Regl döngüsünde cilt bakımı nasıl olmalı?

Regl döngüsünde cilt bakımı nasıl olmalı?

Regl döngümüzle cildimiz arasında oldukça yakın bir ilişki var.
Bu yazıyı hormonal dalgalanmaların cildimizi nasıl etkilediğini konuşmaya ayırdık. Cildin etkili bir şekilde beslendiğinden emin olmak için cilt rutinimizi nasıl oluşturmamız gerektiğini adet döngüsü fazları üzerinden ele aldık.

Detaylar aşağıda.

Çoğu kişinin regl sırasında cildi ekstra kurur ya da yağlanır. Farklılıklar reglden birkaç gün önce kendini hissettirmeye başlar. Bir anda sivilceler beliriverir, kızarıklıklar oluşabilir. Bütün bunlar cilt yüzeyinin altında biriken sebumdan kaynaklanır.

Progesteron, östrojen ve testosteron gibi hormonlardaki değişimler vücudun doğal yağlılığını ve cilt kuruluğunu etkiler.

Östrojen, regl döngüsü boyunca en yüksek ve en düşük seviyesine ulaşır. İki uç arasındaki bu gidip gelmeler cildin dokusunu, kalınlığını, yapısal bütünlüğünü ve sıvı dengesini etkileyerek ciltte değişime sebep olur. Akabinde, akneler oluşmaya başlar, progesteron etkileri devreye girer.

Regl Döneminde Cilt Bakımı

Nem, nem, nem! Reglin ilk günlerinde östrojen ve progesteron seviyeleri düşük olduğundan cilt her zamankinden daha kuru olabilir, çizgiler ve kırışıklıklar daha belirgin görünebilir. Etkili bileşenlerden oluşan temiz içerikli bir nemlendirici cildi şahane güçlendirir.

Henüz nereden başlayacağını bilemiyorsan okumaya devam et.

Yüzünü günde 2 kez temizle.
Yüz temizleyici ürünlerle aran iyi değilse bu dönemde yeniden barışmayı deneyebilirsin.
Regl dönemindeki hormonal değişimler yağ bezlerini çıldırdır. Yağ bezleri sebum isimli bir salgı üretir. Sebum sivilcelenmeye yol açabilir.
Beslenmede şeker ve karbonhidratı azaltmak sivilceleri önlemeye yardımcı olabilir.
Dermotolojik müdahale gereken durumlarda uzman tavsiyesi alabilir, ilaç ve takviye kullanabilirsin.

Foliküler Fazda Cilt Bakımı

Menstrüasyon bittikten sonra başlayan ve yumurtlama fazına kadar devam eden foliküler faz, döngünün yaklaşık 6-12. günlerine denk gelir.
Yumurtalıklarınızdaki foliküller yeni bir yumurta bırakmaya hazırlanır. Foliküler fazda östrojen seviyeleri yavaş yavaş yükselir. Cilt muhtemelen en iyi formundadır ve tahriş daha az görülür. Foliküler fazı cildin parlama zamanı olarak düşünebilirsin.

Östrojen seviyeleri yükseldikçe (ortalama döngünün 9. gününden itibaren) ciltte parlamalar görülebilir. Foliküler fazın sonlarında östrojen zirvede, testosteron yükseliştedir. Cilt nem ve kolajen üretmeye başlar, bu sebeple daha güçlü ve esnek hale gelir.

Güzel bir cilt temizliği ardından hafif bir nemlendirici sürmek cildin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya fazlasıyla yeterlidir. Yine de ölü cilt hücrelerinden kurtulmaya yardımcı olmak için gün aşırı bir rutinine fiziksel peeling ekleyerek vücudunun ışıltısını arttırabilirsin.

Yumurtlama Fazında Cilt Bakımı

Adet döngüsünün 14. günü civarında yumurtlama başlar. Cilt, önündeki 5 gün içinde, testosteron ve östrojen seviyeleri azalmaya başlayana kadar temiz ve parlak görünür.

Sonrasında progesteron seviyelerinin yükselişe geçmesi sebebiyle cilt yağlanmaya başlar ve bakterilerin oluşmasına zemin oluşturur. Yumurtlama fazında makyajla yatmaktan kaçın ve hijyene ekstra özen göster.
Yağsız cilt bakımı ürünleri kullan.
Yüz spreyleri, hafif tonikler, misel sular gibi su bazlı ürünlere yönel.
Gözenekleri tıkayan ürünlerden kaçın.
Komedojenik olmayan (cilt gözeneklerini tıkamayan) ürünler keşfet.

Luteal Fazda Cilt Bakımı

PMS semptomlarının görülmeye başlandığı regl öncesi luteal fazda, beslenme ve duygudurum değişikliklerinin yanı sıra cilt değişiklikleri de gözlemlenir. Çünkü hormonal değişimler bu fazda da devam etmektedir.
Cildini ferah tut.
Yumurtlama fazında artan yağlı görünümün yanı sıra vücudunda şişkinlik hissedebilirsin.
İşlenmiş ve tuzlu yiyeceklerden kaçın.
Su tüketimine önem ver.
Beslenmene vitamin takviyesi ekleyebilir, sebze ağırlıklı ve lif açısından zengin gıdalarla öğünlerini zenginleştirebilirsin.
Ağır makyajlara, katman katman makyaj ürünleri sürmeye ara ver, mümkünse elini sürme.
Cildi temiz tutmaya ekstra özen göster.
Akne tedavisine yönelik cilt bakım ürünleri tercih et.
Şekeri ve kafeini en aza indir.

Son söz;
Bedenini sev, cildini önemse.
Hormonlarımızın değişimini engelleyemesek de rutinlerimiz bizim kontrolümüzde. Bugün kendin için yenilikçi, konforlu, sürdürülebilir bir adım atmak istersen Kiklou seninle.

>>>Kiklou yıkanabilir regl külotlarını hemen incelemek için tıkla.


Kaynakça
https://flo.health/menstrual-cycle/health/period/oily-skin-before-and-during-period
https://www.natracare.com/blog/skincare-for-menstrual-phases/

Bu içerikler de hoşuna gidebilir 😉

Regl ve Hamilelik
Reglden kaç gün sonra hamile kalınabilir, reglken hamile kalınabilir mi ya da hamileyken regl olunur mu gibi bütün soruların cevaplarını sizler için yanıtladık!
Vajinal Tuşe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinal tuşe ne demektir, hangi durumlarda yapılır gibi soruların cevapları ile alttan muayeneyle ilgili diğer bilgileri verdiğimiz detaylı yazımızı senin için hazırladık!