Orgazm 101: Tabuları zevkle yıkıyoruz!

Orgazm 101: Tabuları zevkle yıkıyoruz!

Konumuz: Orgazm. Cinsel zevklerimizden, hislerimizden, hazlarımızdan ve en çok da bedenimizden bahsedeceğimiz yazımıza hoş geldin! Tabulara karşı her bireyin bedenini tanımasını, öğrenmesini ve hayatın keyfini çıkarmasını istiyoruz. Hadi birlikte omuz omuza yüz yılların biriktirdiği bu tabuları bilimle ve büyük bir zevkle yıkalım!

Orgazm nedir?

Cinsel hazzın doruğu olarak anılan orgazm; genellikle cinsel uyarılma ile oluşan, özellikle cinsel organlar ve çevresiyle birlikte vücudun farklı yerlerindeki kasların kasılması ile oluşan bir durumdur. Sanılanın aksine sadece fiziksel değil zihinsel olarak da deneyimlenebilir. Orgazm ile birlikte vücut, iyi hissetme ve mutluluk hormonu olarak anılan oksitosin salgılar. Orgazmın stresi azaltarak ve uyku kalitesini artırarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği ve sağlığı olumlu etkilediği biliniyor. 

Orgazm yolları ve kadın bedenindeki olasılıkları nelerdir?

Kısaca orgazm; vücudumuzun istemsizce kasıldığı, ayaklarımızın yerden kesildiği, bulutlara veya yıldızlara değdiğimiz veya zeminin kayar gibi olduğu bir histir.

Kişiden kişiye değişebilen bu hissin birçok yolu ve deneyimi vardır. Klitoris, vajina, anal giriş, penis, prostat, meme başı uyarılarak ve hatta doğum sırasında  orgazm yaşanabilir. Kadın bedeninde ise klitoral, vajinal, anal, meme başı ve doğum sırasında yaşanabilecek orgazm yolları ayrı ayrı deneyimlenmenin haricinde birden fazlası aynı anda da yaşanabilir. Hadı bu yollardan birkaçına yakından bakalım.

Klitoral orgazm, en yaygın orgazm yoludur. Birçok insan klitorisi uyarılmadan orgazm olamıyor. Klitoris, yaklaşık 8.000 duyusal sinir ucu içerdiğini gösteren son araştırmalarla birlikte oldukça hassas bir erojen bölgedir. İnsanların %36'sı orgazm olmak için dışarıdan klitoral uyarıya ihtiyaç duymadıklarını, ancak seks sırasında klitorisin uyarılmasıyla orgazm hissinin daha iyi söylüyor.

Vajinal orgazm, vajinada orgazma yol açabilecek birçok farklı zevk noktasının uyarılmasıyla ortaya çıkıyor. Birçok insan vajinanın üst duvarının uyarılmasını zevkli bulur (bazen yanlış olarak G noktası diye adlandırılır). Bunun nedeni, klitorisin vajinanın bu bölümünü saran dış kısımlarına yakınlığı olabilir.

Anal orgazm, anüs ve rektumun sinirlerinin uyarılması ile gerçekleşir. Ancak vajinanın aksine anüs kendi kendini ıslatamaz, bu nedenle bu bölgeyi uyarırken uygun kayganlaştırıcılar kullanmak gerekebilir.

Meme ucu orgazmı, göğüslerin ve meme uçlarının uyarılmasıyla olabilir. Araştırmacılar, bu bölgenin uyarılmasının, beynin genital uyarılma sırasında aktifleşen bölümünü aktif hale getirdiğini söylüyor. Bu bölgedeki orgazmlar, meme başı ve göğüsleri yalama, emme ve okşama yoluyla elde edilebilir.

Ve hepimizin “neymiş bu?” dediği doğum orgazmı! Nadir de olsa bazı insanlar doğum sırasında cinsel organlara doğrudan uyarı olmaksızın orgazm yaşadıklarını bildirmiştir.

Bu orgazm türleriyle birlikte; servikal orgazm,uyku orgazmı, coregasm (egzersiz yapılırken yaşanan orgazm) gibi farklı hislerle ortaya çıkan orgazm türleri de mevcut. Kısacası hazzın dorukları biraz da hayal gücümüze ve keşfetmeye olan merakımıza bağlı.

Orgazm eşitliği kavramı nedir?

Orgazm eşitliği, insanların partnerli ilişkiler sırasında cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, toplumsal cinsiyet ifadesi ve benzeri özellikler fark etmeksizin eşit ve tatmin edici şekilde haz ve orgazm deneyimleyebilmeleridir.
Orgazm eşitsizliğinin en temel sebebi toplumsal cinsiyet rollerinin aşılamamasıdır. Bu durum cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, yaş, beden ve sosyal özelliklere göre bazı insanları daha çok etkiler. Araştırmalara göre partnerli ilişkilerde en çok cinsel haz ve orgazm deneyimleyen insanlar heteroseksüel erkekler iken en az deneyimleyenler heteroseksüel kadınlardır.

Partnersiz orgazm mümkün.

Orgazm hissini kendi başına veya partnerinle birlikte yaşayabilirsin. Fakat partnerli cinsel birlikteliklerde nelerden haz aldığınızı ve hoşuna gitmeyenleri konuştuğunuz açık bir iletişim zemini bu noktada oldukça önemli.
Orgazm hissi partnersiz bir şekilde de yaşayabilir, kendi zevk noktalarını uyarabilirsin. İşte bunun bazı yolları:

Mastürbasyonu Keşfet: Mastürbasyon, kendi bedenini ve cinsel zevk noktalarını keşfetmek için harika bir yoldur. Kendini rahatlatmanın ve zevkin doruklarına ulaşmanın keyfini mastürbasyon ile çıkarabilirsin. Elbette, mastürbasyon sadece orgazmı yaşamanın değil, aynı zamanda cinsel sağlığını ve kendini daha iyi tanımanı sağlamanın da bir yolu.

Seks Oyuncakları: Seks oyuncakları, cinsel deneyimi daha eğlenceli ve çeşitli hale getirebilir. Klitoral uyarıcılar, titreşimli oyuncaklar veya farklı boyutlarda dildo gibi oyuncaklar deneyebilirsin. Yeni deneyimler keşfetmek kendi bedenini tanımana yol açacaktır.

Son olarak, unutmayın ki her kişinin cinsel zevk potansiyeli eşsizdir ve herkesin orgazm deneyimi farklı olabilir. Kendi bedenini ve tercihlerini anlamak için bedenine zaman ayır. Her deneyim senin için bir öğrenme süreci olacaktır.

Kaynaklar:

https://www.tabukamu.com/post/orgazm-tam-olarak-nedir
https://healthnews.com/womens-health/sexual-health/are-orgasm-ejaculation-and-cumming-the-same/
https://healthnews.com/womens-health/sexual-health/types-of-orgasms-and-how-to-feel-each-of-them/
https://www.tabukamu.com/orgazm-esitsizligi


Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!