Mittelschmerz

Mittelschmerz

Almanca terimli evrensel ağrı

“Mittelschmerz” Almanca bir kelimedir. En basit şekilde “orta ağrısı” olarak çevirebileceğimiz kelime aslında yumurtlama ağrısı için kullanılan tıbbi bir terimdir. Yumurtlama aşağı yukarı döngü ortasında gerçekleştiği için “orta ağrısı” olarak literatüre geçmiş “Mittelschmerz” 5 kadından 1’inde görülür, keskin bir kramp gibi yumurtalığın yumurta bıraktığı karın ve kasık bölgesinde hissedilir. 

Yumurtlama ağrısı ne zaman hissedilir?

Genellikle döngünün tam ortasında yani regl başlamadan 12-16 gün önce yaşanır. Apandisit ağrısını andırabilir. Bu ağrı tehlikeli değildir, birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir. Mittelschmerz keskin ve ani bir sancı gibi de olabilir. Her ayın döngüsünde hissedilmeyebilir. Hissedildiğinde ise karnın farklı taraflarında olabilir; çünkü yumurtlama o döngüde sağ ya da sol yumurtalıkta gerçekleşebilir. 

"Mittelschmerz"e ne sebep olur?

Acıya sebebiyet veren durum belirsiz olsa da uzmanların bu konu hakkında birkaç teorisi var. İlk teoriye göre yumurta yumurtlama ile salınmadan hemen önce folikülün büyümesi sebebiyle yumurtalığınızın yüzeyini esnetip gerebilir, bu da acıya neden olur. Ağrının diğer bir olası sebebi ise yırtılan folikülden sızan kan veya sıvının karın bölgesindeki sinirleri tahriş etmesidir. 

Regl olan birçok insan için Mittelschmerz yumurtanın yumurtalıktan salıverilme sinyali olduğu için kişinin doğurganlığının yüksek olduğu dönemin başlangıcı olarak da kabul edilebilir. O yüzden hamile kalmak istiyorsanız bu ağrıyı dikkate alabilirsiniz. Yine de bunun çok etkili bir yöntem olmayabileceğini vurgulayalım. Ağrınız yumurtlama kaynaklı olmayabilir. Vücut ısınızı, akıntınızı takip etmenin yanında mobil uygulama kullanarak yumurtlama (ovülasyon) döneminizi hesaplamanız daha bilimsel bir yaklaşım olacaktır.

Özetle, ağrılı yumurtlama oldukça yaygın ve çoğunlukla zararsızdır. Endişeye mahal yok!

>>>Kiklou regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.

Kaynakça
https://www.medicalnewstoday.com/articles/ovulation-cramps#other-causes-of-cramps
https://www.nhs.uk/conditions/ovulation-pain/
https://ufhealth.org/mittelschmerz



Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!