Regl Farkındalığı Aktivizmi

Regl Farkındalığı Aktivizmi

Aybaşı olmak, hastalanmak, lekelenmek, renklenmek, kirlenmek, halası gelmek…

Sizce kadının bedeninin olağan bir döngüsü, biyolojik işlevlerinden biri olmasına rağmen neden asırlar boyu toplumlar tarafından açıkça ifade edilmek yerine olağandışı çabalar sarf edilmiş, kadınlara atanmış bir ceza gibi katlanmak zorunda olduğu ve ulu orta konuşulmaması hatta tam aksine gizlenmesi gereken bir şey olarak görülmüş olabilir?

Sizin yerinize cevap verelim; TABULAR! 

Başka bir dünya mümkün!

Çünkü geçmişe tarihsel bir yolculuk yaptığımızda görüyoruz ki; bu toplumların dışında; regl olmanın “kirlilik”, “hastalık” ya da bir utanç kaynağı sayılmadığı, takvimlerin, zamanın regl döngülerine göre şekillendiği kültürler de mevcut. Bu bile aslında konunun tamamen toplumun ve kültürün kendi kurgusu olduğunun en somut göstergesi.

Günümüzde ise regl farkındalığı aktivistleri işte tam da bu noktadan yola çıkarak, geçmişten günümüze bir tabuya dönüşen bu doğal durumu toplumsal bir harekete dönüştürerek yerleşikleşen tüm olumsuz algılara meydan okuyor ve kadınların döngüleri ve yaşamları boyunca sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek için ihtiyaç duydukları desteğe sahip olduklarında ısrar ediyor. 

Dünya çapında bu harekete katkı sağlayan, toplumsal normların yarattığı tabular, regl yoksulluğunun yol açtığı hijyenik ürünlere olan erişim sorunları ve buna bağlı olarak kadınların, kız çocuklarının ve regl olan diğer herkesin yaşadığı sağlık problemleri hakkında farkındalık yaratmaya çalışan aktivistleri senin için derledik.

Rupi Kaur

Kanadalı Şair

2015 yılında Kaur, regl kanıyla lekelenmiş eşofman pantolonuyla yatağında yatarken çekilmiş bir fotoğrafını Instagram'da yayınladı. Uygulama fotoğrafı sildi ve bu da Kaur'un olay hakkında etkili bir yazı yazmak için Facebook'a girmesine neden oldu. “Sayfalarınız nesneleştirilen, pornografikleştirilen ve insan muamelesi görmeyen kadınların (ki pek çoğu reşit değil) sayısız fotoğrafı/hesabı ile doluyken bedenimi iç çamaşırlarına sokup azıcık kanadığımda sorun çıkaran kadın düşmanı toplumun egosunu ve gururunu beslemediğim için özür dilemeyeceğim.” diye yazdı.

Gönderi, toplumun regl hakkında yapılan damgalamaları gündeme taşıyan bir kapı işlevi gördü. Instagram daha sonra, gönderiyi uygulamalarından kaldırdığı için bir e-postayla özür diledi ve daha sonra görüntüyü geri yükledi.

İlayda Eskitaşçıoğlu & Bahar Aldanmaz

Akademisyen İki Arkadaş, Konuşmamız Gerek Derneği’nin Kurucuları

İkili, Türkiye’nin kırsalında, dezavantajlı bölgelerinde yaşayan kadınların ve kız çocuklarının hijyenik ürünlere erişim sıkıntılarını çözmek için çalışıyor. 2016 yılında kurulan dernek; bugüne kadar Hakkari'den Sivas'a, Adana'dan Ankara'ya on binlerce kadına ve çocuğa ulaştı.

Candice Chirwa

Regl aktivisti, Konuşmacı ve Akademisyen

Regl yoksulluğunu sona erdirmek için çalışan genç bir Güney Afrikalı. Sosyal medyada kendi kendini “Adet Bakanı” ilan eden Chirwa, adet eğitimini sadece genç kadınlara değil, erkeklere de getirmek üzerine çalışmalar yapıyor.

Diipa Büller-Khosla

Hindistanlı Influencer

Regl farkındalığı en düşük ülkelerden biri olan Hindistan’da bu farkındalığı artırmak için UNICEF ile işbirliği yaparak #RedDotChallenge olmak üzere pek çok kampanya yürüttü ve çalışmalarına devam ediyor.

Jen Lewis

Aktivist, Menstrual Tasarımcı

Kandaki güzelliği ortaya çıkaran tasarımlarıyla regl aktivizmine dikkat çekiyor. Lewis, eşi fotoğrafçı Rob Lewis ile birlikte adet kanını kullanarak sanat eserleri yaratıyor. ‘’The Beauty in Blood’’projesi, Lewis'in adet kaplarını kullanırken parmaklarına kan bulaşmasından ilham almasıyla başladı.

_____

Menarş kavramını ele aldığımız, Menarş Nedir içeriğimize de bir göz at!

_____

Son Söz

İsimleri ve bize katkıları saymakla bitmez ama özetle; dünyayla bir derdi olan ve bu derdi yapıcı bir aktivizme dönüştürme ilkesiyle hareket eden herkes aslında ilham kaynağımız, sana ara ara onları ve daha fazlasını paylaşmaya devam edeceğiz.

O zamana kadar regl farkındalığını artırmak için bir yerden başlamak istersen; kendini ve etrafındakileri atıksız, çevre dostu malzemelerden üretilmiş, organik pamuk sertifikalı Kiklou regl külotlarıyla tanıştırabilirsin.

Kaynakça:
https://vogue.com.tr/saglik/dongulerin-gucu-adina
https://www.vwt.org.au/menstrual-activism-is-taking-over-the-world
https://www.globalcitizen.org/en/content/9-activists-changing-menstruation-conversation



Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!