Menstrüel Ürünlerin Kısa Tarihi ve Regl Külodunun Önlenemez Yükselişi

Menstrüel Ürünlerin Kısa Tarihi ve Regl Külodunun Önlenemez Yükselişi

Tarihçiler geçmişi istedikleri kadar tartışadursun kimsenin sorgulamadığı tarihi, biyolojik, fizyolojik, fantastik bir gerçek var: Yüz binlerce yıldır kanıyoruz. Soyumuzun tükenmemesi kanamamıza bağlı.

DRAMATİK DAVUL SESİ

Tarihte zamanın koşullarına ve erişilebilen malzemeye bağlı olarak regl dönemi için farklı çözümler geliştirildiğini görüyoruz. Maalesef geçmişten günümüze kalan “regl ürünleri” yok denecek kadar az; çünkü bu ürünlerin, malzemelerin kültürel bir önemi olduğunu ve örneklerinin korunması gerektiğini kimse aklına bile getirmedi. Aksine, mümkün olduğu kadar gizli köşelerde saklandıklarına emin gibiyiz. Yüzyıllar boyunca adet kanı kirli kabul edildi, regl vücudun zehir ve toksinlerden arınması olarak tanımlandı. Adet gören kadınlarla ilişkili batıl inançlarla dolu, reglin verdiği utançtan kanadıkları günlerde yaşadıkları toplulukta yüzünü göstermemenin de bir “çözüm” olarak uygulandığı karanlık zamanlar...

İlk regl ürünleri Antik Mısır'dan

Tarihçilere göre adet ürünlerinin izine ilk defa antik Mısırlıların tıbbi kayıtlarında rastlanıyor. Papirüsten yapılma bir üründen bahsediliyor. Hipokrates Yunanistan’da ahşap etrafına sarılmış tiftiklerden oluşan bir tampon kullanıldığını aktarıyor. Dünyanın başka yerlerinde kanı yönetmek için kağıt, yosun, deniz süngeri hatta bufalo derisi bile kullanıldığı görülüyor.

20. yüzyılla beraber regl kanamasını yönetmek için ilerici çözümler düşünülmeye başlandı. 1854 ve 1915 yılları arasında, ilk adet kapları (genellikle alüminyum veya sert kauçuktan yapılırlardı), kauçuk paçalı donlar (kauçukla kaplı iç çamaşırları) ve Lister's Towels (maksi pedlerin öncüsü) dahil olmak üzere adet ürünleri için yirmi patent alındı. Lister’s Towels (Lister’in havluları) 1896’da Kuzey Amerika pazarına sunulan ilk ticari tek kullanımlık ped oldu. Pedlerin pazarlanmasını engelleyen sıkı reklam kısıtlamaları nedeniyle (selam regl tabusu!) bu girişim kâr elde edemedi ve sonunda üretimden kaldırıldı.

İklim krizi her şeyi yeniden gözden geçirmemizi gerektiriyor.

Günümüzün iklim krizi ile kavrulan (ya da donan) dünyasına ileri sardığımızda kaynak kıtlığı, maliyet sorunları ve sağlık endişeleri sebebiyle tekrar kullanılabilir alternatiflere ilgi ve talep arttığını görüyoruz. Ne mutlu ki teknolojimiz daha iyi, daha konforlu, daha etkili regl ürünleri üretmemizi sağlayacak derecede gelişmiş durumda.

Sahnede: Regl Külodu

Regl külotları aslında 20. yüzyılda ortaya çıkan ticari tek kullanımlık “hijyen” (tırnak içinde çünkü regl kanaması kirli değildir) ürünlerinden önce (ve sonrasında bile) büyük büyük büyük ninelerimizin regl kanamalarını yönetmek için kullanıp yıkayıp kaynatıp tekrar kullandıkları ilkel bez ve kumaş parçalarının teknoloji ile yeniden yorumlanmasıdır.

Kiklou regl külotları ileri teknik tekstil teknolojisindan faydalanarak geliştirilir. Sıvı geçirmez bir katmana sahip, emici, çamaşır makinesinde yıkayabileceğin, ve tekrar tekrar kullanılabilecek yenilikçi, çevreci, konforlu bir menstrüel üründür. Akıllı kumaş katmanları sayesinde sıvıyı hızla emer, hapseder. Gündelik hayatına ve akışına müdahale etmeyen, kanadığın günlerde bile diğer günlerin konforunu ve kafa rahatlığını yaşayabilmeni sağlayan özgürleştirici bir çözümdür.

>>>Kiklou regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.

Kaynakça:
https://www.simplehealth.com/blog/a-history-of-menstrual-hygiene
https://voxapod.com/blogs/journal/the-history-of-menstrual-products
https://www.si.edu/spotlight/health-hygiene-and-beauty/feminine-hygiene-products#:~:text=Tampons

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!