Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Doktor muayenelerinin en sevilmeyen ve en korkulanlarından biri tahmin ediyoruz ki jinekolog muayeneleri 🧑‍⚕️ Endişe ve korkunun sebebi çoğu zaman ihmal kaynaklı yaşanabilecek tatsız deneyimler ya da bilgisizlik. Jinekolog muayeneleri kulaktan dolma bilgiler ve yetersiz bilgi sebebiyle çoğu zaman aylarca hatta yıllarca erteleniyor. Bu konuyu ele alıp bilgilendirmeye geldik! 

İlk jinekolog randevusu ne zaman alınmalı? 

Uzmanlar genç kadınların ilk jinekolog muayenesini ya da jinekologla tanışma ziyaretini 13 ila 15 yaşları arasında olmasını öneriyor. Ancak, her bedenin ihtiyacı birbirinden farklı. Bu sebeple kişiye göre bu yaşlardan önce ya da sonra randevu planlama gerçekleşebilir.

İlk jinekolog muayenesinde ne beklemelisin?

İlk muayene kadınların ve genç kızların cinsel sağlıkları, üreme organları ve genel sağlık durumları hakkında bilgi edinmelerini sağlar. Jinekologlar genellikle cinsel sağlık, doğum kontrolü, adet döngüsü, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve genel sağlık konularında danışmanlık sağlar. Bu sebeple cinsel olarak aktif olmadan önce muayene faydalı olabilir. 

İlk jinekolojik muayene fiziksel bir kontrol içermek zorunda değil. Doktorlar birtakım sorular sorarak ve kan testi yaparak genel üreme sağlığın hakkında bilgi edinebilir. Cinsel sağlık sorunu, adet düzensizliği, ağrı, şikayet olması durumunda gerekirse vajinal alttan (vajinal tuşe) muayene yapabilir.

Vajinal Tuşe (Vajinal Alttan Muayene) Nedir?

Vajinal tuşe genellikle jinekologlar tarafından gerçekleştirilen bir muayene yöntemi. Bu muayene, kadının üreme organlarının iç yapısını ve sağlığını değerlendirmek amacıyla yapılır. Vajina içine parmak veya spekulum yardımıyla gerçekleştirilen bu muayene, jinekoloğa değerlenme için gerekli bilgiyi verir. 

Neden Vajinal Alttan Muayene Yapılır?

Vajinal tuşe kadın üreme organlarının düzenli bir şekilde incelenip potansiyel sorunların erken teşhis edilmesine yardımcı olabilir.

Jinekologlar vajinal tuşe sayesinde rahmin boyutunu, şeklini ve pozisyonunu değerlendirebilir. Aynı zamanda vajinal tuşe sırasında vajinal akıntı örneklerini alıp olası enfeksiyonları tespit edebilirler.

Vajinal Akıntı Renkleri ve Anlamları ile ilgili içeriğimize göz atabilirsin!

Vajinal tuşe hormonal değişiklikleri değerlendirmek için de kullanılır. Özellikle menopoz öncesinde veya sonrasında hormon seviyelerindeki değişiklikleri izlemek önemlidir.

Vajinal Tuşe Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe genellikle jinekolog muayenesi sırasında yapılır. Rahim ve yumurtalıklar dahil olmak üzere pelvik organlar vücudun dışından görülemez. Muayene sırasında hastanın sırt üstü pozisyonda, rahat olduğu bir şekilde bacaklarını muayene sandalyesinin özel yerlerine yerleştirmesi beklenir. Öncelikle dış genital bölge incelenir. Doktor bir ya da iki parmağını tek elle vajinaya yerleştirir. Aynı zamanda, diğer eliyle de karnın alt kısmına hafifçe bastırır. Bu şekilde rahim ve yumurtalıkların büyüklükleri ve şekilleri kontrol edilir. Herhangi bir hassasiyet veya olağandışı büyüme varsa tespit edilir. 

Vajinal tuşe kadın sağlığı için önemli bir muayene yöntemidir. Erken teşhis ve tedavi imkanı sunarak kadınların üreme sağlığını korumaya yardımcı olur. 

Hiç gitmediysen ya da uzun zamandır kontrol yaptırmadıysan jinekolojik muayene korkutucu gelebilir. Ancak dışarıdan fark edilmeyen pek çok hastalık ve genel sağlık için bu muayeneleri düzenli yaptırmak önemlidir. Önerimiz endişelerini rahatça ve dürüstçe paylaşabileceğin seni iyi hissettiren bir doktor bulman 🙂 

Kaynakça
https://www.acog.org/womens-health/faqs/your-first-gynecologic-visit#:~:text=When%20should%20I%20have%20my,of%2013%20years%20and%2015
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534223/
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/pelvic-exam/about/pac-20385135

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!