Migren & Regl

Migren ve regl adet döngüsü arasındaki ilişkiyi inceleyen Kiklou regl külodu adet külodu markası Blog görseli

Migren baş ağrısı değildir, kronik bir hastalıktır.

Migrenden çekenler burada mı? Çekene anlatmaya gerek olmasa da migren şiddetli baş ağrıları yapmasıyla meşhur kronik bir rahatsızlıktır. Kişiyi halsizleştiren karakteristik migren tipi baş ağrıları genellikle oldukça şiddetlidir, başın tek tarafında zonklama şeklinde hissedilir. Yan etkileri arasında bulantı, kusma, ışığa ve sese karşı hassasiyet olabilir. Migren hastaları atağı önceden hissedebilirler. Bu öncül haberciye “aura” semptomu denir. Bu “aura”lar çok kısa sürer, kişiden kişiye değişir. Auralara gözde ışık parlaması, görüşte şekillerin belirmesi, kulaklarda çınlama, parmaklarda uyuşma vb. gibi örnekler verilebilir. (Lütfen migrenli bir kişiye auranızın rengini sormayın.)

Regl ile migren birbiriyle ilişkili.

İngiltere’nin Ulusal Migren Merkezi’ne göre migrenden çeken kadınların yarısı migren ile regl arasında bir bağlantı olduğunu belirtiyor. Bu “menstrüel migren”lerin daha şiddetli olma eğiliminde oldukları yazılıyor. Hatta başka bir araştırmaya göre regl olan kadınlar menstrüasyon döngüsünde yaşanan hormonal değişim sebebiyle bir yılda erkeklere göre 3 kat daha fazla migren yaşama ihtimaline sahip. Bu can sıkıcı durumun sebebi -sıkı durun- tabii ki hormonlar! Daha doğrusu östrojen hormonu ve regl öncesindeki düşük östrojen seviyeleri.

Regle bağlı migren için neler yapabilirsiniz?

Regle bağlı migren ataklarınızı yönetmek için önce atakların zamanının ve şiddetinin farkında olmalısınız. En azından 3 döngü boyunca günlük tutarak atakların tam ne zaman geldiğini öğrenebilirsiniz. Atakların geleceğini öngördüğünüz aralıklarda yeterince uyumaya özen gösterin.

Tutarlılık migrenle savaşınızdaki en büyük kozunuz olabilir. Kahveyi ele alalım. Her gün 2 kupa kahve içiyorsanız migren atağınızın geleceğini düşündüğünüz günlerde kahveyi kesmek (kafein yoksunluğu) migreni tetikleyebilir. Östrojenin ani düşüşünü dengelemek için östrojen desteği veren gıdalar tercih edebilirsiniz. Keten ve susam, lifli meyve sebzeler, havuç bunların arasındadır. Brokoli ve brüksel lahanasında da östrojen benzeri etkilere sahip olan fitoöstrojen adı verilen hormonal olarak aktif bileşikler vardır ve bu sebzelerin daha fazla tüketiminin migren ataklarını önlemeye yardımcı olduğuna dair kanıtlar olduğu belirtiliyor.

Menstrüel migrenle baş etmek için en büyük kozunuz ataklarınız hakkındaki farkındalığınızı arttırmak. Döngünüzü takip edin, baş ağrılarınızı not edin, uykunuza, beslenmenize dikkat edin ve Kiklou adet külodunuzu giyip arkanıza yaslanın.

Önemli Not: Çok şiddetli ataklar yaşıyorsanız hemen doktorunuza danışın.

Kaynakça
https://www.nhs.uk/conditions/hormone-headaches/
https://www.webmd.com/migraines-headaches/hormones-headaches
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-daily-headaches/in-depth/headaches/art-20046729
https://www.everydayhealth.com/migraine/foods-to-help-get-rid-of-a-headache-or-migraine-attack-naturally/ 

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!