Regl iken kan verilir mi?

Regl iken kan verilir mi?

İnternete en çok sorulan sorulardan biri gündemimizde: Regl iken kan verebilir miyim?

Regl döneminde vücut kan kaybediyor ama regl olmak kan bağışına engel değil, gerekirse kan bağışını güvenle yapabilirsiniz. İşin matematiğine baktığımızda yetişkin bir insan vücudunda (kiloya bağlı olarak değişen) 4.7 - 5.5 litre kan olduğunu görüyoruz. Kan bağışında bu oranın %10’unu yani 470 ml kadarını veririz. Adet olduğumuzda ise vücuttaki kanın %1-2’sini kaybediyoruz.

Regl iken ne kadar kan kaybedilir?

Çoğu insan regl döneminde 40 - 60 ml aralığında (5 - 9  çay kaşığı ya da 1,5 shot bardağı ya da yarım çay bardağı) kan kaybeder. Yoğun menstrüel kanama her döngüde 80 ml veya daha fazla kan kaybı olarak tanımlanır. Tabii adet olduğumuzda sadece kan kaybetmiyoruz. Araştırmalara göre regl akıntısının %36’sı kan iken geri kalan %64 ise mukus, rahim dokusu ve pıhtılardan oluşuyor. Heterojen bir karışımdan bahsettiğimiz için tam kan kaybını ölçmek zor olabiliyor. 

Pek tabii regl olduktan bir hafta sonra bağış yapmak daha doğru bir tercih olabilir. Ancak çok fazla kanamanız veya bir rahatsızlığınız yoksa ve hemoglobin seviyeniz 11 g/dL’nin üzerindeyse kan vermenizde bir sakınca yok. Eğer adet kanamanız çoksa kan bağışı gibi bir kayıp vücuttaki hemoglobin ve demir seviyelerini azaltacağı için kendinizi hasta ve halsiz hissedebilirsiniz. 

Regl iken kan tahlili yaptırmak doğru mu?

Regl iken kan tahlili için kan vermek ise teste bağlı olarak farklı sonuçlar görmenize sebep olabilir. Menstruasyon döngüsünde hormonlar (özellikle progesteron ve östrojen) etkilendiği için hormon testlerinin sonuçları farklı çıkabilirken diğer kan testleri bundan etkilenmiyor.

Kan testi ve kan bağışı yaptırmadan önce her zaman uzmanlarla konuşun ve her türlü sormaktan çekinmeyin. En doğru yönlendirmeyi sağlık çalışanları yapacaktır. 

>>>Kiklou regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.

Kaynakça

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!