Pap Smear Testi
Pap Smear testi; kadınlarda rahim ağzı kanserini tespit edebilmek için yapılan bir tarama testidir. Smear testi olarak da ifade edilir.
Rahim ağzında kansere sebep olabilecek hücrelerin erken evrede tespit edilebilmesine katkı sağlar. Tedavinin seyrini belirlediği için kritik bir öneme sahiptir.
Pap Smear testi nasıl yapılır?
Jinekolojik muayenenin bir parçasıdır.
Test esnasında rahim ağzından bir fırça yardımıyla hücreler lam (yassı cam parçası) üzerine alınır, patoloji uzmanı tarafından değerlendirilir. İşlem sonrasında kanama görülebilir, son derece normaldir ve geçicidir.
30 yaş üstü kadınlarda rahim ağzı kanserine sebep olabilen cinsel yolla bulaşan HPV (human papilloma virus) testiyle birleştirilebilir. Bazı durumlarda Pap Smear testi yerine HPV testi de yapılabilir.
Pap Smear testi kimlere, ne sıklıkta yapılır?
Sıklığı kişiden kişiye değişse de; uzmanlar 21 yaş üstü tüm kadınların yaptırabileceği görüşünde. İlk cinsel ilişkisinin üzerinden 3 yıl geçen tüm kadınlar bu testi 2-3 yılda 1 düzenli olarak yaptırabilir.
30-65 yaş aralığındakilerin 2-3 yılda 1 ve her 5 yılda 1 HPV testiyle birlikte yaptırması önerilir.
65 yaş ve üstünde daha önce herhangi bir beklenmedik durum tespit edilmemişse gerek duyulmamakta.
Hamilelerin smear testi yaptırmasında ise herhangi bir sorun görülmemekte.
Pap Smear testi öncesi dikkat edilmesi gerekenler:
Regl başlangıcının üzerinden 10-20 gün geçmiş olmalı.
Test öncesindeki 48 saat cinsel ilişkiye girilmemeli.
Vajinaya ekstra bir temizlik yapılmamalı ve ilaç, krem sürülmemeli.
Herhangi bir enfeksiyon durumunda, önce tedavi tamamlanmalı ardından Pap Smear testi yapılmalı.
Pap Smear testinin sonuçları nasıl değerlendirilir?
Pap Smear testi sonucu; normal-anormal ya da pozitif-negatif olarak gelebilir.
Negatif sonuç: Rahim ağzında sorun oluşturacak bir durum olmadığı anlamına gelir. Servikal hücreler tamamen normaldir. Herhangi bir tedavi uygulanmaz.
Pozitif sonuç: Servikal hücrelerde anormallikler olduğu anlamına gelir. Fakat bu durum rahim ağzı kanseri ile doğrudan ilişkilendirilmemelidir. Pozitif sonuçların birçok seviyesi vardır.
Eğer Pap Smear testin pozitif sonuçlanırsa; doktor rahim ağzı ve vajina dokularını incelemek için kolposkop adı verilen özel bir büyüteç kullanarak kolposkopi işlemi yapabilir. Anormal görünen bölgeden doku örneği (biyopsi) alabilir. Alınan doku örneği daha sonra analiz ve kesin tanı için laboratuvara gönderilir.
Son söz;
Pap smear testi; toplumdaki genel kanının aksine son derece basit ve ağrısız bir test. Güvenilir bir uzmanla bu deneyimi rahatlıkla yaşayabileceğini bil. Belki yanına kendini birlikteyken iyi hissettiğin birini alarak sana destek olmasını isteyebilirsin. Yeter ki ertelenmesin.
>>>Kiklou yıkanabilir regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.