bu seçenekler arasında değildir. Çünkü pedler regl kanını emerken aynı zamanda deniz veya havuz suyunu da emerek şişer. Ayrıca mayo ve bikinilerinin altından üstünden görünerek kaba, hantal bir görünüm oluştururlar. Bu durum hem sağlığın hem de konforun için kötü senaryolar oluşturabilir. Tampon ve regl kabı ise vajina içine yerleştirilen menstrüel ürünler arasında olduğundan çoğu kişi bu ürünleri kullanma konusunda rahat hissetmeyebilir.
Tampon
Tamponlar; vajina girişine konumlanan tek kullanımlık menstrüel ürünler arasında yer alır. Regl döneminde oluşan akıntıyı henüz vajinanın içindeyken emerek dışarıya çıkmasını engeller. Böylece yüzerken kullanılabilirler. Tamponlar akıntıyı emdikçe vajinanın içinde şişerler. Tavsiye edilen kullanım süresini aşmak Toksik Şok Sendromu gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca tek kullanımlık ürünler oldukları için hem üretim süreçleri hem de kullanıldıktan sonraki atık halleri gezegenimiz için oldukça zararlıdır.
Regl Kabı
Regl kabı tıpkı tampon gibi vajina içine yerleştirilen menstrüel ürünler arasındadır. Kap şeklindeki yapısı sayesinde regl kanını içinde tutar. Günlük hayatta; kabın içinde biriken akıntı boşaltılıp kap sudan geçirildikten sonra yeniden vajina içine yerleştirilerek kullanılmaya devam edilebilir. Böylece yüzerken kullanımı mümkün olur. Yıllar boyunca kullanılabilir olmasından dolayı çevre dostu menstrüel ürünler arasındadır.
Regl Mayosu/Mayo Altı
Regl mayosu ise Türkiye’de ilk defa Kiklou tarafından geliştirilmiş çok özel bir menstrüel üründür. Kullandığımız özel tekstil teknolojisi sayesinde sızdırmaz ve güvenilirdir. Böylece konforlu bir şekilde yüzerken regl kanamanı yönetmiş olursun.
Adetliyken denize/havuza nasıl girebileceğinin en konforlu cevabı regl mayo altıdır. Regl mayosu sadece yaz tatillerinin kurtarıcı parçası değil aynı zamanda kadın yüzücülerin adet dönemlerinde yüzmek için yılın her zamanı kullanabilecekleri önemli bir yüzme kıyafetidir. Regl mayosunu ister tek başına istersen tampon veya çevre dostu bir menstrüel ürün alternatifi olan adet kabı ile birlikte kullanabilirsin.
Regl döneminde yüzerken nelere dikkat etmelisin?
Islak Mayo
Regl olurken denize girebilir ve yüzebilirsin. Yüzmekten kaçınmana gerek yok. Yüzmekten değil; ama ıslak mayo altı sebebiyle vajinal bir enfeksiyon olasılığı yükselebilir. Bu yüzden denizden/havuzdan çıktığında ıslak mayonu değiştirmeni ısrarla tavsiye ederiz.
Doktor Tavsiyesi
Eğer doktorun geçirdiğin bir rahatsızlıktan dolayı denize veya havuza girmeni önermiyorsa mutlaka kendisini dinlemelisin. Vajinanın içine yerleştirilen menstrüel ürünleri kullanmanı engelleyen bir sağlık sorunun varsa doktoruna regl mayosunu anlatabilir, sağlık durumuna göre regl mayosu ile yüzüp yüzemeyeceğini doktorundan öğrenebilirsin.
Köpekbalığı
Merak etme, güvendesin! Köpek balıklarının kan kokusuna çok hassas oldukları ve regl iken yüzdüğümüzde bunun kokusunu alıp popomuzdan bir lokma kapacaklarına dair korkunun pek geçerli sebebi yok. Dünyada regl döneminde yüzen birine köpek balığı saldırısı olduğuna dair hiçbir vaka kaydı yok. Hatta aksine regl döneminde dalış yapan birçok kişinin güvenli bir şekilde dalışlarını tamamladığı sayısız örnek var. Evet, köpek balıklarının koku alma duyuları olağanüstü güçlü. Bu yetenekleriyle avlarının kokusunu yüzlerce metre öteden alabiliyorlar. Bununla birlikte bilime ve verilere güvenmek her zaman mantıklı bir karar. Menstrüasyon ile köpek balığı saldırısı arasında bir bağıntı olduğuna dair hiçbir kanıt yok. :)
Regl döneminde yüzmenin faydaları nelerdir?
Regl döneminde veya kanamadığın günlerde yüzmek; kasları ve eklemleri rahatlattığından, ruh haline ve beynin çalışma şekline iyi geldiğinden önemli bir aktivitedir. Bir araştırmaya göre PMS döneminde yüzmenin PMS'nin fiziksel ve psikolojik semptomlarının çoğu üzerinde yararlı etkisi olduğu görülmüştür. Yüzme sırasında üretilen hormonlar bedeni ve zihni rahatlatır. Özellikle egzersiz sırasında salınan endorfin de doğal bir ağrı kesici gibidir.
Yüzmek aynı zamanda hem yaz sıcağında serinlemek hem de gün boyunca vücutta biriken stresi vücuttan atmak için şahane bir yoldur.
>>>Kiklou yıkanabilir regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.