Himen

Himen

Halk arasında (yanlış) bilinen adıyla kızlık zarı, tıptaki karşılığıyla himen; hakkında en fazla yanlış bilgiye sahip olduğumuz cinsel sağlık konularından biri.

Himen nedir?

Himen vajina girişinde mukoza yapılı bir tür dokudur. Nevi şahsına münhasır bir karaktere sahiptir. Boyutu, şekli ve esnekliği kişiye özeldir ve zamanla değişebilir. Himen ya da Google aramalarında maalesef sıkça gördüğümüz adıyla kızlık zarı, ataerkil zihinlerdeki gibi patlayan veya bozulan bir şey değildir. 

Himen adını eski Yunan mitolojisinde Evlilik Tanrısı olan Hymenaios’tan alır. Bilinen tek işlevi ise vajina girişini kapatarak olası genital enfeksiyonlara karşı bir koruyucu kalkan oluşturmaktır.

İnce sümüksü yapısı gereği oldukça esnektir ve ortasında regl kanının dışarı çıkmasına imkan sağlayacak büyüklükte bir delik bulunur. Bu deliğin büyüklüğü kişiden kişiye değişebileceği gibi himenin yapısı da farklılık gösterir. 

Hatta bazı kadınlarda biyolojik olarak hiç bulunmayabilir.

Bekaret Meselesi

Himen, yüzyıllar boyunca cinsel aktivitelerle ilişkilendirilmiştir. Himenin varlığı bakireliğin sembolü olarak cinsel hayatı denetlemenin bir aracı olarak görülmüştür. Hala adına bekareti temsilen “kızlık zarı” denmekte. Antik çağlardan günümüze kadar gelen bu yanılgı, ataerkil yapıların hakim olduğu toplumlarda varlığını daha şiddetli bir biçimde hissettirmektedir.

Halk arasında bekaret muayenesi olarak bilinen himen muayenesi , bekaretin tespitinde yüzde yüz ‘‘doğru’’ sonuç veremediği gibi, yapılması da suç teşkil etmektedir. Türk Ceza Kanunundan ilgili maddelerin olduğu dökümanı incelemek için buradan himen hakkında doğru bilinen yanlışları okumak için aşağıdan devam edebilirsin.

Himen sanıldığı gibi vajinanın derinlerinde değildir. Vajinanın girişinde, 1-1,5 cm içeride yer alan bir mukoza dokusudur.
Himen herhangi bir cinsel aktivite ile ilişkilendirilemez. Bekaret ile arasında bilimsel bir dayanak yoktur. “Kızlık zarı” yanlış bir tanımlamadır. Ergenlik dönemi sonrasında östrojen hormonunun etkisiyle birlikte esner, açıklığı artar. Doğuştan bir himen anomalisi yoksa sağlıklı gelişen ilk cinsel deneyimde bu zar kanamaz ve patlamaz. Yeterli açıklığa sahip olduğu için sadece esner. Kızlık zarı kanaması olarak adlandırılan durumun himenden bağımsız vajinal girişin zorlanmasıyla oluşabileceğini paylaşalım.

Toplumsal baskı ve ataerkil sistemin en korkunç sonuçlarından biri de kızlık zarı dikimi adlı operasyonlar. Bu operasyonlarda zaten sümüksü ve delikli bir yapıda olan himenin sözde “onarılmasının” mantığını anlamak epey güç.

Himen Mitleri

  • Himen konusunu araştırırsan karşına kızlık zarı nasıl bozulur veya zedelenir gibi birçok negatif çağrışım yüklü başlık çıkacak. Bu soruların hepsi vajinal zarın bakirelik ile ilişkilendirilmesinden yola çıkan yanlış bir zihniyetin ürünü. Himen; ip atlama, bisiklet sürme, mastürbasyon yapma gibi aktivitelerden -vajinaya herhangi bir cisim girmediği sürece- etkilenmesi zordur. Yine de himenin yavaş yavaş yırtılma noktasına  gelene kadar yıpranan esnek bir doku parçası olduğunu bilmek önemlidir. Bu tarz aktiviteler zarı yıpratabilir.
  • Bununla birlikte ‘’bakire olmak’’ da cinsel ilişki yaşamamış olmak anlamına gelmez. Cinsel ilişki deneyimlemenin pek çok yolu vardır. Penetrasyon bunlardan sadece biridir. Her cinsel ilişki sadece vajinal yolla gerçekleşmediği gibi ‘’bekaretini kaybetmek’’ de vajinal ilişkinin bir sonucu demek değildir.
  • Himen ilk vajinal ilişkide her zaman kanamaz. Bu durumda partnerin geçmiş cinsel deneyimlerinle alakalı seni sorgularsa cevaplamak zorunda değilsin. Cinsel geçmişin sadece seni ilgilendirir.
  • Himeni kendi kendine dışarıdan bakarak görmen neredeyse imkansızdır. Zar dışarıdan görülen bir yapıda değil; ince, delikli ve esnektir.

Son söz;

Himenler vardır bazen yoktur. Gerisi teferruattır.
Toplumun cinsel sağlığa bakış açısının himen kadar esnek olabildiği, daha özgür ve eşitlikçi günlere…

>>>Kiklou yıkanabilir regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.


Kaynakça
https://www.tabukamu.com/post/vajinal-zar-ile-ilgili-7-gercek
https://my.clevelandclinic.org/health/body/22718-hymen

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!