Ertesi Gün Hapı Nedir?
Ertesi gün hapı bir tür doğum kontrol yöntemidir. “Acil doğum kontrol yöntemi” olarak da geçer. Korunmasız cinsel ilişkiye giren veya doğum kontrol yöntemi başarısız olan kişilerde hamileliği önlemek için kullanılır.
Birincil doğum kontrol yöntemi olarak değil yalnızca acil doğum kontrol yöntemi olarak değerlendirilmelidir. Bazıları için reçete gerektiği gibi bazılarına reçetesiz ulaşılabilmekte.
Bu yazımızda ertesi gün hapı kullanımını mercek altına alalım dedik, aklındaki muhtemel soruları burada birlikte aydınlığa kavuşturmak istedik.
Okumaya devam et!
Ertesi gün hapı ne zaman kullanılabilir?
Ne kadar erken o kadar iyi! Ertesi gün hapı korunmasız cinsel ilişkiden sonra 72 saate kadar alındığı takdirde etki gösteriyor; fakat etkisi kullanıldığı zamana bağlı olarak değişiyor. Yapılan araştırmalara göre; ilk 12 saat içerisinde kullanıldığında koruyuculuğu %90 seviyelerindeyken, 24 saat sonrasında %75’lere, 48 saat sonrasında ise %58’lere düşebiliyor.
Her ilacın kendine has bir kullanım dozu olduğu için kullanmadan önce prospektüs okumak oldukça önemli. Yanlış ve aşırı kullanımların birtakım sağlık sorunlarına yol açabileceği; doz aşımlarının yanı sıra eksik doz alımlarının da hapın etkisini azaltabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmalı.
Hangi durumlarda kullanılabilir?
Prezervatif yırtılması veya kayması
Düzenli kullanılan doğum kontrol yöntemlerinin aksatılması
Kullanılan diğer ilaçların doğum kontrol yöntemlerinin etkinliğini azaltıcı rol oynaması
Korunmasız cinsel ilişki
Cinsel saldırı
Farklı türleri var mı?
Günümüzde piyasada farklı markalara ait farklı hormonları içeren 3 ana ertesi gün hapı çeşidi bulunmakta.
Levonorgestrel içerenler; tek tabletten oluşur. En fazla 72 saat içinde kullanılması önerilir.
Ulipristal asetat içerenler; ikili tabletlerden oluşur. Doğru zaman aralığında kullanıldığında diğer ertesi gün haplarına göre daha etkili olduğu ifade edilir. 5 güne kadar alınması uygun görülür. Reçete ile satın alınır.
Kombine haplar; farklı dozları, doktor kontrolü altında acil doğum kontrolünde kullanılır. Daha yüksek dozlarda alınması gerekir. Diğer ertesi gün haplarına göre etkinliği daha düşüktür.
Ertesi gün hapının riskleri neler?
Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişkiden sonra hamileliği önlemek için sadece etkili bir seçenektir, diğer doğum kontrol yöntemleri kadar etkili değildir ve düzenli kullanım için önerilmez.
Doğru kullanımda bile başarısız olabilir ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı hiçbir koruma sağlamazlar.
Herkes için uygun değildirler.
Ertesi gün hapının herhangi bir bileşenine alerjin varsa ya da ertesi gün hapının etkinliğini azaltabilecek bazı ilaçlar alıyorsan, obezite hayatının bir parçasıysa dikkat! Bu durumlarda ertesi gün hapı kullanmaman önerilir.
Ertesi gün hapının yan etkileri neler olabilir?
Sıklıkla görülebilen bazı tipik ve birkaç gün sürebilecek yan etkiler arasında şunlar bulunmakta:
Baş dönmesi
Baş ağrısı
Tükenmişlik hissi
Mide bulantısı, kusma
Memede hassasiyet
Regl düzeninde bozulma (reglin erken başlaması ya da gecikmesi)
Regl kanamanın değişmesi (daha hafifi ya da daha yoğun olabilir)
Beklenmedik hafif kanamalar (özellikle regl öncesinde)
Ağrılı regl
Kramplar
Ertesi gün hapı kullanırken bunları önemse!
Ertesi gün hapının talimatlarına uy, prospektüsünü mutlaka oku.
Tekli tabletlerden oluşan ertesi gün hapı tercih ediyorsan; mümkün olduğunca en kısa sürede, korunmasız cinsel ilişkinin üzerinden 72 saat geçmeden kullan. İkili tabletlerde kullanıyorsan, 120 saati geçirmemeye özen göster.
Ertesi gün hapı kullandıktan sonraki 2 saat içinde kusarsan başka bir doz almak konusunda mutlaka bir uzmana danış.
Başka bir doğum kontrol yöntemine geçene kadar cinsel ilişkiye girme. Ertesi gün hapının kalıcı koruma sağlamadığını söylemiştik. Hapı kullandıktan sonraki günlerde korunmasız cinsel ilişkiye girersen, hamile kalma riskin her zaman var.
Ertesi gün hapı kullanmak reglini bir haftaya kadar geciktirebilir. Bu süre 3-4 haftaya kadar uzarsa hamilelik testi yapmak iyi bir fikir olabilir.
Normal şartlarda ertesi gün hapını kullandıktan sonra sağlık uzmanına başvurmak gerekmez; fakat aldıktan 3-5 hafta sonra 1 haftadan uzun süren kanama veya lekelenme, şiddetli karın ağrısı varsa mutlaka bir uzman görüşü al. Bu belirtiler, bir düşüğün veya dış gebeliğin sinyalleri olabilir.
>>>Kiklou yıkanabilir regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.