Türkiye için Limit Aşım Günü 🌍

Türkiye için Limit Aşım Günü 🌍

Bugün 22 Haziran 2023.

Türkiye için Limit Aşım Günü 🌍

2022'de yayınladığımız bu yazımızda Dünya Limit Aşımı Günü 28 Temmuz, Türkiye Limit Aşımı Günü 22 Haziran'dı.

Bu sene ise 2023 yılının tümünde kullanmamız gereken dünya kaynaklarımızı 2 Ağustos gününde tüketmiş olacağız. Günün ilerlemesi iyi bir tablo gibi görünse de kaynaklarımızı neredeyse yılın ortasında tükettiğimiz gerçeği ne yazık ki değişmedi.

2023 yılında Türkiye Limit Aşımı Günü 22 Haziran olarak açıklandı. Bu tarihin geçtiğimiz sene ile aynı olmasına şaşırıyoruz. Limit aşımı gününün ilerlememiş olmasına bir yandan sevinsek de bunun asla yeterli olmadığının farkındayız.

1970'lerin başında Dünya Limit Aşım Günü Aralık'ta idi. Dünyayı tüketme hızımız arttı. 2 Dünya varmış gibi yaşıyor, harcıyor, tüketiyoruz. Bu tarihi ileri ötelemeliyiz. Bir tanecik gezegenimiz var.

 

Görsel: Farklı ülkeler için limit aşım günleri. 2023 kaynaklarını çok daha kısa sürede tüketen birçok ülke de mevcut. Bu müsriflikle devam edemeyiz :(

Bireysel Olarak Ne Yapabiliriz?

Sistemsel değişikliklere gidilmesi, çevreci yasalar çıkartılması için ses çıkartabilir, iklim krizine katkı sağlayan konuları gündemde tutabilir, sohbetlere dahil edebilir, sosyal medyada paylaşımlarda bulunabiliriz.

Anlamlı ve kökten değişim, hükümetlerin mevcut politika ve uygulamaları iklim krizi lensinden ele alıp değiştirmesi ve yenilemesiyle mümkün; fakat bireyler olarak tüketim davranışlarımızı gözden geçirerek bu değişimin hızlandırıcısı ve kolaylaştırıcısı olabiliriz.

Günlük alışkanlıklarımızda ufak değişiklikler yaparak başlayabiliriz. Gıda atığımızı azaltabilir, daha az et yiyebilir, karbon ayak izimize dikkat edebiliriz. Kullanmadığımız aletlerini fişten çekebiliriz. 

Daha atıksız yaşamlar kurgulamak çözümün parçası olmaktır. Tüketimi (ve tabii ki atığı) azaltmak ve yeniden kullanmak pozitif bireysel etki yaratmak için en sağlam başlangıç noktalarından.

Kiklou bu işin neresinde?

Biz, geliştirdiğimiz regl külotlarımız ve regl mayomuz ile bedenlerimizin regl döneminde ihtiyaç duyduğu kanama yönetim çözümlerine konforlu, iklim dostu ve sürdürülebilir bir alternatif sunuyoruz. Şimdiden onbinlerce kullan-at menstrüel ürünün çöp olmasının önüne geçtik. Regl külotlarımızı kullandığında atık çıkartmıyor, yerli üretim ve kadın girişimini destekliyor, hem bedenine hem de gezegene güzellik yapıyorsun.

>>Atıksız regle hemen geçmek için regl külotlarımızı buraya tıklayarak inceleyebilirsin.

Kaynak:
https://www.overshootday.org

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!