FemTech: Teknolojide Cinsiyet Eşitliği Arayışları

FemTech: Teknolojide Cinsiyet Eşitliği Arayışları

Makine çağı, otomasyon çağı, uzay çağı, internet çağı, teknoloji çağı ne dersek diyelim içinde yaşadığımız 21. yüzyılı, yaşam pratiklerimizden tüketim alışkanlıklarımıza dijitalleşme olgusu etrafında şekillenen bir dönüşüm çağı olarak tanımlayabiliriz. Keşke bu dönüşüm, teknolojide cinsiyet eşitliğini de beraberinde getirse :)

Özellikle pandemiyle birlikte dünyaları bir bilgisayar ekranında buluşturan, ‘‘hayatı kolaylaştıran’’ internet teknolojileriyle birlikte gördük ki; yeni düzen bu ve aslında bize fena deneyimler de sunmuyor ama dijital hayat bir zorunluluk haline geldikçe, zorlukları da beraberinde getiriyor. Yani tam bir paradoks…

Pandemi sonrasında Deloitte çalışan kadınlar üzerinde bir araştırma yapmış ve araştırmanın ortaya koyduğu en önemli iki gerçek şöyle;
1. Kadınların sağlık alanında erkeklere oranla daha farklı ihtiyaçlarının olduğu
2. Alabilecekleri desteğe günün istedikleri saatte kolaylıkla ulaşamamaları

Neden?
Kadınlar ve biyolojik cinsiyeti kadın olan diğer herkes; gezegen nüfusunun yarısını temsil etmesine rağmen, yine de özel sağlık ihtiyaçlarını karşılayan teknoloji şirketler, küresel pazarda çok küçük bir pay temsil ediyor.

İşte kısaca FemTech yani Female Technology kavramı hayatımıza dahil oluyor ve henüz çok yeni de olsa başta start up’lar olmak üzere pek çok teknoloji şirketinin göz bebeği haline geliveriyor.

Femtech nedir?

Cinsiyet eşitsizliklerini dengelemek için gelişen teknolojilerin getirilerini, kadınların ihtiyaçlarına göre şekillendirerek, yenilikçi ve işe yarar çözümler üretmeyi ifade ediyor. Amacı; kadınların temel insan hakkı olan iyi yaşama, çalışma, gelişme ve dinlenmesini sağlayacak hizmetler sunmak ve kadınların daha fazla söz hakkına sahip olmasını destekleyecek çalışmalar hayata geçirmek.

Çalışma alanları:

Genel sağlık
Cinsel sağlık
Hamilelik ve sonrası bakım
Doğurganlık çözümleri
Doğum kontrolü
Kronik durumlar ve hormonal bozukluklar
Regl takibi ve yönetimi

Nasıl gelişti?

Bundan birkaç yıl önce hiçbir anlam ifade etmeyen Femtech kavramı, ilk kez Danimarkalı girişimci Ida Tin tarafından kullanıldı. Onun geliştirdiği Clue adında bir regl ve doğurganlık takip uygulamasıyla hayatımıza girdi ve olaylar gelişti.

Hangi araçları kullanır?

İleri tekstil teknolojileri
Giyilebilir teknolojiler
IoT Teknolojisi (Nesnelerin İnterneti)
Mobil uygulamalar
Tanı Araçları

Merak edenler için birkaç sevdiğimiz uygulamayı da buraya bırakalım istedik. 
Pepapp: Regl Takip Uygulaması
Flo: Regl ve Genel Sağlık Takibi
Lioness: Cinsel Sağlık
Bonzun: Tüp Bebek
Balance: Menopoz Destek
Fertility Circle: Doğurganlık


>>> Kiklou da bir femtech girişimi! Kiklou’nun regl sürecine konfor ve değer katan yenilikçi teknolojisi ve yıkanabilir regl külotlarıyla tanışmak için tıkla. 



Kaynakça:
https://hitconsultant.net/2020/11/17/femtech-technology-innovative-cross/
https://www.womanandhome.com/health-wellbeing/best-femtech-apps-and-platforms/

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!