Menofobi (Regl Korkusu)

Menofobi (Regl Korkusu)

Korkmak, çılgıncasına: Fobi

Örümcekler, karanlık, yükseklik… Hepimizin birtakım korkuları var bu hayatta. Korkular her zaman kötü olmak zorunda değil, bir nevi savunma mekanizması olarak düşünülebilir. Ancak korkular fobiye dönüştüğü noktada işin seyri değişebilir. Fobiler denetlenemeyen paniklerdir ve kişinin yaşam kalitesini negatif bir şekilde etkileyebilir. Fobiler erken çocuklukta edinilebilir, çoğunlukla 15-20 yaşlarında ilk etkileri görülür. Araştırmalar fobilerin gelişiminde biyolojik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu yönünde.

Regl olmaktan, adet görmekten korkmak

Mercek altına alacağımız menofobi, kişinin regl olmaktan korkması durumudur. 

Menofobi biyolojik değil psikolojik bir sorun olduğu için cinsiyet gözetmeksizin gelişim gösterebilir. Genellikle kadınlarda ergenlik çağında, regl dönemi ile ilgili bilgi ve tavsiye eksikliğinden başlar. Erkeklerde ise regl döneminde seks yapmak ya da sevgilinin regl döneminde çektiği ağrıya şahit olmak etkileyici olabilir. Karşılaştıkları durumlara hazırlıklı olmayan kişilerde fobinin ortaya çıkma riski daha yüksektir. Bilgi yetersizliğinin yanı sıra ilk regl olduğunda deneyimlenenler (ilk regl tokadı, regl kanının kıyafete geçmesi), regl döneminde hissedilen şişkinlik, ruhsal değişimler, kramplar ve benzeri semptomların yoğun geçirilmesi fobinin gelişmesinde etkili olabilir.

_____
Ayrıca Bakınız: Menarş Nedir?
_____

Menofobinin belirtileri nedir?

Nadir olarak görülen menofobide belirtiler kişisel endişe seviyelerine göre değişkenlik gösterebilir. Bu kişiler regl olduklarında toplum içine çıkmakta ve sosyalleşmekte zorlanabilir. Diğer tetikleyicileri ise acı korkusu, kan kaybı, PMS ve utanç duygularıdır. Menofobi hastası olan bir kişi için bir kadının regl olduğu düşüncesi ya da bazen sadece “adet” veya “regl” kelimelerini duymak anksiyete krizini tetiklemeye yeter.

Menofobi hastası olan bir kişi regl sürecini pis ya da anlamsız bulabilir oysa bu dönem insan fizyolojisinin en doğal parçalarından biridir. Regl olmak sağlıktır, korkulacak ve endişe edecek bir konu değildir. Özellikle çocukları bu konuda doğru bilgilendirmek ve korkuya sebebiyet vermeyecek bir eğitim vermek çok önemlidir. 

Tüm fobilerde olduğu gibi, menofobinin çabuk bir tedavisi yoktur. Bahsettiğimiz belirtileri bir şekilde yaşıyorsanız bir terapistle konuşmanız tavsiyemizdir. 

>>> Kiklou’nun regl sürecine konfor ve değer katan yenilikçi teknolojisi ve yıkanabilir regl külotlarıyla tanışmak için tıkla. 

Kaynakça
https://psychtimes.com/menophobia-fear-of-menstruation/
https://virtualpsychcentre.com/menophobia-phobia-of-menstruation-symptoms-causes-and-treatment/
https://menstrualcupreviews.net/what-is-menophobia/

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!