Regl Senkronizasyonu

Regl Senkronizasyonu

Ev arkadaşınla sıcak su torbasını paylaştığın ya da PMS’den çekerken sipariş verdiğin pizzayı nasılsa o da yer diye büyük boy söylediğin hiç oldu mu? Beraber çalışan, yaşayan ve eğlenen kadınların aynı anda regl olma eğilimine sahip olduklarına dair teoriyi duymuş olabilirsin. McClintock Etkisi olarak bilinen bu teori kadınlarda feromonların fiziksel ve duygusal yakınlık sebebiyle birbiriyle iletişim kurarak döngü senkronizasyonunu tetiklediğini belirtiyor.

Hepsine hükmedecek bir rahim...

Teoriye adını veren Harvard doktoru Martha McClintock 1971’de üniversite yurtlarında yaşayan 135 kadınlık bir grup üzerinde araştırma yapıyor. Araştırma okul yılı boyunca oda arkadaşları ve yakın arkadaşları arasında regl senkronizasyonunun arttığını ancak birlikte vakit geçirmeyen kadınlarda böyle bir artışın olmadığı görülüyor. McClintock regl senkronizasyonunun birlikte zaman geçirme, beraber yemek yeme ya da birlikte ortak bir stresi paylaşma sonucu olduğuna varıyor ve “Alpha Uterus” teorisini ortaya koyuyor. Yani bir rahim o kadar büyük bir hormonal güce sahip ki etrafındaki tüm rahimleri yörüngesine sokuyor ve diğerlerinin aynı anda regl olmasına neden oluyor.  

 

 

İşin aslı kesişen regl döngülerinde...

Gelgelelim 1971’den bu yana bu konu üzerine çok sayıda araştırma yapılıyor ancak neredeyse tamamı farklı sonuçlar elde ediyor. McClintock’a karşı-argüman 1999 yılında yayınladığı makalesiyle Michigan Üniversitesi profesörü Beverly Strassmann’dan geliyor. Strassmann’a göre ortalama döngünün 28 gün sürdüğü durumda iki kadının regli arasındaki süre maksimum 14 gün olabilir, hatta ortalamada aralık 7 gün. Regl döneminin 5 gün sürebileceği göz önünde bulundurulduğunda örtüşen regl döngülerinin yaygın olduğunu kısacası regl senkronizasyonunun bir şehir efsanesi olduğunu belirtiyor. Son yıllarda Oxford Üniversitesiyle yapılan bir araştırmaya göre ise çıkan sonuçlar döngünüzün aslında başka birinin döngüsüyle senkronize olmaktansa senkronizasyondan çıkma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Regl senkronizasyonu kanıtlanamamış olsa da gerçekleştiği anlarda insanlar arasında keyifli bir beraberlik hissi yaratmaya devam edecek. Birlik, beraberlik güzel şey 😊

>>>Kiklou yıkanabilir regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.


Kaynakça:
http://www.mum.org/mensyn.PDF
https://academic.oup.com/humrep/article/14/3/579/632869?login=false
https://modernfertility.com/blog/cycles/
https://www.bbc.com/news/magazine-37256161

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!