Bir Regl Gerçeği: Regl Kakası

Bir Regl Gerçeği: Regl Kakası

Üzerine neredeyse hiç konuşulmayan bir regl gerçeğinden bahsedeceğiz bugün. Regl kakasından 💩 Regl olmadan hemen önce ve olurken sindirim sisteminizde değişiklikler gözlemliyorsanız, tebrik ederiz, nur topu gibi regl kakası semptomu sahibisiniz. 🎉 Regliniz sindirim düzeninizi bozabilir; sizi ishal ya da kabız edebilir. Bağırsak hareketlerindeki değişiklik kişiden kişiye farklılık gösterecektir.

Çok sık kaka yapmanın (hatta ishalin) olası sebeplerinden biri prostaglandin bileşenleridir.

Regl başlamadan hemen önce, progesteron ve östrojen hormonlarının düşüşü prostaglandin (hormon benzeri madde) salgılanmasını tetikler. Bu madde kas hücrelerine kasılıp gevşemelerini salık vererek kanama sürecinin gerçekleşmesini sağlayandır. Prostaglandinin kasılma çağrısını bazen bağırsak hücreleri de duyar (rahim ile rektum birbirine çok yakındır). Kasılma çağrısıyla işe koyulan bağırsağımız yüzünden hızla tuvalete koşarız. Bazı dişilerin prostaglandinlerin bağırsak üzerindeki etkisini bulantı olarak yaşadıklarını da belirtelim.

Regl öncesi yaşanan kabızlığın suçlusu ise progesteron hormonu olabilir.

Progesteron hamileliğin sürdürülmesi için önemli bir hormondur. Tüm düz kaslarda yavaşlamaya neden olur. Bu nedenle bağırsaklarınız içindeki artıklar da normal düzeninizde olduğu kadar hızlı ilerleyemez ve kabızlık oluşur. Beden hamile olmadığını kavradığında progestoren hızla düşer ve bağırsaklar normal işleyişlerine dönerler.

Reglken neden ishal oluruz?

PMS döneminde yaşanabilen kabızlık durumu prostaglandinin salınmasıyla yerini regl kanamasına ve ishale bırakabilir. PMS döneminde yavaşlayan bağırsaklar, regl dönemini tetikleyen hormonlar sebebiyle kasılmaya başlar. Böylece bağırsağa ulaşan besinler kasların itiş kuvvetiyle emilmeden dışarı atılır. Hoş geldin regl ishali! Prostaglandin hormonunun regl dönemindeki görevi düz kastan meydana gelen rahim kaslarının kasılmasını ve rahim duvarının dışarı atılmasını sağlamaktır.. Yüksek oranda salgılandığında kramplara sebep olabilir. Evet yoğun kramplar hissettiğinde maalesef ishal olma olasılığın bir hayli yüksek. :(

Regl kakasının bir başka sebebi ise yeme alışkanlıklarımızdaki değişiklikler olabilir. PMS'de aş erdikleriniz sizi tuvalette daha fazla zaman geçirmeye zorluyor olabilir. Ne yediğinize ve tuvalet düzeninize dikkat etmeyi ihmal etmeyin.

Özetle, regliniz öncesinde ve esnasında kakanızın kıvamında, sıklığında ve kokusunda değişiklik olması anormal değildir. Regl kakası diye bir şey vardır. 💩

Regl Kanaması Renkleri ve Anlamları'nı incelediğimiz yazımıza da göz at!

Kiklou regl külotları; regl dönemini daha konforlu, rahat ve canının istediği gibi geçirmen için tasarlandı.

>>>Kiklou yıkanabilir regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.

Kaynakça:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/diarrhea-during-period#other-symptoms


Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!