Mastürbasyon nedir?

Mastürbasyon nedir?

Mastürbasyon; bedenin ile kurduğun şahane bir iletişim! Kendi haz noktalarını bulmak, hissetmek ve sana uygun ritmi yakalamayı başarmak için vücudunun hassas(erojen) bölgeleriyle birlikte cinsel organına dokunarak, masaj yaparak bazen de seks oyuncaklarından yardım alarak yapabileceğin keyifli bir aktivitedir.

Genellikle ergenlik çağında cinsiyet fark etmeksizin kişinin öz farkındalığı ve dürtülerinin artmasıyla ilk mastürbasyon deneyimi yaşanır. Fakat bu dönemden önce vücudumuzu keşfettiğimiz 3-6 yaş aralığında fallik dönem olarak adlandırılan bir dönem yaşarız. Bu dönemde cinsel organlarımıza dokunmamızın ana sebebi vücudumuzu tanımak ve anlamlandırmaktır. Bu dönemdeki davranışlarımıza aldığımız tepkiler (örneğin; vulvasına dokunan bir çocuğa kızılması, penisini anlamaya çalışan bir çocuğun nedensizce övülmesi vb. kısıtlayıcı veya haksız alan tanınması gibi tepkiler) yetişkinlik hayatımızın büyük bir bölümünü inşa eder ve cinsel hayatımıza olumlu/olumsuz etkisi altına alır. Çocukluğunda karşılaşmış olabileceğin tepkilerden yola çıkarak şu andaki deneyimlerini gözden geçirebilir, farkındalığını artırabilirsin.  

Mastürbasyon her yaştan ve cinsel kimlikten kişinin çocukluğundan, gençliğine, ergenliğinden yetişkinliğine deneyimlediği yaygın bir cinsel davranıştır ve son derece normaldir. Kişinin kendi bedenini tanıması, cinsel anlamda kendine neyin iyi geldiğini tecrübe edebilmesi, cinsel özgüven kazanması  için önemli bir keşif yolculuğudur.

Kendimizi tanımamız için keyifli bir alan açan mastürbasyonun faydalarına birlikte bakalım!

Mastürbasyonun faydaları nelerdir?

Stres seviyesini düşürebilir.
Daha kaliteli uyumayı sağlayabilir.
Ruh halini iyileştirebilir.
Kaygı ve depresyonu azaltabilir.
Mental ve fiziksel rahatlık sağlayabilir.
Daha keyifli ve eğlenceli hissettirebilir.
Krampları azaltabilir.
Cinsel gerilimleri azaltabilir.
Benlik saygısını artırabilir.
Cinsel özgüveni yükseltebilir.
Partnerli seksi hayatını iyileştirebilir.
Cinsel istekleri ve ihtiyaçları daha iyi anlamana yardımcı olabilir.

Mastürbasyonun faydalarını kanıtlar nitelikteki yurtdışı kaynaklı bir araştırmaya göre evli kadınlar arasında mastürbasyon yapan kadınların evliliklerinde ve seks hayatlarında daha fazla orgazm deneyimi yaşadıkları, daha yüksek benlik saygısına sahip oldukları ve cinsel tatminlerinin daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Birlikte Mastürbasyon Yapabilirsiniz

Mastürbasyonu genellikle tek başınayken yaptığın, bazen de seks oyuncaklarını dahil ettiğin bir aktivite olarak düşünebilirsin; fakat şimdi kalıpların dışına çıkmanın tam zamanı! Çünkü partnerinle yan yana olduğunda da cinsel hayatınıza katabileceğiniz heyecanlı ve keyifli bir deneyim olabilir. Neden olmasın?

Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Mastürbasyon faydaları olduğu kadar dikkat edilmesi gereken durumlarının olabileceğinden de söz etmek gerekiyor.

Özellikle hamilelik sürecinde hormonların değişimiyle birlikte bireyler yüksek cinsel istek duyabilirler, bu noktada mastürbasyon oldukça sağlıklı bir çözüm sunabilir. Ayrıca orgazm olmak bel ağrılarını, krampları azaltabiliyor. Fakat düşük riski olan hamilelik süreçlerinde ve potansiyel erken doğum riski taşıyan kişilerde bu tür aktivitelerden önce doktor izni ve tavsiyesi almak oldukça önemli.

Bilinçli yapıldığı sürece mastürbasyon sağlıklıdır, faydalıdır, bilinen hiçbir zararlı yan etkisi yoktur. Günümüzde belirli toplumlarda kültürel, manevi ve dini açılardan hala bir tabu olarak görüldüğünden mastürbasyon yapılması bir yana konuşulması bile ‘‘ayıp’’ karşılanır. Bireyler kendilerini mastürbasyon yapmak konusunda bu baskıcı toplumlarda suçlu hissedebilir.

Eğer kendini suçlu hissediyorsan güvendiğin biriyle paylaşabilir veya bir uzman desteği alabilirsin. Cinsel sağlık konusunda uzmanlaşmış terapistler, utanç duygularının üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.


Mastürbasyon yapmak günlük aktivitelerini, işini, okulunu, ailenle, arkadaşlarınla planlarını yerine getirmene engel olmaya başladıysa mastürbasyona fazla zaman ayırıyor olabilirsin.

Çok fazla mastürbasyon yaptığından endişeleniyorsan, azaltmanın yolları hakkında bir doktor veya danışmanla konuşmayı düşünebilirsin. Daha az mastürbasyon yapmak istiyorsan, konuşma terapisi alabilirsin. Mastürbasyonu diğer aktivitelerle değiştirerek azaltmayı da deneyebilirsin. Bir dahaki sefere mastürbasyon yapmak istediğinde kendine yürüyüşe çıkmayı, arkadaşlarınla sosyalleşmeyi, bir şeyler yazmayı hatırlatabilirsin.

Mastürbasyon hakkında kafanda olası soru işaretlerini umarız giderdik. Fakat birkaç şehir efsanesini de seninle paylaşmak isteriz.

Hayır; mastürbasyon yapmak doğurganlığı azaltmaz.
Hayır; mastürbasyon yapmak hormonal dengesizliklere yol açmaz.
Hayır; mastürbasyon yapmak penisin büyüklüğünü ve şeklini değiştirmez.
Hayır; mastürbasyon yapmak sperm sayısını azaltmaz.
Hayır; mastürbasyon yapmak cinsel isteği azaltmaz.

Şehir efsanelerine değil bedenimizi keşfederken yaşayacağımız efsane deneyimlere odaklanmayı seviyoruz. Suçluluk duymadan, utanmadan, özgürce…

Regl Seksi içeriğimize de göz at!

>>>Kiklou yıkanabilir regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.


Kaynakça
https://www.healthline.com/health/masturbation-side-effects#takeaway
https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/masturbasyon-nedir
https://yuvaluna.com/masturbasyonun-faydalari
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01614576.1991.11074029

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!