Regl döngüsü ile Ay döngüsü ilişkili midir?

Regl döngüsü ile Ay döngüsü ilişkili midir?

Zamanın başlangıcından beri Ay, insan zihninin uğraşları arasında.

Çağlar boyunca dünyanın dört bir yanındaki insan toplulukları Ay'ın yaşamlarını ve sağlıklarını etkilediğine, büyüleyici bir güce sahip olduğuna inanarak yaşadılar. Hatta Ay'ı tanrı ve tanrıça olarak gördüler. Peki bu gerçek olabilir mi?

Bu yazımızda insan yaşamı üzerinde etkisi olduğu iddia edilen Ay ve Ay döngüsünü masaya yatırıyoruz. Ay döngüsü ile regl döngüsü arasındaki olası ilişkiyi geçmişten günümüze tarihsel bir bakış açısıyla ele alıyoruz.

Ay, Dünya'daki yaşamı ve doğal mekanizmaları etkiler. Dolunayda mercanlar üreme çılgınlığı içinde yumurta ve gamet salarlar. Ay ile Dünya arasındaki yerçekimi hareketleri deniz ve okyanuslarda gel-gitlere neden olur.

Ay, Dünya'daki bu tür yaşam mekanizmalarını etkilediğinden, insanlar ayrıca fiziksel ve zihinsel sağlığın çeşitli yönlerini etkileyebileceğine de inanmışlardır.

Ay döngüsü ile regl döngüsü ilişkili midir?

Bazı insanlar ayın evreleri ile kadınların regl döngüleri arasında bir tür eş zamanlılık olduğuna inanıyor. Reglin günümüzde yaygın ifadelerinden ‘’aybaşı’’ kelimesini duymuş olmanız muhtemel. Bilgisayarlarınızda Ay takvimi üzerinden regl takibi yapabileceğiniz uygulamalara da denk gelmiş olabilirsiniz. Belki telefonlarınıza da indirdiniz. Hatta Ay'ın evrelerine göre hamilelik olasılığının daha fazla olduğu günler olduğu bilgisi kulağınıza bir yerlerden çalınmış olabilir.


Regl döngüsünün ve Ay'ın evreleri ile bir şekilde bağlantılı olduğu fikri, bir regl döngüsünün ortalama olarak 28 gün, yani yaklaşık bir Ay döngüsü kadar sürdüğü kavramından kaynaklanmakta. Ay, Dünya etrafında dönüşünü 27 gün, 7 saat ve 43 dakikada tamamlar ve Ay evresi döngüsü için 29,5 gün sürer.

Yabancı dillerde de regl ile Ay arasında etimolojik bağlantılar kurmak mümkün. "Menses" Latince'de "regl" anlamına gelirken,  yine bu dilde aynı zamanda "ay" anlamına gelen "mensis" kelimesinin çoğulu ve "aylar" demek oluyor. Bu kelime Latince'ye muhtemelen Yunanca'da "ay" anlamına gelen ve Ay Tanrıçası Selene’nin lakabı olan "mene" kelimesinin aktarılmasıyla türetilmiştir.

1970’lerden 1990’lara çeşitli küçük ölçekli araştırmalar, kadınların regl dönemlerin ve yumurtlama aşamalarının Ay'ın evreleriyle birbirlerine denk geldiğini öne sürdüler.

Bu çalışmalardan bazılarında ayrıca Ay'ın evreleri, uyku-uyanıklık döngülerini düzenlemeye yardımcı olan bir hormon olan melatonin seviyelerindeki değişiklikler ve regl döngüsünün aşaması arasında korelasyonlar buldu.

Geleneksel Çin Tıbbında yeni Ay ilee birlikte regl olunduğu ve dolunayda yumurtlama evresine geçildiği iddia edilir.

2005’te, Nepal'den küçük bir grupla yapılan bir araştırmada, yumurtlama evresi dolunayla çakışan ve dolunay sırasında hamile kalan kadınların erkek bebek doğurma olasılığının daha yüksek olduğu iddia edilmişti. Araştırmacılar, dolunaydan önce gebe kalanların kız bebek doğurma olasılığı daha yüksek olduğu görüşündelerdi.

Tesadüfler dışında, çoğu reglin belirli Ay evreleriyle "eşzamanlı" olması pek olası değildir. Regl döngüleri 21-35 gün arasında herhangi bir yerde olabilir, uzunlukları da yaşa ve hormonal faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bilimsel veriler ışığında…

2013’te Endocrine Regulations Dergisi’nde yer alan kapsamlı bir çalışma regl, doğurganlık ve Ay'ın evreleri arasında hiçbir ilişki bulunamadığını bize söylüyor.

2016’da regl takip uygulaması Clue'yu programlayan şirketin daha yakın tarihli bir araştırması da regl ve ay döngüleri arasındaki senkronizasyonun bir "efsane" olduğu sonucuna varıyor.

Yüzyıllar boyunca bilim insanlarından yazarlara, şairlerden düşünürlere  pek çok araştırmacının konu edindiği Ay döngüsü - regl döngüsü arasında bilimin ışığında anlamlı bir ilişki bulunmuyor. Bu ilişkiyi daha ruhani boyutlarda ele alıp inanmak isteyen kişiler bunda tabii ki özgürler.

Bize kalacak olursa siz reglinizi gökte ararken yeryüzünde bulabileceklerinizden olmayın. Kiklou regl külotlarının konforuyla seni büyüleyeceğine (Ay kadar olmasa da) eminiz.

>>>Kiklou yıkanabilir regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.

 

Kaynakça
https://www.medicalnewstoday.com/articles/menstrual-cycles-and-lunar-cycles-is-there-a-link
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326012
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23889481/

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!